Rockert, restaurátort és koreográfust tüntettek ki a Szeged Kultúrájáért Díjjal + FOTÓK

dijatado16_gs

Kerek Attiláné koreográfus, Szabó Tamás restaurátorművész és Szurdi Zsolt zenész vehette át idén a Szeged Kultúrájáért Díjat. További tizenegy fő munkásságát díjazták Kölcsey-éremmel.

A Szent-Györgyi Albert Agóra adott otthont idén a Magyar Kultúra Napja alkalmából rendezett díszünnepségnek, amelyen a hagyományokhoz híven átadták a 2011-ben alapított Szeged Kultúrájáért Díjakat és Kölcsey-érmeket. Az ünnepség elején megemlékeztek Szeged január elsején elhunyt díszpolgáráráról, az Oscar-díjas Zsigmond Vilmosról. Az ünnepségen nem tudott jelen lenni Orbán Hedvig, az Agóra vezetője, aki az emberi erőforrások miniszterétől vette át intézménye nevében a Minősített Közművelődési Intézmény címet. Solymos László (MSZP) alpolgármester beszédében leszögezte, a magyar írók, zenekarok, filmesek ma is sikeresek, külön kiemelte Kertész Imre Nobel-díját és a Saul fia elismeréseit. Hangsúlyozta, a város kultúrája az ország kultúrájának része, ez azonban mit sem érne azok nélkül, akik ezeket az értékeket közvetítik.

Kerek Attiláné a város táncművészetéért végzett munkásságáért kapta meg a Szeged Kultúrájáért Díjat, többek között a Szeged Nemzeti Színház, az ÉDOSZ Szegedi Táncegyüttes tagjaként és az Akropolis Táncegyüttes vezetőjeként érte el sikereit. Rajta kívül Szabó Tamás restaurátorművész a Móra Ferenc Múzeum munkatársa, Aba-Novák Vilmos freskójának restaurálója és Szurdi Zsolt zenész kapta meg a nívós díjat. Szurdi több mint negyven éve része a város zenei életének, 1980-ban alapította a Városi Rock Klubot, a rendszerváltozás után tizenkét éven át őrizte a Szegedi Ifjúsági Napok hagyományait.

Kölcsey-éremmel tüntették ki Sinkó János festőművészt, a 90 éves Szegedi Egyetemi énekkart, Bátyi Zoltán írót, újságírót, Finta János zenei szervezőt, Szabó Gabi színművészt, Hajszán Kitti táncművészt, Egyed Erika kulturális szakembert, Bajusz Jánosné könyvtárost, Simoncsics Pál néptáncost, koreográfust, Lednitzky Andrást, a Szegedi Zsidó Hitközség elnökét és Sin Katalin gordonkaművészt, zenepedagógust.

Kerek Attiláné koreográfus, Szabó Tamás restaurátorművész és Szurdi Zsolt zenész vehette át idén a Szeged Kultúrájáért Díjat..KLIKK: http://szegedma.hu/?p=602824

Közzétette: Szegedma Hírportál – 2016. január 21.

11 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

 • '>
  11. jövőkutató
  2016. január 22., péntek, 18:38
  Válaszolok

  9. szaki: Európa egyik legnagyobb, legmodernebb sertésvágója épül fel.
  Egy történésznek mióta kell ismernie a jövőt?

 • '>
  10. történész
  2016. január 22., péntek, 16:46
  Válaszolok

  szaki-az Ön logikáját folytatva- a vágás, a beszállítás, a tenyésztés, a hizlalás, a takarmány előállítás nem feltétele a “Míves termékcsaládnak” a “Szegedi Pick Szalámi”-nak???? a termékpálya azon részeit el lehet felejteni….az nem része a szalámi előállításának brrrrrrrrrr:-((((((( az ilyen okos emberek miatt (is)költözik a Pick… és majd lesz “Mohácsi Pick Szalámi”

 • '>
  9. szaki
  2016. január 22., péntek, 14:34
  Válaszolok

  Kettes számú hozzászóló, alias “történész” níck name!

