Tehetséggondozó műhely lehet az egykori Bartók Béla Művelődési Központból

bartok_muvhaz01_gs

Gazdája lesz a Bartók Béla Művelődési Központnak. A Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány futhat be zárkörű pályáztatás útján. A 221 millió forint értékűre taksált ingatlan 2008 óta üresen áll, tehetséggondozó és tudományos műhely költözhet az épületbe.

A volt Bartók Béla Művelődési Központ Vörösmarty utcai épületét – a jobboldali pártok és számos helyi civil szervezet hangos tiltakozása ellenére – 2008 áprilisában zárta be a Botka László-féle szocialista városvezetés, mondván, az új kulturális terek, mint a REÖK, a Korzó Zeneház és az IH Rendezvényközpont megnyitásával funkcióját vesztette. A patinás intézmény bezárása után néhány hónappal felmerült, hogy a szegedi igazságügyi negyed kiépítésével a Szegedi Városi Ügyészség költözik az egykori kulturális intézménybe, a tervből – akárcsak a későbbi, a katonai ügyészséget és bíróságot, illetve akár egy kaszinót érintő elképzelésekből – nem lett semmi. Piaci forgalmi értékét legutóbb, 2014-ben 221 millió forintban állapította meg az IKV értékbecslője, a város 2015-ben pályázatot írt ki rá, mely nem járt sikerrel.

A Vörösmarty utcai ingatlan évek óta üresen áll, a február 12-ei közgyűlés azonban újra tárgyalni fogja értékesítését az ingatlanok közgyűlési kérdései című napirendi pontban. A Szeged város honlapján már elérhető rövid leírásból kiderül, az épületre ezúttal tényleg van érdeklődő. A kormány ugyanis forrást biztosított a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítványnak, hogy az ingatlanban kialakíthassa a Szegedi Tudós Akadémia Szent-Györgyi Kollégiumot. A város azt tervezi, hogy – az illetékes miniszter az értékesítést jóváhagyó, minden bizonnyal pozitív nyilatkozata esetén – mihamarabb zártkörű pályázatot (licitálással történő versenyeztetési eljárást) ír ki a tehetséggondozás és a helyi tudományos műhelyek fejlesztését végző, orvos-biológiai kutatások terén ismert és elismert szervezetek számára, melyen az említett alapítvány mellett a Szegedi Tudományegyetem és az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont vehet részt – ám nagy valószínűséggel megjósolható, hogy az alapítvány lesz a befutó, mely így birtokba veheti, felújíthatja a 738 négyzetméter alapterületű egykori művházat.

vorosmarty_u_3_001kf

Az ügyben az illetékesek egyelőre nem kívántak nyilatkozni, ám a SZEGEDma.hu értesülései szerint a tervezett tranzakció sínen van, hiszen a források rendelkezésre állnak, mert a kormány felkarolta a Szegedi Tudós Akadémia kezdeményezését, az úgynevezett Szent-Györgyi Kollégium létrehozását. A Magyar Közlöny 2015. december 29-ei számában az áll: a tervezett kollégium székhelyéül szolgáló szegedi ingatlan megvásárlásához legfeljebb 200 millió forintot, továbbá a felújításhoz szükséges legfeljebb 1,3 milliárd forintos forrást biztosít az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány részére a 2016. évi központi költségvetés terhére. Ezenkívül 250 millió forintot kap magának a Szegedi Tudós Akadémia tehetséggondozó programnak az idei működtetésére. Ahogy korábban megírtuk: az SZTE és az MTA SZBK által is mentorált akadémia keretében egyetemi, kutatóintézeti mentorok veszik szárnyaik alá a középiskolás tehetségeket.

Ugyancsak az Emmi gondoskodik egyébként a Radnóti Miklós Gimnázium felújításához szükséges 150 millió forintos, illetve a hódmezővásárhelyi Németh László Gimnázium felújításához szükséges 80 millió forintos forrásról is. E két iskolában működő labor működtetésére pedig intézményenként 30 millió forintot szán a minisztérium június végéig.

