Közélet

Lezárult Mórahalom és Zákányszék közös szennyvízberuházása (FRISSÍTVE)

Lezárult Mórahalom és Zákányszék közös szennyvízberuházása (FRISSÍTVE)

2015. május 14., csütörtök
Lezárult Mórahalom és Zákányszék közös szennyvízberuházása (FRISSÍTVE)
morahalom_zakanyszek_szennyviz_04

12 év munkájának eredményét ünnepelhette Mórahalom és Zákányszék május 14-én, az együttműködésük eredményeként létrejött beruházás végén. Befejeződött a két homokháti település szennyvízelvezetési és szennyvíztisztítási projektje, mely az országban eddig egyedülálló technológiát honosított meg. A nagyszabású pályázati program és beruházás zárórendezvényén a köszöneté volt a főszerep.

A beruházás megvalósítási szakasza 2011 augusztusában indult a támogatási szerződés aláírásával. A közbeszerzési eljárások lefolytatását követően a kivitelezési munkák 2012. november 26-án indultak el mind a két településen,amivel egy lakossági szemmel hosszú, azonban kivitelezői szemszögből igen rövid, gyors tempóban végrehajtott munka időszaka következett.

Nógrádi Zoltán

, a Mórahalom-Zákányszék Szennyvízelvezetési és Szennyvíztisztítási Társulás elnöke rendhagyó összegzésében elmondta: hosszú és küzdelmes folyamat végén vannak, hiszen az elmúlt évek következetes és kemény munkája kellett a magas szintű elvárásoknak megfelelő beruházás elvégzéséhez. Mórahalom polgármestere köszönetét fejezte ki a lakosságnak türelmükért, hiszen olykor sok kellemetlenséggel kellett szembenézniük az építkezések során. Emellett a polgármester nem feledkezett meg a kivitelezők és mérnökök mellett a projektmenedzsment csapatáról sem, akik – a folyamatos ellenőrzést végző felügyeleti szervek szerint is – minta értékűen dokumentálták az Európai Uniós pályázatot.

morahalom_zakanyszek_szennyviz_02

A társpályázó Zákányszék község polgármestere említést tett elődjéről, aki 2003-ban először terjesztette az akkori képviselő-testület elé a szennyvízberuházással kapcsolatos terveit.

Matuszka Antal

a zákányszékiek anyagi hozzájárulását emelte ki: a polgármester elismerését fejezte ki a lakosságnak, amiért az elhúzódó beruházás ellenére is együttműködtek az önkormányzattal és a kivitelezőkkel is. De mi is lett a kitartó munka eredménye? A kivitelezést végző DSZM Konzorcium (Délút Kft. és Szeged Beton Kft.) kiépítette Zákányszéken a gravitációs rendszerű szennyvízhálózatot, pneumatikus átemelőt, továbbá közel 10 km-es szennyvíztávvezetéket Zákányszék és Mórahalom között. A beruházás eredményeként 655 háztartás kötött rá a hálózatra, mellyel biztosított Zákányszék teljes belterületi szennyvízelvezetése. Mórahalom egyes részein elvégezték a szennyvízelvezető rendszer kapacitásnövelését és rekonstrukcióját, valamint megépítették Mórahalom és Zákányszék szakaszos betáplálású, SBR biológiai tisztítási technológiájú szennyvíztisztító telepét. Érdekesség, hogy pneumatikus átemelő elsőként épült az országban, s a szakemberek szerint kiválóan teljesít, így remélik, a jövőben más települések is átveszik ezt a sikeres gyakorlatot. A Zákányszéken épült átemelő levegőnyomás segítségével eljuttatja a szennyvizet a mórahalmi tisztítótelepig még azelőtt, hogy beindulnának az erős szaghatással járó, bomló folyamatok. A szakembereket is meglepte, hogy a várt határértékeknél sokkal kevesebb a szennyezőanyag tartalma a tisztított víznek. Eddig ilyen technológiát sehol az országban nem alkalmaztak, mely még inkább növeli a közel 2,5 milliárd Forintos beruházás jelentőségét. A 95 százalékos támogatási intenzitású pályázat mindkét település életében mérföldkő jellegű. Mind a lakosság életszínvonalához, mind a vállalkozások letelepedéséhez, illetve a káros környezeti hatások kivédéséhez hozzájárul. A településvezetők egyetértenek: a szennyvízberuházás egyértelmű gazdaságélénkítő hatással bír.

Varga Zsolt

műszaki szakértő a zárórendezvényen elmondta: a tisztított szennyvíz egy része a Nagyszéksós-tó szikes élőhelyének vízpótlására szolgál, ilyen módon is hozzájárulva a térség élhető környezetéhez.

Korábban írtuk:

Több mint 2,4 milliárd forintból szennyvízelvezetési és -tisztítási fejlesztéseket valósított meg a Csongrád megyei Mórahalom és a szomszédos Zákányszék.

Nógrádi Zoltán

, Mórahalom polgármestere a projekt átadásakor rendezett eseményen elmondta: a beruházással a település és Zákányszék szennyvízelvezetése és tisztítása száz százalékosan megoldódott. A rendszerben vannak még tartalékok is. A projekt nettó összköltsége 2,43 milliárd forint volt, ebből 2,1 milliárd forint uniós támogatás, a beruházás a Kohéziós Alap társfinanszírozásában valósult meg. A polgármester szerint Mórahalom szempontjából elengedhetetlen volt a fejlesztés, amit az ipari kapacitás bővülése tette szükségessé. Ezt a fejlesztésrészt ugyan nem támogatta az unió, és önerőből oldották meg, viszont a lakossági szennyvíz-kapacitásbővítéssel együtt most könnyebb volt megvalósítani- fogalmazott a polgármester. A beruházás megvalósítása 2011 augusztusában indult a támogatási szerződés aláírásával. A közbeszerzési eljárásokat követően a kivitelezési munkák a 2012 novemberében indultak el mindkét településen. A kivitelezést végző DSZM Konzorcium (Délút Kft. és Szeged Beton Kft.) kiépítette Zákányszéken a gravitációs rendszerű szennyvízhálózatot, a pneumatikus átemelőt, továbbá a mintegy 10 kilométeres szennyvíztávvezetéket Zákányszék és Mórahalom között. Mórahalom egyes részein elvégezték a szennyvízelvezető rendszer kapacitásnövelését és rekonstrukcióját, valamint megépítették Mórahalom és Zákányszék biológiai tisztítási technológiájú szennyvíztisztító telepét. A próbaüzem indításától Zákányszék lakosságának lehetősége nyílt a csatornahálózatra történő rácsatlakozásra. A beruházás eredményeként 655 háztartás kötött rá a hálózatra, s ezzel megoldódott Zákányszék teljes belterületi szennyvízelvezetése. A tájékoztatás szerint az építési munkákon felül egy konténerszállító és egy kombinált csatornatisztító járművet is beszereztek. A gépjárművek együttes értéke mintegy 85 millió forint.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.