  Nem kell a hangulatkeltése, össze – vissza beszéde.
  A PICK nem megy Mohácsra, a PICK marad Szegeden. Mindössze annyi fog történni, hogy a sertésvágást szüntetik be Szegeden, ami viszont nem foglalkoztat 2000 embert.
  A vágással, bontással foglalkozó dolgozók maradnak a városban, a szegedi gyárban, mivel a húsfeldogozás, különböző hentes – és töltelékáruk gyártása továbbra is a városban marad, így ennek előkészítő munkálatai is, például a félbevágott sertések tovább bontása, csontozása a szegedi gyárban fog elvégzésre kerülni.
  Mohácson – illene tudni egy, magát történésznek nevező alaknak – Európa egyik legnagyobb, legmodernebb sertésvágója épül fel.
  Ez részben kényszermegoldás, mert a szegedi tanácselnök – polgármester – korábbi ígéretével ellentétben nem biztosított telket a város közelében a vágóüzem felépítésére, pedig ígéretet tett a Bonafarm tulajdonosának.
  Nyugodt lehet, “történész uraság”, hogy a PICK Szalámi – Hungarikum – gyártása is itt marad, sőt a “Míves” termékcsaládé is! Abban az esetbe ha elvinnék Mohácsra, nem lenne tovább Hungarikum, mert “Szegedi Pick Szalámi” néven lett Hungarikum, következéskép, itt kell továbbra is gyártani, a többi, Szegeden gyártott márkásított termékekkel együtt.
  Következéskép, maga azon állítása, hogy 2000 ember munkahelye szűnik meg, enyhén szólva, nem állja meg a helyét.

 • '>
  8. vészhelyzet
  2016. január 22., péntek, 14:10
  Válaszolok

  A MOL-Pick Szeged csapata kettéválik MOL Szegedre és Pick Mohácsra?

 • '>
  7. történész
  2016. január 22., péntek, 13:29
  Válaszolok

  Több lesz, mint 2000, mert a beszállítók, az alvállalkozók munkavállalóit nem is számoltam!!! Te hogyan bizonyítod, hogy holnap is felkel a Nap!!!??? Te, Világ Ostobája???!!!

 • '>
  6. NP
  2016. január 22., péntek, 12:25
  Válaszolok

  történész
  “Ha tavasszal elmegy a Pick Mohácsra, további 2000 munkanélkülivel lesz több…” ezt a marhaságot vajon hogy bizonyítod? Ez érdekelne, nagyon.

 • '>
  5. történész
  2016. január 21., csütörtök, 21:56
  Válaszolok

  np- Arra vagy kíváncsi, most hány ember dolgozna, ha lenne munkahely??? Egyre kevesebb!!! SZEVIÉP, KÉSZ KFT, PICK stb… lassan kiürül a város… az IKV-s hirdetés még most sok-sok üzlet kirakatán, lassan beszegelik az ablakokat… ha a hazudozást unod megértelek… MUNKÁSFELVÉTEL NINCS, CSŐD VAN!!!

 • '>
  4. kisokos
  2016. január 21., csütörtök, 21:32
  Válaszolok

  háááát….ízlés kérdése. persze sok mindent elárul a szegedi szoci városvezetés értékrendjéről, és beágyazódásáról…

 • '>
  3. NP
  2016. január 21., csütörtök, 19:21
  Válaszolok

  történész
  Nagyon unom már a különböző nevek alatt történő tendenciózus hazudozást.
  “történész” szerinted most hányan dolgozna szegeden a Pick-nél?

 • '>
  2. történész
  2016. január 21., csütörtök, 19:12
  Válaszolok

  Ha tavasszal elmegy a Pick Mohácsra, további 2000 munkanélkülivel lesz több és 2 Mrd Ft helyi iparűzési adóval kevesebb… felépül az ötös mellett a CBA nagybani, a dorozsmai be is zárhat, további évi 300 M-val kevesebb bevétel a városnak… lassan be is zárhatnak…

 • '>
  1. NP
  2016. január 21., csütörtök, 18:29
  Válaszolok

  Gratulálok!
  Méltó kezekbe kerültek ezek a díjak!
  A díjazottak életútjából, tevékenységéből is látszik mennyire sokszínű a szegedi kulturális élet.