Gaál Bernadett – Pintér M. Lajos

Tehetséggondozó és tudományos műhely költözhet az egykori Bartók Béla Művelődési Ház épületébe – részletek ITT: http://szegedma.hu/?p=607630

Közzétette: Szegedma Hírportál – 2016. február 8.

17 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

 • '>
  17. magtalan kappan
  2016. február 10., szerda, 20:29
  Válaszolok

  15. NP: NYW bizonyára sokat tud ..
  Olyan polihisztor képzőbe járt mint te?
  – Őt a kaputelefon szerelésről érdemesebb lenne kérdezni.
  Történelemből megbukott a középiskolában.

 • '>
  16. N-NY-P-W
  2016. február 10., szerda, 20:04
  Válaszolok

  NP
  Jól megvéditek egymást NYW-vel….Zsák a foltját!
  Vagy NP=NYW, ahogy gondoltam N-NY-P-W?
  Abba ne menjünk bele, hogy ki hova járt, ha a Bartók Béla Műv. Központ által nyújtott lehetőségek számodra kielégítőek voltak. De, semmi probléma,ha azok voltak,és örülök, ha jól érezted ott magad, csak ne akard azt megnagyarázni, hogy az volt a művelődés csúcsa.
  A hasonlatod pedig erősen sántít: A történelem ismerete nem egyenlő a múltbéli klubbok belső életének ismeretével.
  De, részemről a téma lezárva: Elindultatok onnan, hogy te pontosan ismered a ház alapterületét, és eljutottunk egymás -teljesen felesleges- sértegetéséhez. Kár volt bekapcsolódnom, mert …. Á, nem érdekes.

 • '>
  15. NP
  2016. február 10., szerda, 19:21
  Válaszolok

  N-NY-P-W
  1, Az látszik, hogy te nem jártál művelődési intézményekbe. Gondolom elég volt az a szint amit a “Nejlon” nyújtani tudott…
  2, Veled ellentétben sok olyan ember van aki arról is tud amit saját maga nem élt át. ( Elmagyarázom: NYW bizonyára sokat tud a Honfoglalásról de nem hinném, hogy együtt volt gyerek Árpádékkal….)

 • '>
  14. okz = 52?
  2016. február 10., szerda, 18:37
  Válaszolok

  13. N-NY-P-W: öreg tata vagy.
  – Mihez képest? 52 évesen már lehetne nagypapa is, de tatának még nem lenne öreg, ha hajlandó lett volna neki bárki is időben utódot szülni.
  Olyan, aki egy öröké kötözködő önjelölt balliberális igazságtevővel közös gyereket akart volna eddig nem akadt.

 • '>
  13. N-NY-P-W
  2016. február 10., szerda, 18:06
  Válaszolok

  NYW!
  Ha tudod, hogy mit jelent a munkásőr klub, sőt tudod, hogy egyáltalán volt ilyen, akkor te nem ifjú titán, hanem öreg tata vagy.
  Főleg, hogy azt is tudod, mi volt a szokás ezekben a klubbokban. Lehet, hogy te énekeltél az első sorban, a leghangosabban. “….bunkócska…”
  Akkor azért jártál a Műv. Központba, hogy felkészülten mehessél -az elv barátaiddal – a klubba.

 • '>
  12. NYW
  2016. február 10., szerda, 09:02
  Válaszolok

  Amikor megszülettem ezeket a nótákat már csak a magadfajta nosztalgiázó munkásőr klubokban énekeltétek. Amikor átvedlettetek gárdistának a lemez is más lett..

 • '>
  11. N-NY-P-W
  2016. február 10., szerda, 07:45
  Válaszolok

  “Hej, te bunkócska, te drága
  …..
  Ilyen és ehhez hasonló dalokat tanultatok a Műv. Központ csoportfoglalkozásain. Érdemes volt járnotok.

 • '>
  10. NYW
  2016. február 9., kedd, 22:34
  Válaszolok

  1: Írd be nyelvtanilag helyesen a műhely szót és utána kérdezz bunkócska.

