Hírzóna

Sokkal többen akarnak békét az EU-ban, mint "igazságot" Ukrajnának

Sokkal többen akarnak békét az EU-ban, mint "igazságot" Ukrajnának

2022. július 27., szerda
Sokkal többen akarnak békét az EU-ban, mint "igazságot" Ukrajnának

Egy friss kutatás szerint bajban vannak a politikusok: az európaiak nagyrésze ugyanis borúlátó az orosz-ukrán háború kapcsán és sokkal inkább békíteni a két országot, mintsem igazságot szolgáltatna.

A berlini székhelyű European Council on Foreign Relations (ECFR) több mint hónapja publikált egy tanulmányt az orosz-ukrán háború 100. napjának apropóján (ma már 154 napja tart), melyből kiderül: bár az európai közvélemény megerősítette az EU politikai válaszát a háborúra, a lakosság szükségletei igencsak megosztják a vélt európai egységet.

A kutatás szerint ugyanis az európai lakosság nagyrésze ugyan együttérez Ukrajnával, és az oroszellenes szankciókat is támogatják, hosszútávon békét akarnak viszontlátni, nem pedig igazságszolgáltatást.

Ebben a halmazban pedig két részre szakad az európai lakosság: béke- és igazságpártiakra. A békepártiak vannak a kutatásban résztvevők közt többségben (35%), az igazsághívők tábora a megkérdezettek 22%-a.

Az ECFR a kutatásban arra jutott, hogy Lengyelország kivételével minden országban arányaiban vannak többen azok, akik békét akarnak. Valamivel több országban (Finnország, Svédország, Németország és Lengyelország) támogatják, hogy a kormányuk többet költsön hadseregre. A megkérdezettek többsége azonban ellene van az elnyújtott állháborúnak mindaddig, amíg valami drámai változás nem következik be.

Ha már drámai változás, a békepártiságot meg is alapozzák a kutatásban résztvevők félelmei:

  • Az összes országban legnagyobb arányban az életszínvonal romlásától és az emelkedő energiaáraktól félnek a legjobban, továbbá attól, hogy Oroszország nukleáris fegyvereket vet be (61-62 százalékos arányban).
  • Elsöprő többségben vannak azok, akik az Oroszországtól való energiafüggetlenedést fontosabbnak tartják a klímasemleges energiahordozók kialakításánál,
  • Szintén elsöprő többségben támogatnák az ukrán menekültek befogadását és a menekültválság kezelését.
  • Megoszlik a résztvevők véleménye azonban arról, hogy Ukrajna vagy Oroszország jön-e ki jobban a háborúból.

A teljes kutatási eredmény eredeti nyelven itt olvasható el.

(ECFR)
Kép forrása: Citatum

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.