Hogyanok és mikéntek

Az előző blogjaimban megosztottam pár alapvető gondolatot és lehetőséget Szeged városának fejlesztését illetően, azonban úgy érzem, hogy ez irányú terveim kivitelezésének módja és feltételei, mélyebb magyarázatra szorulnak. Pontosan ezért eheti témám az említett tervek konkrét megvalósításának feltételeit és mikéntjét hivatott feltárni.

Nem hiszem, hogy bárkit elborzasztok, ha azt mondom, hogy a szegedi választók az elmúlt 12 évben nem egyszer szembesültek már a helyi politikai ígéretek megbízhatatlanságával, és azok hiteltelenségével, sikerpropagandák valótlanságával. Az általam eddig megfogalmazott tervezetek kapcsán, ez irányú kételyeiket szeretném eloszlatni.

Ahhoz, hogy a fejlesztések megvalósulhassanak, elengedhetetlenül szükséges a jogi, közigazgatási háttér, valamint tisztában kell lenni azzal is, hogy a létező közgyűlésnek milyen rendeletalkotási lehetőségei vannak. Elsőként a rendezési tervről szeretnék szólni, melyet minden évben a város önkormányzatának kötelező felülvizsgálnia. A rendezési tervben lehet lefektetni a fejlesztéssel kapcsolatos víziókat, mint például az új kiemelt gazdasági és kerskedelmi övezet létrehozása, hidak építése, valamint az fejlett technológiák és tudásközpontok betelepítése. Amint ezek az elképzelések bekerülnek a rendezési tervbe, onnantól kezdve, megkezdődhet ezek konkretizálása, s a munkafolyamatokat és azok haladását folyamatosan menedzselhetjük.

Javaslataimban szerepelnek új területek feltárása és bevonása a városfejlesztésbe. Ezek közt vannak olyan területek is, melyek magánkézben vannak, de eddig nem kerültek kihasználásra, a város szempontjából teljes mértékben kihasználatlanok. Ezek városi érdekbe vonása kisajátítással kivitelezhető, melynek lényege, hogy a város a közügy szolgálatában megveheti ezeket a területeket a tulajdonostól, s ennek semmi jogi akadálya nincsen. Természetesen a tulajdonos a földterülete értékének megfelelő anyagi ellenszolgáltatásban részesül.

Itt merülhet fel ismét a kérdés, hogy vajon erre honnan lesz pénz? Több forrást is megneveznék, elsőként a város helyi adóbevételét – mely sajnos vásrlóértéket tekintve az elmúlt 12 év alatt folyamatosan csökkent – jelenleg, nominálisan nagyjából annyi, mint 2002-ben. Ez az a forrás, mely a város fejlesztésének egyik alapköve. Ezzel a bevételi forrással lehet tervezni, s egy részét el lehet költeni értékteremtő beruházásokra, amilyen értékteremtő beruházás például új munkahelyek létrehozása, melyből nem csupán magán, de városi szinten is újabb bevételekre lehet számítani. A befektetett tőkét így a város, nem azonnal, de visszakapja, akár kamatostól.

Az új munkahelyek megteremtésével, nagyobb cégek érdeklődését is felkelthetjük, akiknek elengedjük az első pár évben a város helyi adóját, viszont az SZJA-ból és az elköltött keresett helyi adójából befolyó bevétel, ezt ellensúlyozza, majd az néhány év elteltével a városi helyi adót is kötelesek lesznek fizetni, mely szignifikánsan fogja növelni a város bevételét. A helyi adó bevétel egy másik része önerőt fog képezni, mely az EU-s pályázatok megpályázásához elengedhetetlen. Ezen pályázatok 60 százaléka, ahogy már említettem, a válalkozásfejlesztéseket hivatott finanszírozni.

A források tehát, adottak, s fontos leszögeznem, hogy egy városnak minél nagyobb az önereje, annál több befektetőt vonz, valamint, annál nagyobb a versenyképessége. Az említetett fejlesztési terveim nem egyik napról a másikra valósulhatnak meg. Öt-tíz év alatt lehetséges ezek teljes kivitelezése, annál is inkább, mert először talpra kell állítani a város életképességét, és helyre kell hozni a költségvetési kátyúkat.

Nem árulok zsákbamacskát, mert, mint azt az előbbiekben leírtam, a helyi adó bevételt növelni kell, ám az új munkahelyek megteremtésével, a kedvező gazdasági, jogi, közigazgatási és földrajzi környezet kialakítása nemhogy megterhelné a város költségvetését, hanem éppen ellenkezőleg, a dinamikus fejlődés és egy élhetőbb Szeged irányába terelne bennünket, ezért azonban meg kell dolgozni.

