Hírzóna

Újabb kárpátaljai magyar hadifoglyok érkezhetnek hazánkba

Újabb kárpátaljai magyar hadifoglyok érkezhetnek hazánkba

2023. július 13., csütörtök
Újabb kárpátaljai magyar hadifoglyok érkezhetnek hazánkba

Mint ismert, 11 kárpátaljai hadifoglyot már júniusban Magyarországra szállítottak, amely az Orosz Ortodox Egyház gesztusa volt Magyarország felé. Akkor a program koordinációját Semjén Zsolt mint egyházügyekért felelős miniszterelnök-helyettes látta el, és az eset összefüggésben volt Ferenc pápa fogolyszabadítási missziójával is. Tehát az akció egyházi keretek közt zajlott le, amelyben magyar oldalról a Magyar Máltai Szeretetszolgálat működött közre.

Az ukrán kormányzat ezt követően olyan rágalmakat fogalmazott meg többször is, hogy Magyarország őrizetben tartja a hadifoglyokat és nem távozhatnak - ez azonban egyértelműen cáfolódott, mivel azóta öten visszatértek Ukrajnába, hatan pedig - híresztelések szerint - Magyarországon kívántak maradni. A rágalmakat az ukrán titkosszolgálat tetézte, akik szerint Magyarország arra készült, hogy „egy sajtótájékoztatón a foglyoknak el kell mondaniuk, hogyan mozgósították őket erőszakkal, milyen rossz körülmények között harcoltak, milyen jó a magyar kormány és az Orosz Ortodox Egyház" - ez olvasható volt ukrán lapokban is, azonban ez sem történt meg.

Mint a fentiekből látható, nem kell feltétlenül sokat adni sem az ukrán titkosszolgálat kijelentéseire, azonban legújabb értesüléseik szerint ismét kárpátaljai magyarokat adhat át az Orosz Ortodox Egyház Magyarország számára. Az rbc.ua portál ugyanis az ukrán hírszerzésnél dolgozó forrása alapján azt írta, az Orosz Ortodox Egyházban jelenleg is tárgyalnak arról, hogy fogadnák a magyar kormány képviselőit. A hírszerzők úgy tudják, erre augusztus 8. és 11. között kerülhet sor. 

A látogatás elsődleges célja, hogy a magyar származású ukrán hadifoglyok átadásának következő körét megtárgyalják"

- fogalmazott az ukrán lapnak nyilatkozó hírszerzőtiszt. Információi szerint a magyar delegáció érkezéséig egy 10-15 fős listát állítanak össze az oroszok, a kárpátaljai születésű hadifoglyokból.

A magyarok feltétele az, hogy magyar etnikumú, magyarnyelv-tudással rendelkező személyek legyenek. Ez elengedhetetlen feltétel: csak azokat fogadják el, akik az Ukrajnában élő magyar kisebbséghez tartoznak"

- nyilatkozta a hírszerző.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.