Hírzóna

Zsigmond Barna Pál: Brüsszel nem kezeli jól a migrációs válságot

Zsigmond Barna Pál: Brüsszel nem kezeli jól a migrációs válságot

2024. április 17., szerda
Zsigmond Barna Pál: Brüsszel nem kezeli jól a migrációs válságot

Brüsszel nem kezeli jól a migrációs válságot, az elmúlt héten elfogadott migrációs paktum pedig olaj a tűzre - jelentette ki az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának parlamenti államtitkára szerdán Röszkén.

 

Zsigmond Barna Pál a röszkei közúti határátkelőhelyen tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, a tíz jogszabályból álló paktum - noha többen ellene szavaztak vagy tartózkodtak - minden tagállamra kötelező lesz és nyílt meghívót jelent az illegális migránsok számára.

A magyar álláspont 2015 óta következetes és változatlan, migránskvóták helyett hatékony kiutasítási rendszer, határozott és szakszerű határvédelem kell - közölte a politikus.

Hangsúlyozta: az illegális migránsok beáramlásának megelőzése érdekében paradigmaváltásra van szükség Európában.

Védeni kellene a külső határokat, megőrizni a schengeni vívmányokat, a menedékkérelmek elbírásának az Európai Unió határain kívül kell megtörténnie, elengedhetetlen a szorosabb együttműködés a szomszédokkal és a nagy kibocsátó országok támogatása. Határozott fellépésre van szükség a szervezett bűnözéssel, az embercsempészekkel szemben - vázolta fel a követendő lépéseket az államtitkár.

A politikus által elhibázottnak nevezett migrációs paktum kétfajta kötelező kvótát is tartalmaz. Az egyik szerint Magyarországnak 8490 eset elbírálását kell folyamatosan biztosítania, ezzel együtt megteremteni számukra az itt tartózkodás feltételeit migránsgettókat létrehozva.

A paktum előírja a migránsok kötelező befogadását vagy ennek pénzbeli megváltását is. A szolidaritási mechanizmus szerint 20 ezer euróval váltható ki egy migráns relokációja - tudatta Zsigmond Barna Pál.

A politikus leszögezte, a magyar emberek többször is nemet mondtak az illegális migrációra. Legutóbb a szuverenitásvédelmi nemzeti konzultáció során 98-99 százalék utasította el a kötelező kvótákat és a migránsgettókat.

A schengeni rendszer recseg, ropog. Az EU legfontosabb vívmányai kerültek veszélybe, az utazási szabadság vagy az áruk szabad mozgása, hiszen egyre több ország vezetett be határellenőrzést - mondta az államtitkár.

A politikus úgy fogalmazott, a Soros-birodalom által finanszírozott magyar dollárbaloldal és a brüsszeli baloldali, liberális képviselők együtt fogadták el még az EP-választások előtt sebtiben a migrációs paktumot.

Az EP-választásokon olyan erőknek kell győzni, melyek elutasítják az illegális migrációt. Olyan képviselőkre van szükség, akik a brüsszeli érdekek helyett kiállnak a nemzeti ügyek mellett, akik a határok védelmét támogatják.

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója kifejtette, az illegális migráció 2015 óta nagyon súlyos európai probléma. Mint mondta, ez indokolta a sajtótájékoztató helyszínválasztását is, hiszen itt zajlott le a 2015-ben a "röszkei csata", amikor különféle nemzetiségű migránsok - azóta sem látott nagyságrendű - erőszakot alkalmaztak a rendvédelmi erőkkel szemben.

A kormány akkor a magyar emberek álláspontját kikérve úgy döntött, meg kell akadályozni az illegális migránsok beáramlását. Ehhez a műszaki akadályrendszer, a határ védelmét biztosító megfelelő rendőri erő mellett arra volt szükség, hogy a migránsok menekültkérelmüket nem Magyarországon, hanem a külképviseleteken nyújthassák be - közölte a főtanácsadó.

A határ jogellenes átlépésnek tilalma a szuverenitás, a belső biztonság alapkérdése. Amennyiben megengednénk a menekültkérelmek benyújtását magyar területen, az lenne a következménye, ami történt 2015-ben vagy tapasztalható ma Horvátországban. A kérelem benyújtását követően a migránsok azonnal folytatnák útjukat a célországok felé - tudatta a tábornok.

A migrációs paktum fő szempontjai - a kvóták szerinti elosztás, a migránsgettók kötelező létrehozása - ellentétesek a magyar tapasztalatokkal és nem vezetnek célra. Nincsenek összhangban az emberek biztonság iránti igényével sem - hangsúlyozta Bakondi György.

Az illegális migráció az európai parlamenti választások egyik fő kérdése lesz, a lakosság elégedetlensége elérte a politika szintjét - mondta a főtanácsadó. Hozzátette, bízik benne, egy más összetételű parlament és Európai Bizottság valóban az európai emberek érdekeit képviselve képes lesz a migrációt szabályozni.
   A magyar határon - a szerb rendőri erők erőfeszítéseinek és a velük együttműködő magyar rendőrség helytállásának köszönhetően - jelentősen csökkent a migrációs aktivitás. Az embercsempész bandák áttelepültek a bosnyák-horvát határra. Ennek ellenére idén már nyolcszáznál több határsértőt és húsznál több embercsempészt fogtak el - közölte a tábornok.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.