Vannak, akik úgy gondolják, hogy látványberuházásokkal, szolgáltató város víziójának megteremtésével és hetente, vagy havonta különböző fesztiválokkal adjunk cirkuszt és kenyeret a népnek. Azonban érdemes elgondolkodni, hogy az egykori római Nero is hasonlóképpen látta a politika lényegét. Mind tudjuk, hogy mi lett a vége. Reménykedjünk, hogy Szegednek, még átvitt értelemben sem lesz az a sorsa, hogy lángba boruljon.

Bartha László alapítótagja a frissen létrejött Tisza Lajos Közéleti Egyesületnek, melynek célja, a Szeged és a régió helyi közösségeinek gazdasági, szociális, kulturális (oktatási, sport és környezeti) fejlődésének elősegítése, támogatása.

12 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

 • '>
  12. Gépész
  2013. november 29., péntek, 16:56
 • '>
  11. Gépész
  2013. november 29., péntek, 12:05
  Válaszolok

  Szeged menthetetlen.
  Anno Bartha idején is jött volna ide ipar, sőt akkor még szakképzett munkaerő is több volt, akkor még nemcsak semmihez nem értő ámítástechnikusokat “képeztek”, hanem esztergályost, maróst, gépszerelőt is.
  Akkor se lett belőle semmi. Példának említeném a Thyssent, akik Kecskemétre telepedtek anno miután Szegeden és Vásárhelyen se jutottak semmire..
  A Botkás éra aztán véglépp semmit nem javított a helyzeten. A város legnagyobb munkáltatója az önkormányzat lett.. És ezt még pofátlanul summázza a főkolompos, hogy “Szeged szerencséje hogy nincsennek gyárai”..
  Az az igazság, hogy a vigyorgós Bnaggyal se sokra mennénk. Az meg aztán semmihez se ért. Egyetlen pozitívuma hogy kormánypárti..

 • '>
  10. kortárs
  2013. november 21., csütörtök, 06:27
  Válaszolok

  A szocik alappal ígérhettek 10-12 év múlva egy fejlett gazdag, élhető várost, hiszen tudták Bartháék a közgyülésben elvégezték az alapozó munkát. Meghoztak olyan döntéseket melyeket csak végig kellett volna vinni az utódoknak. Kész tervekkel, hozájuk biztosított forrásokkal. Mást tettek, ezt amit mindenki lát. Aki teheti és fiatal menekül a városból. A legnagyobb baj, hogy a szegedi fityesz mindehez asszisztált. Az egész bagázst el kell zavarni és egy városépítő polgármestert kell választani.

 • '>
  9. humbuk
  2013. november 19., kedd, 15:50
  Válaszolok

  Valóban fejlődő pályára kellene állítani a várost, és valóban el kellene zavarni az MSZP-t. Miért? Mert 2002-ben azzal nyertek, hogy itt 5-10 év múlva az ország legélhetőbb városa lesz, teli leszünk jobbnál-jobban fizető munkahelyekkel, lesz harmadik szegedi Tisza-híd, és a többi, és a többi…
  Ehhez képest eltelt 12 év, eközben az adósságállománya a városnak megtöbbszöröződött, amit ha most nem vállalt volna át a kormány, pár év múlva a város finanszírozhatatlanná vált volna. Persze tudjuk, a patás zorbán lenyúlta a város pénzét… A fiatalok menekülnek a városból, aki meg itt marad, éhbérért kénytelen dolgozni, ami nemhogy az előrejutáshoz, lassú, de biztos építkezéshez, családalapításhoz kevés, de még megélhetést sem biztosít – no és marad a másfeles panel, persze albérletnek. Harmadik hidunk nincs, a közlekedés pedig egyre szörnyűbb a városban – már nem csak a reggeli és délutáni csúcsban, de nap közben is.
  És lehetne sorolni a furcsa, és érdekes dolgokat.
  De a legnagyobb baj az, hogy NINCS olyan politikai szereplő Szegeden, akinek a kezébe adnám a város kormányát. Barthát hagyjuk már, persze egy expolgármester tapasztalatai elég jók ahhoz, hogy ilyen jól hangzó sorokat irkáljanak, de a várost nem vezette jól – főként a mögötte/mellette állók miatt. És nézzünk szét a szegedi ellenzék soraiban: a Fidesz? Csapnivaló, inkább hagyjuk. Közgyűlési többséggel nem itt kellene tartania a városnak. Ha a kormány nem viszi el a város adósságát, a helyi fideszesek sem tudnának semmi eredményt felmutatni.
  LMP? Hát inkább ne is ejtsünk szót róla, főleg ezután az “ingyen lakást a hajléktalanoknak” kampány után…
  Jobbik? Hát szerintem hagyjuk… Egy valamire jó az az egy szem képviselőjük, de másra sem…
  És akkor ki marad? Senki!

