Hírzóna

Hétfőn lemondott, kedden pedig megkezdi munkáját államfőként Sulyok Tamás

Hétfőn lemondott, kedden pedig megkezdi munkáját államfőként Sulyok Tamás

2024. március 5., kedd
Hétfőn lemondott, kedden pedig megkezdi munkáját államfőként Sulyok Tamás

Új korszak veszi kezdetét Magyarországon, beköltözik a Sándor-palotába és megkezdi munkáját a frissen kinevezett köztársasági elnök.

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

 

Kedden lép hivatalba Magyarország hetedik köztársasági elnöke, Sulyok Tamás. A 67 éves jogprofesszor egészen hétfőig az Alkotmánybíróság elnöki posztját töltötte be. Mától pedig teljes értékű államfőnek mondhatja magát. Sulyok Tamás 2016 óta vezette az Alkotmánybíróságot. 

Felesége, Nagy Zsuzsanna éppen a napokban beszélt arról, hogy eredetileg azt tervezték, hogy ezt a két és fél évet, ami a férje alkotmánybírósági elnökségéből még hátra volt, szépen végigviszik, aztán lassúbb élettempóra váltanak, amelyben elsődleges figyelmet és szerepet a gyerekek kaptak volna. 

Úgy fogalmazott korábban Sulyok Tamás, hogy a jog szeretete nyomja, mottója pedig

tisztességesen élni, mást nem bántani, mindenkinek megadni azt, ami őt illeti.

Leszögezte, hogy minden hatalom csak a jog kereti között értelmezhető. Mint rávilágított, a jog értékeket hordoz, és ezeknek az egymással szembeni kiegyenlítése a lényeg. Ez szép és nemes feladat, azonban egyben kihívás is. Kijelentette, hogy a jog értékei különböznek a politikaiaktól, mert az előbbiek pontosan meghatározottak, az utóbbiaknál viszont ez vita tárgya. 

Azt tudom ígérni, hogy a köztársasági elnöki székből is az alkotmányos alapjogok és értékek kiegyenlítésén fogok munkálkodni. Bizalom nélkül minden összeomlik, ez a nemzet egységének alapja. Az előítéletektől mentes, kölcsönös megértésre szeretnék építeni

– sorolta.


 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.