Hírzóna

Érdekes műholdképen látható Szeged

Érdekes műholdképen látható Szeged

2024. január 17., szerda
Érdekes műholdképen látható Szeged

Kedden egy érdekes műholdkép készült a Dél-Alföldről, amelyen a szegedi városi hősziget hatás rajzolódik ki.

Fotó: Promenád.


A Dél-Alföldön és Vajdaságban hétfőről kedd virradóra a Dél-Alföldön és Vajdaságban többfelé havazott. Az alábbi késő délelőtti nagy felbontású műholdképen a hófelszín vörös színnel lett kiemelve. Ezen a képen egyrészt szépen kirajzolódik amint éppen Vásárhely határán volt összefüggő hóréteg, másfelől még érdekesebb Szeged. 

A megyeszékhelyet ugyanis körbe veszi a hóréteg, míg a városi környezetben zöld, azaz hómentes maradt a felszín, amely az úgynevezett városi hősziget hatásnak köszönhető. 

A városi hősziget egy mikroklimatikus jelenség, vagyis a városi beépített területen a hőmérséklet határozottan magasabb, mint a várost körülvevő külvárosi és vidéki területeken.

További érdekesség amely ugyan a műholdképen nem látható, hogy a hófelszín több fokkal visszavetette a nappali felmelegedést. Amíg Hódmezővásárhelyen 5 fokos maximum hőmérsékletet mérhettünk, addig pl. a vajdasági Palicson mindössze alig 1 fokig melegedett fel a levegő, miközben Palicson is éppen olyan napos idő uralkodott, mint Vásárhelyen. többfelé havazott. 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.