Hírzóna

Újabb határsértők ellen intézkedtek a rendőrök

Újabb határsértők ellen intézkedtek a rendőrök

2023. december 18., hétfő
Újabb határsértők ellen intézkedtek a rendőrök

Hetvenkét határsértővel szemben intézkedtek a rendőrök péntektől vasárnapig – tájékoztatott az Országos Rendőr-főkapitányság hétfőn. Az elmúlt teljes héten az ország területén 68 határsértőt tartóztattak fel és kísértek vissza. A megelőző héten – december 4-től 10-ig – a feltartóztatottak száma három volt. Embercsempészés miatt két gyanúsított ellen indult büntetőeljárás – derül ki a rendőrségi összesítésből.

Csongrád-Csanád vármegyében a járőrök vasárnap 2 csoportban 25 határsértőt találtak Röszkén és Szeged-Gyálaréten. A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésükkor afgán, iraki, iráni, marokkói és szír állampolgárnak vallották magukat, azonban ezt semmivel sem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az MTI pedig arról számolt be, hogy Szlovéniában az év első tizenegy hónapjában 55 ezer 200 határsértőt tartóztattak fel a hatóságok, ami csaknem kétszerese a tavalyi év azonos időszakában regisztrált 30 ezer 140 illegális határátlépési kísérletnek. A szlovén belügyminisztérium szerint a legtöbb migráns Afganisztánból, Marokkóból és Pakisztánból indult útnak.

A legnagyobb nyomás a horvát határhoz közeli Novo Mesto-i rendőrkapitányság ellenőrzése alá eső területre nehezedik, az illegális bevándorlók 78 százalékát tartóztatták fel abban a térségben. Tavaly ugyanebben az időszakban a Koper körzetében volt jelentősebb a migrációs nyomás. Idén eddig 53 ezer 526-an jelezték nemzetközi védelem iránti szándékukat, kétszer annyian, mint tavaly ugyanezen időszakban. Az illegális bevándorlók többsége azonban még a menekültügyi eljárás befejezése előtt elhagyja az országot. 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.