Szerelemről szőtt sorok – új szegedi verseskötet jelent meg + VERSEK

2017. szeptember 19., kedd · Hozzászólok

szabo_pal04kf

A szerelem átkozott gyötrelem – állítja a népdal, nem látják sokan ezt másképp ma sem. Új verseskötetet jelentetett meg Diószegi Szabó Pál, aki számára mindez központi motívum. Nemcsak a műről beszélgettünk a lírikussal, hanem el is hoztunk néhány verset az olvasóknak. Tovább »

Áfra János költő képviseli Magyarországot a költészet világnapján Rómában

2017. március 18., szombat · Hozzászólok

Áfra János költő képviseli Magyarországot a költészet világnapja (Giornata mondiale della poesia) című rendezvénysorozaton, amelyet az európai uniós országok kulturális intézeteit magába tömörítő szervezet, az EUNIC rendez Rómában március 21-én. Tovább »

Új verseskötettel jelentkezik a 70. születésnapját ünneplő Bereményi Géza

2016. január 24., vasárnap · Hozzászólok

beremenyi_geza01_ia

A közérzetem és a kedvem teljesen az írásbeli munkámtól függ – mondta el az MTI-nek Bereményi Géza Kossuth- és Balázs Béla-díjas költő, író, forgatókönyvíró-rendező és színházvezető, akinek 70. születésnapja alkalmából verseskötete jelenik meg a Magvető Kiadó gondozásában. Tovább »

A globalizációval szemben szükség van a magyar kultúrára

2016. január 3., vasárnap · 3 hozzászólás

szabo_pal01kf

Diószegi Szabó Pál költővel beszélgettünk a nemzetről, a globalizáció és a magyar kultúra viszonyáról, az írók közötti szekértáborokról, az ifjabb generációkról. Úgy gondolja, hogy a migráció hatással lesz az európai irodalomra, akár önvédelmi reflexiókat is kiváltva. Tovább »

Simai Mihály: A Pillanat, a Soha és az Örök vezérfonalán

2015. október 4., vasárnap · Egy hozzászólás

simai_mihaly02_gs

A nyolcvanadik életévét idén betöltött Simai Mihállyal beszélgettünk életéről, pályájáról, pályatársairól, költészetéről, regényeiről. A József Attila-díjas alkotó születésnapját holnap ünneplik meg kollégái, barátai és Szeged város közönsége. Tovább »

Radnóti a barátok mellett hangját is megtalálta Szegeden

2015. január 14., szerda · Hozzászólok

gyarmati_fanni01_gsRadnóti Miklós versei immár közkincsnek számítanak, vagyis műveit bárki engedélykérés nélkül felhasználhatja. A magyar líra hetven éve elhunyt kiemelkedő képviselőjéről, a Szegeden töltött évekről és hatásokról, a Fanni-szerelemről Miklós Péterrel beszélgettünk.
Tovább »

Baka-emlékversenyt rendeztek Szegeden + FOTÓK

2013. november 18., hétfő · Egy hozzászólás

baka_verseny08_131117Baka István születésének 65. évfordulója alkalmából kétnapos emlékversenyt rendeztek a Szent-Györgyi Albert Agórában. De a szegedi költő és műfordító hagyatékát gondozó és nevét viselő alapítvány is idén ünnepelte fennállásának 15. évfordulóját.
Tovább »

Amerikából jöttem, mesterségem címere: S.P.

2013. július 23., kedd · Egy hozzászólás

sadaweb_high-001_0223_600x400Az Egyesült Államokban mára a köztudat megkerülhetetlen elemévé vált, itthon még csak pár éve bontogatja szárnyait, de az már most látszik, bőven akad érdeklődő a Slam Poetry iránt. Ugyanakkor az angol cím mögött rejtőző fogalom nem mindenki számára tisztázott még, mint ahogyan az sem, hol is van a helye ebben a világban Szegednek. A szegedma.hu összegyűjtötte a legfontosabb információkat a témában. Kérdéseinkre Mészáros Péter és Forgó Marietta, a Slampoetry Szeged szervezői csapatának tagjai válaszoltak. Tovább »

Juhász Gyula-ugróiskola a Jugyunál + FOTÓK

2013. június 30., vasárnap · 2 hozzászólás

ugroiskola_12_vaEgy Juhász Gyula-versidézet elevenedik meg azon a különleges ugróiskolán és hozzá tartozó táblán, amelyet a Boldogasszony sugárúton készítettek a Szegedi Irodalmi Körkép pályázat keretében.
Tovább »