Hírzóna

Egyszerre több évszak is jelen lesz az országban

Egyszerre több évszak is jelen lesz az országban

Tóth Norbert
Szerző: Tóth Norbert
2023. december 1., péntek
Egyszerre több évszak is jelen lesz az országban

Egy tőlünk nyugatra mélyülő ciklon hatására fölöttünk keveredik intenzíven a légörvény előoldalán érkező igen enyhe légtömeg a hideg, sarkvidéki levegővel. Emiatt egy-két napig még folytatódik a sokfelé csapadékos időjárás, és nagy lesz a hőmérsékleti kontraszt az északi, valamint a déli tájak között. Csendesebbre csupán a szombaton átvonuló hidegfront után fordul az idő.

Period of violent hailstorms which hit the Auvergne region in particular at the beginning of June 2022. These storms were responsible for the death of many animals, including thousands of birds, particularly at the edge of the department in Vichy in the Al
Fotó: Biosphoto via AFP

 

Estig döntően borult marad az ég, de napközben a déli határ közelében felszakadozhat a felhőzet. Főként az ország északi kétharmadán várható további tartós eső. Több helyen hullhat kiadós mennyiség, a legtöbb csapadék a Szombathely-Debrecen vonal széles sávjában valószínű. A légmozgás napközben többnyire mérsékelt, néhol élénk lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet 1 és 18 fok között valószínű, északkeleten lesz a leghidegebb, a déli határ közelében mérhetjük a 10 fok feletti értékeket. Késő estére 0 és 12 fok közé csökken a hőmérséklet - írja az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Kettős fronthatás terheli szervezetünket. A hidegfrontra érzékenyekre gyakorol kifejezettebb stresszt az időjárás. A megfigyelések szerint a hidegfrontra érzékenyeknél a görcsös panaszok fokozódnak, egyre erősödő fejfájás alakulhat ki, valamint a stroke kialakulásának kockázata is fokozottabb lehet. Sokaknál jelentkezhet fejfájás, fáradtságérzet, álmatlanság, csökkenhet a teljesítőképességük. A szív-és érrendszeri betegeknél gyorsabbá válhat a szívműködés, emelkedhet a vérnyomás, emiatt is nőhet a vérzésre való hajlam (agyvérzés) és gyakoribbá válhatnak az embóliák, vérrögös elzáródások (szívinfarktus, stroke) - írja a Köpönyeg.

 

Borítókép: Biosphoto via AFP

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.