Közös büszkeségünk: a szegedi papucs + FOTÓK

papucskiallitas012kf

A Móra Ferenc Múzeumban nyílt kiállítás a szegedi papucsról. A tárlaton a lábbeli történetén kívül számtalan érdekességgel ismerkedhetnek meg a látogatók.

Új tárlat nyitottak meg a szegedi Móra Ferenc Múzeumban „Páratlanok – a szegedi papucs története” címmel. A kiállítás bemutatja a törökkorban hazánkba került papucsfajta múltját.

„A gyűjtés, a megőrzés, a feldolgozás mellett feladatunk a bemutatás is. Kiváló ötletnek tartom, hogy bemutatjuk a szegedi papucsot, amely remélhetőleg hamarosan hungarikummá válik” – mondta Fogas Ottó, az intézmény igazgatója.

„Sokszor úgy megyünk el értékeink mellett, hogy észre sem vesszük őket. Ösztönözni kell a közönséget, hogy újabbakat fedezzenek fel” – fogalmazott Magyar Anna, a Csongrád Megyei Értéktár elnöke. Összesen 82 értéket gyűjtöttek össze a megyében, 2014-ben került be ezek közé a szegedi papucs. Helyi szakemberek – többek között a kiállítást összeállító Bárkányi Ildikó – segítségével sikerült elérni, hogy a Magyar Értéktárba is bekerüljön a lábbeli. Lobbiznak azért, hogy a Pick szalámihoz, a paprikához, a tiszai halászléhez hasonlóan a szegedi papucs is hungarikummá váljon, de csak egy viszonylag hosszú folyamat után nyerhető el a cím.

Virágcsokorral köszöntötték azokat, akik ma is őrzik a hagyományt, így Sallay Tibort és Zsuzsannát, Ormándi Lászlót, Novák Juditot, Attalai Zita formatervezőt.

A kiállításon a szegedi mellett az apátfalvi, a hódmezővásárhelyi és a kalocsai papucsot is megismerhetjük. Rátkai Sándor műhelyének szerszámait látva betekintést nyerhetünk a papucskészítés rejtelmeibe.

2 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

 • '>
  2. Teréz
  2017. június 15., csütörtök, 20:22
  Válaszolok

  Édesapám, aki most töltötte a 95. évét, karácsonyra szegedi papucsot ajándékozott a család női tagjainak. Ez az örökségünk, hiszen nagyapám /Pulics István/ szegedi papucsos mester volt. Ennél szebb ajándékot nem is kaphattunk volna!

 • '>
  1. Dávid Szaniszla
  2017. április 21., péntek, 21:24
  Válaszolok

  Az egyik amerikai unokahúgom kedves papucsa volt egy szegedi papucs, amit több évvel ezelőtt Szegeden vásárolt.