Közélet

Befejeződött a Szent István városrehabilitációs program Hódmezővásárhelyen

Befejeződött a Szent István városrehabilitációs program Hódmezővásárhelyen

2014. szeptember 27., szombat
Befejeződött a Szent István városrehabilitációs program Hódmezővásárhelyen

A végéhez ért Hódmezővásárhelyen a Szent István városrehabilitációs program, amelynek keretében egy leszakadással fenyegetett városrész, a Szabadság tér és környezete újult meg.

Lázár János

, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, a település fideszes országgyűlési képviselője a szombati ünnepélyes átadáshoz kapcsolódó sajtótájékoztatón azt mondta, a fejlesztés az ott lakók életének minden területén érezteti majd kedvező hatását. Tájékoztatása szerint egy csaknem négy éve tartó program ért a végére, ez közösségépítő és -szervező munka volt, és egyben szociális missziónak is tekinthető, hiszen a városnak ebben a negyedében élnek a legszegényebbek, a leginkább rászorulók több száz, halmozottan hátrányos helyzetű gyermekkel. Lázár János hozzátette, hogy nemcsak a belváros fejlesztésére koncentrálnak, hanem a város minden részében jelentős fejlesztések valósulnak meg. Az önkormányzat és konzorciumi partnerei több mint 694 millió forint európai uniós támogatásból, 896 millió forint pályázati összköltséggel valósították meg a projektet a Dél-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. közreműködésével. A projekt teljes költségvetése - az önkormányzat további 125 millió forintos forrásával - meghaladja az egymilliárd forintot. A program keretében hat Szabadság téri társasház homlokzati felújítása, hőszigetelése és nyílászárócseréje valósult meg, összesen 210 lakást érintve. Megújult a tér valamennyi út-, járda- és zöldfelülete, a járdák díszburkolatot kaptak. A téren új hulladékgyűjtőket, padokat, ivókutakat, sakkasztalokat és szabadtéri színpadot helyeztek ki, játszóteret építettek. Megújult a Szent István Király Plébánia, a városi stadion öltözője, a piaccsarnok, valamint a Szent István Általános Iskola, amelynek a pincéjében közösségi teret hoztak létre. A helyi, bejegyzett nonprofit civil szervezetek miniprojektekkel pályázhattak mintegy 30 millió forint értékben a közösség fejlesztését segítő ötleteik megvalósítására. A mintegy 15 pályázat 100 százalékos támogatásban részesült, ennek felét az Európai Unió, felét az önkormányzat biztosította. A programban a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság is rész vett, így a Hódmezővásárhelyi Rendőrkapitányság 23 hónapon át tartó bűnmegelőzési programsorozattal szólította meg a lakosságot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.