 • '>
  9. hiteltelen
  2016. február 9., kedd, 20:49
  Válaszolok

  8. Mérőszalaggal és számológéppel vagy a kaszinóba biztonsági őrnek?

 • '>
  8. NP
  2016. február 9., kedd, 20:30
  Válaszolok

  mérőszalag
  “Persze, fejlődik is a világ, hiszen eljutottunk oda, hogy NP ellentmond egy városházi előterjesztésben szereplő adatnak, hiszen ő, a bezárás előtt, sokat járt oda, és tudja, hogy a 738 nm alapterület, valószínűleg pontatlan.” – igen én nagyon sokat jártam oda.
  És te?

 • '>
  7. polihisztor
  2016. február 9., kedd, 20:05
  Válaszolok

  6. mérőszalag: Egyszerűen hihetetlennek tartom, hogy valaki (NP) … mindenhez értsen.
  – NP -ről előbb-utóbb elhiszed majd, hiszen minden nap ezt bizonygatja minden témában.

 • '>
  6. mérőszalag
  2016. február 9., kedd, 19:38
  Válaszolok

  Egyszerűen hihetetlennek tartom, hogy valaki (NP) A-tól, Z-ig ; a tyúkszemtől, a hajhullásig ; a Bajkál tó legmélyebb pontjától, a Himalája legmagasabb csúcsáig ; Garbolctól, Felsőszölnökig mindenhez értsen.
  A mai kor Michelangeloja áll előttünk.
  Persze, fejlődik is a világ, hiszen eljutottunk oda, hogy NP ellentmond egy városházi előterjesztésben szereplő adatnak, hiszen ő, a bezárás előtt, sokat járt oda, és tudja, hogy a 738 nm alapterület, valószínűleg pontatlan.
  Egyébként igaza van: Az biztos, hogy az épület alapterülete nem 738 nm, hiszen ahhoz, pl. 73,80 m. x 10,0 méteresnek, vagy 36,9 m. x 20,0 méteresnek kellene lennie. De, mindannyian tudjuk, hogy az előterjesztés és a cikk is hasznos alapterületre gondol.

 • '>
  5. NP
  2016. február 9., kedd, 17:07
  Válaszolok

  SZEGEDma.hu

  Persze!
  A négyzetméternek tényleg nem sok jelentősége van, lényeg: ne romoljon tovább ez az épület.
  Hiba volt megszüntetni az intézményt.
  (Maga az épület 4 szintből áll ahol az I. emeleti Nagyterem önmagában 150-160 m2. Természetesen ha a közlekedő és kiszolgáló helyiségeket nem számoljuk kijöhet a 738)

 • '>
  2016. február 9., kedd, 16:39
  Válaszolok

  Kedves NP!

  A 738 négyzetméter a városházi előterjesztésben szerepel. Máshol valóban más adatokat is lehet(ett) találni az ingatlanról, de egyelőre maradtunk az aktuális hivatalos verziónál.

 • '>
  3. Multikulti
  2016. február 9., kedd, 14:53
  Válaszolok

  2. Mikor írtál valami nagy jelentőségűt? Közben a liberálisok védencei verik a gyurcsányisták oszlopos tagjait.
  http://napimigrans.com/video-multikulti-derekszijjal-verik-a-homokosokat-a-muszlimok-nemetorszagban/

 • '>
  2. NP
  2016. február 9., kedd, 14:47
  Válaszolok

  Apró és igazából jelentéktelen észrevételeim lennének:
  1, A cikkeben az intézményt hol Művelődési Központnak, hol Művelődési Háznak titulálják. Központ volt.
  2, Sokat jártam oda, tehát tudom: a 738 m2 “alapterület” valószínűleg pontatlan.

  De ami a lényeg: bárki használja, fölújítja ezt a Millennium után 1 évvel átadott épületet – megment valamit Szeged múltjából. Sok sikert hozzá!

 • '>
  1. kabinos
  2016. február 9., kedd, 11:14
  Válaszolok

  nem értem…ha a mühely szót beütöm…akkor szerszámok gépek jármüvek láthatóak. akkor mi köze van az oktatáshoz és a sporthoz??? szeretném ha valaki elmagyarázná!