Hírzóna

Magyarország jó eredményt ért el a brüsszeli források megszerzésében

Magyarország jó eredményt ért el a brüsszeli források megszerzésében

2024. március 5., kedd
Magyarország jó eredményt ért el a brüsszeli források megszerzésében

Magyarország jó eredményt ért el a közvetlen európai uniós források megszerzésében, de még komoly út előtt áll - mondta Latorcai Csaba, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium (KTM) parlamenti államtitkára.

 

 

Felidézte, Magyarország valamennyi, közvetlenül megpályázható európai uniós alappal szemben azt a célt tűzte ki, hogy ezekből lakosságarányosan részesedjen. Az államtitkár ismertette, hogy a közvetlenül pályázható Európai Védelmi Alapban a 2021-től 2027-ig tartó európai uniós költségvetési időszakban mintegy 8 milliárd euró közvetlen forrás áll rendelkezésre.

Magyarországnak az Európai Védelmi Alapból 2022-ben mintegy 6,2 millió euró, 2023-ban 8 millió euró forrást sikerült "hazahoznia".

Latorcai Csaba hangsúlyozta, a területfejlesztési minisztérium segítséget ad ahhoz, hogy ne csak az Európai Védelmi Alapnál, hanem mind a 18 közvetlen uniós forrásnál el lehessen érni a lakosságarányos részedést. Magyarország az elmúlt két évben az Európai Unió közvetlen pénzügyi alapjaiból 35,1 milliárd forint támogatást tudott megszerezni.

Az államtitkár felhívta a figyelmet a tárcánál több éve meglévő önerő támogatási programra, amelyben a megpályázandó források 50 százalékáig próbálnak segíteni. Ugyanakkor tekintettel a költségvetés helyzetre, a Magyar Fejlesztési Bankkal dolgoznak azon, hogy kedvező hitelterméket tudjanak ajánlani a közvetlen európai források önerő részének biztosításához.

Latorcai Csaba hangsúlyozta, változásra van szükség Brüsszelben, mert az elmúlt évek tapasztalatai alapján a közvetlen európai uniós forrásokat saját "játszóterüknek" tekintik a régi, 2004 előtt csatlakozott tagországok, ebből próbálják kompenzálni a más ágon történő befizetéseiket az unió közös kasszájába.

Az államtitkár szerint összefogással esély mutatkozik, arra, hogy az Európai Unió ne csak Európa nyugati felének érdekeit vegye figyelembe, hanem Közép-Európa sajátosságai is szerepeljenek a közvetlen európai uniós források pályázataiban.

Fel kell készülni arra, hogy a magyar vállalatok, a magyar emberek ezen forrásoknál is az egyik legsikeresebb pályázókká váljanak, és Magyarország etekintben is az Európai Unió egyik legsikeresebb tagországa legyen.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.