Közélet

Internetadó: békésen ért véget a szegedi tüntetés + FOTÓK

Internetadó: békésen ért véget a szegedi tüntetés + FOTÓK

2014. október 28., kedd
Internetadó: békésen ért véget a szegedi tüntetés + FOTÓK
netado01_gs

Ezernél is több ember kísért végig a belvároson át haladó tüntetést az internetadó ellen. A résztvevők számítástechnikai holmikat helyeztek el a Fidesz irodájának bejáratához, majd a megyeháza előtt tiltakoztak transzparensekkel és rigmusokkal.

20.20:

A Fidesz irodájába holnap reggel érkezők már nem találkozhatnak az oda halmozott alkatrészekkel és transzparensekkel, azokat ugyanis valaki eltüntette onnan.

20.00:

Már csak néhány ember tartózkodik a helyszínen, a rendőrség azért továbbra is figyelemmel kíséri a történéseket.

19.15:

A megyeházáról több tucat ember visszaszivárgott a Fidesz-iroda elé, néhány "Orbán takarodj" bekiáltásának erejéig. Voltak olyanok is akik késve érkeztek a tüntetésre, és ekkor helyezték el kütyüjüket a székház ajtajánál.

netado58_gs

18.50:

A tömeg közösen elénekelte a Himnuszt, majd néhány tucatnyi demonstrálótól eltekintve mindenki elhagyta a megyeháza előtti teret.

18.45:

"Az intézményesült korrupció oldalaktól független, a hatalom pedig elvárja, hogy kussolj" - fogalmazott beszédében Szalai Balázs, az egyik szervező. Libsinek, cigánynak, zsidónak és a szocialisták bérencének is nevezték őt és a szervezőket az elmondása szerint. Minden mondatát hangos "NEM!" felkiáltások kísérték. "Ha demokráciáról beszélünk, idegenügynökök vagyunk és oldalakhoz sorolnak minket. A netadó legyen az utolsó lépés, innen már nem engedhetünk, itt kell megüzennünk, hogy elég volt!" - tette hozzá. A tüntetők több alkalommal is a Nemzeti Dal közismert sorát átvariálva zengték: "A magyarok Istenére esküszünk, esküszünk, hogy gigás netet nem veszünk!" Feltartott mobiljuk mellé többen táblákat is lengettek. Az egyik ilyenen egy kérdés állt: "Mennyi bőrt akartok még rólunk lehúzni?" Az írt tartalmat két rókaprém nyomatékosította, amik az MSZP miskolci irodájánál a közelmúltban történtek tükrében nem keltettek különösebben jó érzést az emberben. Egy másik transzparens azt a javaslatot hirdette: "A fű után adózzunk, a net után ne!"

netado39_gs

18.40:

A Victor Hugo utcai létszámhoz képest immár megsokszorozódott tömeg elérte a megyeházát, és elfoglalta az épület előtti teret. Úgy néz ki, most beszédek következnek a szervezők részéről.

18.25:

Többen is kedvet kaptak, hogy számítógépes egerüket megsétáltassák, mint az első bejelentkezésünk alkalmával már említett lány tette. Néhány demonstráló pedig kutyájával érkezett az eseményre.

netado02_gs

18.20:

Az egyik szervező a tömeghez szólva a következőket mondta: "Azt akarjuk, hogy ne nézzenek minket hülyének! Senki sem gondolja, hogy a szolgáltatók nem fogják áthárítani az adót a felhasználókra. A kormány azt hiszi, mindent le lehet nyomni az emberek torkán, de mi itt vagyunk, hogy bizonyítsuk, ez egy téves elképzelés!" Hozzátette, céljuk, hogy felelősségteljes, önálló lényként kezelje a kormány az embereket, ne pedig szavazógépekként. Ugyanakkor el szeretnék kerülni, hogy a mai tüntetést összemossák mindazon politikai erőkkel, amelyek már többször bizonyították, alkalmatlanak az ország vezetésére. "Bármelyik jobb volt!" és "Orbán hazudik!" rigmusokat skandálva válaszolt a tömeg, amely aztán elindult a Széchenyi tér érintésével a Kossuth Lajos sugárútra. A cél a megyeháza. Mostanra legalább 1500 tüntető hömpölyög a szegedi éjszakában.

