Hírzóna

Szegeden is sztrájkoltak a pedagógusok, a szülők nem örültek neki

Szegeden is sztrájkoltak a pedagógusok, a szülők nem örültek neki

2022. január 31., hétfő
Szegeden is sztrájkoltak a pedagógusok, a szülők nem örültek neki

Országszerte, így Szegeden is sztrájkot szerveztek a pedagógusok hétfőn regel az első két tanításai órában. Megkérdeztük a szakszervezeteket az akció sikerességéről, illetve a szülőket is, hogy szerintük fontos-e a sztrájk.

Bár sokáig rezgett a léc, hogy megtartják-e a január 31-re megszervezett pedagógussztrájkot, és az Emberi Erőforrások Minisztériuma is blaszfémiát kiáltott, mondván, hogy a munkabeszüntetés törvényileg megalapozatlan. Ennek ellenére a fővárosi adatok szerint a vártnál többen csatlakoztak a megmozduláshoz, a tanárok mellett a diákok sem mentek be az első két órára.

A szakszervezetek álláspontja szerint a munkabeszüntetésük jogszerűtlenségét az Emmi nem, csak a bíróság mondhatja ki.

Szegedi iskolákat kérdeztünk, mennyire volt sikeres a sztrájk, illetve az utca emberét, hogy mit gondolnak a munkabeszüntetésről. Röviden: a helyzet igencsak kaotikus.

Van, ahol szünet van, másutt szervezetlenül sztrájkoltak

Lapunk megkeresésére az SZTE Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium - azaz a Ságvári - azt válaszolta: az év elején kiírt tantervezetnek megfelelően az intézményben most síszünet van. A Jerney Általános Iskolát is megkerestük, tőlük azt a választ kaptuk: bár az intézmény szervezetten nem vett részt a sztrájkban, voltak pedagógusok, akik részt vettek benne.

Guba János tanár, a PDSZ Dél-Alföldi Regionális váalsztmányi tagja úgy válaszolt a Telexnek, hogy kilencből hét iskolában sztrájkolnak. Egyről nem tisztázott, hogy beszüntették-e a munkát, egyben pedig egyáltalán nem szüntették be a tanítást. Tarnay Attila, a Pedagógusok Szakszervezetének Csongrád-Csanád megyei elnöke azt mondta, sokan sztrájkoltak a szegedi iskolákban. Van, ahol a tanárok nagytöbbsége, de akad olyan hely is, ahol senki. A megye nagyobb városaiban, mint Hódmezővásárhely, Szentes vagy Makó, egész biztosan sztrájkolnak, de még ksiebb településeken, például Sándorfalván is.

A Szegedi Tankerületi Központot is keressük, amint megtudunk valamit, frissítjük cikkünket vagy újat írunk.

Az Emmi első információi szerint a tanárok kevesebb mint egyötöde vett végül részt a sztrájkban.

A szülők sem örültek a sztrájknak

- A probléma nem a sztrájkkal van, hanem azzal, hogy a szülőket alig tájékoztatták. Nekem kicsit olyan fű alattinak tűnt ez az egész

- mondta nem kis felháborodottsággal a hangjában Katalin, aki nem tudta megoldani a gyerekek felügyeletét.

- Nem tudom, hogy 2021-ben milyen érdeket lehet érvényesíteni sztrájkkal, de ezzel inkább magukra haragítják a tanárok a szülőket. Ráadásul én most jogosnak sem érzem. Abban a helyzetben, amiben a világ van, mindenkinek megértőbbnek kell lennie - mondta határozottan Kecskés Zsóka, aki azt is hozzátette, hogy a sztrájk szervezői hangsúlyozzák, hogy az akció nem politikai, de minden nyilatkozatuk bűzlik a politikától. A pedagógusok rendkívül sokat dolgoznak valóban. De azért egy dolgot ne feledjünk: nyáron szabadok, másfél hónapig nem dolgoznak fizetésért. Nem sajnálom tőlük, csak ezt is tegyék oda-háborgott egy szülő a villamosmegállóban az Anna-kútnál.

- A pedagógus bérek igenis változtak és igenis valós megbecsülést kapnak a pedagógusok. Nekem a férjem tanár, az ő iskolájukban például csak kevesen értenek egyet akár csak egy-egy részével a sztrájkfelhívásnak, így nem is igazan sztrájkolnak - mondta Mónika az egyik belvárosi iskola kapujában.

- Nyilván igaz: ki az aki ne akarna több pénzt keresni. Ezért még ki is szabad állni, sőt következménye se legyen, ha valaki ezt teszi. Csak ne egy félhiteles politikai megmozdulást hazudjon civil kezdeményezésnek - mondta határozottan egy apuka.

A legnagyobb közösségi oldalon sem rejtettek véka alá a véleményüket a szülők. A többség szerint ez most egy politikai akció:

A választások szájízére nem csupán a fenti kommentelő utalt:

Megint mások úgy érzik, nem csupán az akció a hergelés, hanem magukat a pedagógusokat használják eszközként:

Van, aki szerint, ha nem is hergelés, de felesleges az egész megmozdulás:

(via Index, Telex)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.