Hírzóna

Bezár az ifjúsági drogrehabilitáció Szatymazon

Bezár az ifjúsági drogrehabilitáció Szatymazon

2023. február 20., hétfő
Bezár az ifjúsági drogrehabilitáció Szatymazon

Bezár az ifjúsági droghehabilitációs centrum a nyár folyamán. A döntés lényegében nyílt titok volt, a finanszírozó szegedi önkormányzatnak vissza kell adni a települést a városnak.

Az intézmény 2015-ben nyílt meg. Ez volt az ország első olyan intézménye, ahol a fiatalkorúak kábítószer-függőségét kezelik. Bár az intézmény a Fésű utcai Drogcentrum része, Szatymazon található, így szegedinek minősül. A fenntartó Szegedi Kistérség Többcélú Társulása 2020-ig használhatta ingyen a szatymazi ingatlant a rehabilitáció fenntartására. Bár az erről szóló szerződést nem hosszabbították meg, még további két évig nem kért a használatért pénzt az önkormányzat.

Bár az ingatlant megadott határidő nélkül kérték vissza Szegedtől, az idei költségvetésben kiderült, hogy 10 millió helyett 100 millió forintba kerül az üzemeltetés. A létszám alapján ugyan kapna állami támogatást az intézmény aSzegedi Kistérség Többcélú Társulása Koordinációs Központigazgatója szerint, viszont az év elején félház sem volt - a különbözetet, és a megnövekedett költségeket pedig túl sokba kerül a szegedi önkormányzatnak kipótolnia. Így, mivel nem kötelezően ellátandó feladat, bezárják az intézményt.

Csúcs Áron igazgató a Délmagyarnak elmondta, az intézmény július 31-én zár be, új ellátottakat azonban nem fogadnak, a meglévők rehabilitációját folytatják addig. Amennyiben addig nem végeznek, az ország két hasonló intézményében kapnak helyet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.