Közélet

Ukrán tiszteletbeli konzulátus nyílt Szegeden

Ukrán tiszteletbeli konzulátus nyílt Szegeden

2008. november 10., hétfő
Ukrán tiszteletbeli konzulátus nyílt Szegeden

Fotók: Gémes Sándor

Ukrajna és Magyarország kereskedelmi, gazdasági, idegenforgalmi, kulturális és tudományos kapcsolatainak fejlesztése, az ukrán állampolgárok jog- és érdekvédelme, valamint az ukrán kisebbség támogatása lesz a feladata a szegedi ukrán tiszteletbeli konzulátusnak - jelentette ki Róth Sándor tiszteletbeli konzul (képünkön balra) hétfőn a csongrádi megyeszékhelyen.

A diplomáciai képviselet helyiségeiben rendszeresen kulturális programokat szerveznek, a budapesti ukrán nagykövetség pedig kéthetente konzuli fogadóórákat tart majd Szegeden - mondta a Kárpátalján született üzletember a tiszteletbeli konzulátus ünnepélyes avatásán. A tiszteletbeli konzul becslése szerint a Tisza-parti városban és környékén csaknem ezer ukrán állampolgár él, országosan számuk mintegy hatezerre tehető.

Dmytro Tkach,

Ukrajna magyarországi nagykövete

(képünkön jobbra)

elmondta, a tiszteletbeli konzulátus helyszínéül azért választották Szegedet, mert Ukrajna nem rendelkezik képviselettel Magyarország déli régiójában, a budapesti nagykövetség mellett Nyíregyházán működik főkonzulátus. A diplomata fontosnak nevezte a gazdasági kapcsolatok erősítését, ennek érdekében a nagykövetség kereskedelmi tanácsosa kéthetente fogadóórát tart Szegeden. November 17-én a Krím-félszigeten, Szimferopolban magyar tiszteletbeli konzulátus nyílik - közölte a nagykövet. Szegeden román főkonzulátus, olasz, francia, török, osztrák és izraeli tiszteletbeli konzulátus működik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.