18.10:

Átvonult a tömeg a Klauzál térre, ahol már egyébként is nagyobb csoportok várták őket. Folyamatosan nő a létszám, miközben újra és újra ismétlődik az Orbán Viktor "takarodását" követelő szólam. A vasárnapi, budapesti megmozduláshoz hasonlóan a résztvevők ezúttal is világító mobiltelefonjaik feltartásával hoznak létre szikrázó fénytakarót. A sajtófotósok a helyi szoborcsoportra felmászva fényképeznek, minden bizonnyal igen látványos fényképek készülnek.

18.05:

Gyűlik a tömeg, most már körülbelül 5-600 demonstráló álldogál a Victor Hugo utcában. A később érkezők már kénytelenek az úttesten pozíciót foglalni, a járdák megteltek. A Fidesz iroda ablakát egy papírból kivágott malacfej díszíti, homlokán a nagyobbik kormánypárt címerével, míg a bejárati ajtó kilincsét egy rákötött billentyűzet teszi hangulatosabbá. Hoztak néhány kisebb holmit és régebbi, már nem működő elektronikus kacatot is, a Szent-Györgyi Albert Agora számítástechnikai kiállításával azért nem vetekedik a felhozatal. A jobbszélen feltűnt egy Árpád-sávos lobogót hordozó csoportosulás is, akik a Fideszt szidalmazó rigmusokon túl Trianon vesztét idéző szólamokat is felcsendítenek. Politikusok is közszereplők is feltűntek a tömegben, észrevettük Gila Ferenc korábbi és Szénási Róbert jelenlegi MSZP-s képviselőt több baloldali politikussal egyetemben, illetve az LMP politikusai és aktivistái közül is csatlakoztak a menethez.

netado18_gs

17.50:

tíz perccel az előre meghirdetett kezdés előtt nagyjából mintegy 250 tüntető gyűlt össze a Fidesz szegei irodája előtt, a tömeg mindkét oldalon teljes egészében elfoglalja a járdát. Néhányan számítástechnikai eszközöket is hoztak magukkal, így monitorokat, klaviatúrákat, sőt, egy fiatal lány az egerét sétáltatja meg az USB-kábelt pórázként értelmezve. A szervezők hangosbemondó segítségével arra kérik a résztvevőket, a magukkal hozott informatikai eszközöket adják le náluk, az iroda bejárati ajtaja előtt már szép kupac gyűlt össze eddigre. A környékbeli utcákban legalább két tucat rendőr biztosítja a rendezvényt, ugyanakkor rendzavarás eddig még nem történt.

Korábban írtuk:

Több mint hétszázan jelezték részvételi szándékukat a péntek este hat órától a Széchenyi térre hirdetett internetadó-ellenes megmozdulásra, és még nem is ez az egyetlen demonstráció a héten: kedd délután 18 órától a Fidesz irodája elé is várják a törvényjavaslat ellen felszólalni kívánókat. A rendezvény szervezői hangsúlyozzák, hogy pártkötődés nélküli magánszemélyek állnak a demonstráció mögött, akik közösen szeretnék kifejezni nemtetszésüket a világszinten is példátlan, európai értékekkel szembemenő adónem ellen, bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy szervezőként a szegedi millás demonstrációkat koordináló Szalai Balázs van feltüntetve. A sebtében meghirdetett akcióval a szegedi csoport a fővárosiakhoz kíván csatlakozni, a budapesti tüntetést szervező Gulyás Balázs vasárnap este ugyanis közölte: 48 órát adnak a kormánynak, hogy visszavonja az internetadóra vonatkozó, igazságtalan és értelmetlen törvényjavaslatot. Ezzel szemben hétfő délután egy módosító indítványt nyújtott be a parlamentben a Fidesz, melynek értelmében magánszemélyeknél havi 700 forint, üzleti előfizetéseknél pedig havi 5 ezer forintban maximalizálnák az adó felső határát. "A pénteki eseményről nem volt tudomásunk az esemény létrehozásakor, de mindenképpen cél, hogy a bejelentett 48 órás határidő leteltekor, Budapesten és Szegeden is egyszerre legyen tüntetés" - mondta el portálunk kérdésére a szervező. Hozzátette: mivel a tüntetés szervezése 72 órán belül történt, így nincs szükség annak engedélyezésre a hivatalos szerveknél. Szenti Szabolcs, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője ugyanakkor megerősítette, hogy a rendőrséghez érkezett bejelentés a demonstrációról, azt tudomásul vették.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.