 • '>
  8. kortárs
  2013. november 14., csütörtök, 18:15
  Válaszolok

  Én csak most láttam elöször ezt a blogot, de nagyon rendjén van amiket ott olvasok. A várost az elmúlt 12 év nihilizmusa után fejlődési pályára kellene végre állítani. Hajdanában volt rá esély, de a jelenlegi személyek (mindegy melyik pártban ülnek éppen) meg sem próbálták. Bartha gondolatai előremutatóak, jó lenne ha minnél többen támogatnák. Hajrá…..!

 • '>
  7. hooligan
  2013. november 14., csütörtök, 06:18
  Válaszolok

  Kellenek az ilyen anyagok, kár, hogy senki sincs az egész közgyülésben aki vitaképes lehetne Bartával. Talán Botka, de Ő meg látványosan kerüli a találkozást vele. Olvasva az elmult fél év blogjait, talán mégsem veszett el a remény Szeged fejlődéséből.

 • '>
  6. prérikutya
  2013. november 13., szerda, 10:39
  Válaszolok

  A cirkuszból már elég volt, most már kenyeret kellene adni a szegedieknek, mert munkahely nincs, a fiatalok menekülnek a városból.

 • '>
  5. Birkás Antal
  2013. november 13., szerda, 10:10
  Válaszolok

  Az MSZP-s városvezetés és Botka néhány hazugsága Szegeddel kapcsolatosan.
  Volt már Régió Központ, Biopolisz, Science Park, Lézer Központ, Szolgáltató város, stb.
  Közben eltelt 12 év és Szeged padlót fogott.

 • '>
  4. menedzser
  2013. november 13., szerda, 09:57
  Válaszolok

  Bartha Úr által leírtak nagy részével egyet értek. Vannak olyan részei is, amikkel szívesen vitatkoznék, de gondolom annak is eljön majd az ideje. Egy biztos. 12 év alatt a szocialisták totálisan visszafejlesztették Szegedet, minden hasonló méretű város messze elhúzott tőlünk.

 • '>
  3. Triton
  2013. november 12., kedd, 19:50
  Válaszolok

  Hát jozkó megint leszerepeltél, valószínű fogalmad sincs mi van a blogban. Ott nem programról beszél Bartha hanem finanszírozási lehetőségekről.
  1-től: Bartha mikor is kapott ki?
  Lényeges dolgokról is. Az elmúlt években Bartha az egyetlen, aki a város jövőjéről gondolkodik és ezek a gondolatok valós tartalommal is megjelennek. Mindenki más csak partvonalon kivül kiabál. Bartha nem titkolja javaslatait, nyílvánossá teszi, lehet kritizálni és okosabbjának át is lehet venni. Tehát az írás tartalmáról vitatkozzatok bértollnokok, bár nektek vélhetően ez meghaladja a képességeiteket és valószinű a megbízatásotokat is.
  Most is korrekt és véleményem szerint kivitelzhető javaslatokat olvashatunk.

 • '>
  2. jozkó
  2013. november 11., hétfő, 16:04
  Válaszolok

  Sajnos – ebből az írásból legalább is úgy tűnik – ez a “program” igencsak sovány esély a polgármesteri székbe való visszakapaszkodáshoz.
  Ráadásul egy “bennfentes” részéről, aki nem csak álmokat sző, terveket kovácsol – de a realitásokkal, a megvalósíthatósággal kapcsolatban is van? némi tapasztalata.
  Ez bizony alig több néhány leporolt, egy kicsit mindenre jó, valójában semmire nem elég panelnél.

 • '>
  1. durro Hunor
  2013. november 11., hétfő, 12:56
  Válaszolok

  A földekre első számú vevő az állam, ha nem tudnád, ha egyáltalán el akarja adni bárki. A többiek majd utána jöhetnek, ha neki nem kell. Az világos, hogy nekem is jobban tetszene egy értelmes célra bevont ex-Téglagyár vagy ex-Merkur telep terület, mint jó minőségű szántók lebetonozása a város szélén. Valahogy 20-22 év óta nincs nagy eredménye egyik csapatnak sem a Torony alatt, a helyben topi az megy nekik, látvány pékségek szintjén.A Bartha dr. idején látszott azért némi esély, de ő megbukott elég alaposan. A politikát pedig szavazatokra játszák, ő ebben nem volt sikeres.