Hírzóna

Magyar Költészet Napja (Videó)

Magyar Költészet Napja (Videó)

A magyar költészet napján a klasszikus és kortárs magyar költőket és költeményeket ünnepeljük, ezzel együtt pedig a magyar nyelv szépségét is éltetjük.

Márton Andrea
2024. április 11., csütörtök
Magyar Költészet Napja (Videó)

Hazánkban 1964 óta József Attila születésnapján, április 11-én ünnepeljük a költészet napját.

 

„Költő vagyok – mit érdekelne engem a költészet maga?” - kezdte Ars poetica Német Andornak című versét József Attila, aki nem tudhatta, hogy születésének napja egykoron költészet napjává és egyben a magyar irodalom ünnepévé válik majd, amely már több mint fél évszázados hagyományra tekint vissza.

A magyar költészet napját először 1964-ben ünnepelték meg és azóta is minden évben április 11-én előadások, felolvasások és versmondó versenyek keretében emlékeznek meg országszerte a poétikáról, s egyik legnagyobb költőnkről József Attiláról. Sokan azonban nem is tudják, hogy nem csak József Attila született ezen a napon, hanem Márai Sándor is, aki csupán öt évvel volt idősebb a költőnél.

 

Hagyományosnak mondható, hogy sokan meglátogatják József Attila egykori lakóhelyét a Gát utcában és elhelyezik a koszorúikat. Talán ez mondható az egyéni megemlékezések legbensőségesebb módjának.

E napon minden évben az ország számos pontján kulturális programok sokasága várja az érdeklődőket. 1998-ban a költészet napját tizennégy költő úgy ünnepelte, hogy közösen írtak egy szonettkoszorút.

Szeresd a verset, megtanít sírni, vagy szépen búsulni,/ magasba vágyni, mélységbe hullni.” (Győry Dezső)

Kenyerünk mellé kell a dallam is:/ vers és virág az ember asztalára” (Várnai Zseni)

Költészet napja? Én jobban szeretném, ha a költészet perceiről beszélhetnénk már. Legfeljebb a költészet óráiról. Azt szeretném, ha nem egy egész nap jutna a költészetnek, egy esztendőben egyszer, hanem csak percek, de állandóan, minden nap – és áhítattal. Minden nap: percek. A költészet nem egész napi élmény.” (Váci Mihály)

A dolgok változnak. A vers örök.” (József Attila)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.