Hírzóna

Gulyás Gergely: Magyarország ki akar maradni a háborúból

Gulyás Gergely: Magyarország ki akar maradni a háborúból

A kormány megfékezné az üzemanyagárakat, tovább szigorítanák a gyermekvédelmet, a háborús konfliktust elkerülnék

2024. április 25., csütörtök
Gulyás Gergely: Magyarország ki akar maradni a háborúból

Szerdán ülésezett a kormány, a legfontosabb döntésekről a ma délelőtti Kormányinfón számol be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő.

Fotó: Csudai Sándor

 

A NATO is a háború irányába megy

A kormány tegnap a háborús helyzetet értékelte, új helyzet van, hogy míg eddig egyes tagállamok háborúpárti nyilatkozatokat tettek, most a NATO is ez irányba megy. Ez aggodalomra ad okot, mert sisakok szállítása után már az élet kioltására alkalmas fegyverek szállításával folytatódott, ami a háborút meghosszabbítja, ennek aktív szereplője lesz most a NATO is, igaz egyelőre pénzzel, de nyíltan beszélnek arról uniós vezetők, hogy csapatokat is kell küldeni

 - fogalmazott Gulyás Gergely a kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter jelezte, ez világháborúhoz is vezethet. 

Atomhatalmak állnak egymással szemben, felelős nyilatkozat, hogy ezt a konfliktust el kell kerülni

- emelte ki. Hozzátette, folyamatosan egyeztetnek a NATO brüsszeli központjával, hangsúlyozva, hogy Magyarország ki akar maradni a háborúból. Leszögezte: nem szállítunk fegyverereket, és nem engedünk át fegyvereket a határon.

Háborúpárti hangulatnak komoly veszélyei vannak. Az amerikai elnökválasztásig az amerikai politikában nem lesz változás

 – mondta.

 

A kormány célja, hogy a háborús árakon ne lehessen nyerészkedni

A kormány foglalkozott a benzinár kérdésével is, azt egyértelműen látni, hogy a benzin és a gázolajban is megfizetjük az árát a környező háborúknak, hiszen az orosz-ukrán konfliktus mellett az iráni-izraeli konfliktus is közvetlenül megjelenik már. Az is biztos, hogy ezek az árak akkor fognak csökkenni, ha béke lesz, ezért a kormány célja, hogy a háborús árakon ne lehessen nyerészkedni

 – fogalmazott Gulyás Gergely, hozzátéve, hogy a KSH publikálása szerint a magyar árak magasabbak a környező országok üzemanyag áraihoz képest, éppen ezért arra szólítja fel a magyar üzemanyag kereskedőket, hogy vigyék le az árakat a környező országok átlagárára.

Fotó: Csudai Sándor

 

Alaptörvény módosítás a gyermekvédelem érdekében

A tárcavezető bejelentette: szintén tárgyalt a kormány az alaptörvény módosításáról, amelyet a miniszterelnök nyújtott be és az országgyűlés előtt van, és amely részben a gyermekvédelmi szabályok megerősítésével kapcsolatos.

Ez ki fogja zárni annak a lehetőségét, hogy olyan személy kegyelmet kapjon, aki szexuális bűncselekményt kiskorú sérelmére szexuális bűncseleményt követett el, vagy ilyen bűncselekmény elkövetésében közreműködött

 – ismertette a miniszter a módosítást egyik részletét. Gulyás Gergely azt is elmondta, ezt egészíti ki a frakció törvényjavaslata, ami a kormány támogatását élvezi.

Nem évülnek el a pedofil jellegű szexuális bűncselekmények, és nem kaphatnak az elkövetők tiszta erkölcsi bizonyítványt

 – mondta példaként. Gulyás Gergely jelezte, a kormány az alkotmánymódosítás kapcsán szeretne változtatást egy EU-s szabályozásnál is. Mint mondta, az EU hitelközösségé alakítása célja lett egyeseknek. – Mi ilyet nem akarunk, a Covid utáni helyzetben egyszeri megoldásként kezelte ezt a kormány. De ilyen jellegű közös hitel felvételéhez csak akkor tudunk hozzájárulni, ha a parlament 2/3-os jóváhagyást ad – mondta.

 

A kínai elnök Magyarországra érkezik

Gulyás Gergely jelezte, május 8-10-ig a kínai elnök Magyarországon tesz látogatást. 

– A magyar gazdaságnak érdeke a jó gazdasági viszony, Kína vezető hatalom a világon, erősebb mint az unió, ezért a gazdasági kapcsolatokban nem érdemes ideológiai korlátokat felállítani

 – vélekedett.

 

Brüsszel már a látszatra sem ad

Az unióban a jog nem számít, a Szovjetunióban többet adtak a látszatra

 – mondta az Európai Bizottságnál folyamatban lévő módosításokra, melyek az uniós források kifizetéséről, illetve felfüggesztéséről szól. "Amit Magyarországtól kértek eddig, mindent teljesítettünk, most teljesen új követeléseik vannak."

A felsőoktatási uniós ösztöndíjprogrammal, az ERASMUS-sal kapcsolatban arról tájékoztatott Gulyás Gergely, reméli, sikerül megállapodni, szerinte van is erre esély. Felidézte, ma azért különbözetnek meg hallgatókat, hogy azok magyarok-e vagy sem. – Ez mindennel ellentétes, amiért az EU létrejött és amit értékként nevesít – szögezte le. Elmondása szerint természetesen a per is lehet megoldást, bár az uniós bíróságok nem nevezhetők pártatlannak, az unió és a tagállamok közötti vitákban, de ebben az esetben annyira nyilvánvaló a jogsértés, hogy nyerhetnek, az eljárás hossza miatt a jó megoldás a megállapodás.

Vitályos Eszter hozzáfűzte, a KIM korábban indított ösztöndíj programot, hogy a magyar hallgatók és kutatók ne essenek el ezektől a lehetőségektől.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.