Hírzóna

Még idén kiderülhetnek részletek a BYD beruházásáról

Még idén kiderülhetnek részletek a BYD beruházásáról

Kovács György
2023. november 6., hétfő
Még idén kiderülhetnek részletek a BYD beruházásáról

A szegedi ipari fejlesztéssel kapcsolatban meredek találgatásokba kezdett a hazai sajtó. Először arról lehetett olvasni, hogy akkumulátor, illetve buszgyár fog épülni Szegeden, de mindkét hírt gyorsan cáfolták. Az újabb találgatások tárgya egy szegedi autógyár lett, amelyet a BYD építhet meg, továbbá egy kisteleki akkumulátorgyár, de utóbbit szintén cáfolták. Most a német lapok kezdtek foglalkozni a témával és Szijjártó Péter is reagált.

A hétvége folyamán a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung írta meg: „A jelek szerint Magyarországra költözik a kínai e-autó óriás, a BYD”.

A cikkben kitértek arra, hogy Orbán Viktor két hete Kínában járt és Hszi Csin-ping elnök baráti fogadtatásban részesítette. Hozzáteszik: Orbán Viktor kínai útja során egy gyorsan fejlődő kínai zászlóshajó vállalatnál is járt, Sencsenben a BYD autógyártó cégnél vendégeskedett. A gyártó a nemzetközi autóipar egyik nagyágyúja, és jelenleg a Tesla mögött a világ második legnagyobb elektromosautó-gyártója. Wang Chuanfu cégvezető a legújabb modelljeit mutatta be a magyarországi látogatónak Sencsenben.

A német lap a BYD vállalathoz közel álló, meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy a döntés belsőleg már megszületett.

A cikket követően a Reuters kereste meg a BYD vállalatot, amelynek a hivatalos kommunikációja visszafogottabb kijelentést tett:

Továbbra is keresik a megfelelő helyszínt, várhatóan az év végén tesznek bejelentést.

Bármilyen Magyarországra irányuló beruházást csak akkor jelentünk be, ha arról megállapodás születik”

- nyilatkozta Szijjártó Péter az ATV egyik munkatársának. Majd azzal folytatta: „Nem is akarom kommentálni. Mi ragaszkodunk ahhoz a gyakorlatunkhoz általánosságban – függetlenül értesülésektől, vagy bármilyen cégnévtől –, hogy bármilyen Magyarországra irányuló beruházást csak akkor jelentünk be, ha arról megállapodás születik” 

A BYD cégcsoportról, illetve a szegedi ipari parkról és Botka nyilatkozatáról itt írtunk bővebben:

https://szegedma.hu/2023/10/ipari-park-szeged-byd-auto-busz-akkumulator-gyar-botka-szijjarto

Borítókép: Mobilarena

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.