Mi lesz a munkahelyekkel?

2013. szeptember 14., szombat • Cikk nyomtatása • Küldés e-mailben

Manapság rengeteg fórumon hangoztatják a munkanélküliség, és a munkahelyteremtés égető problémáit. Mégis, az olykor sajnálkozóan belenyugvó vagy éppen sokat ígérő szólamok nyomán nem hajt ki a megoldás magva.

Pedig, ha figyelmesebben szemügyre vesszük városunk természeti és logisztikai adottságait, elkészülhet egy terv, ami üres ígéretek helyett, konkrétumokkal orvosolja ezt a valóban súlyos, és halasztást nem tűrő problémát. Ahhoz, hogy új munkahelyeket tudjunk teremteni, a haszontalan, vitatott színvonalú, csak a költségvetést tovább terhelő beruházások helyett sürgősen meg kell kezdeni Szeged revitalizációját. Pontosan, miben is nyilvánulna meg ez a revitalizáció?

Fontosnak tartom az ipar betelepítését a város környékére, hiszen hatalmas területek állnak kihasználatlanul. Elég például, ha csak a nyugati feltáró útra gondolunk, vagy az M43-as mentén lévő földterületekre. A mezőgazdasági feldolgozóipar továbbfejlesztése és támogatása sarkalatos pontja a munkahelyteremtésnek. Köztudott, hogy a szegedi Pick, már kezdi kinőni a rendelkezésére álló területet, s új székhely elfoglalásán gondolkoznak, mely mondanom sem kell, hogy milyen negatív hatást gyakorolna egész Szeged városára, főként pedig az ott dolgozókra és családjukra. Újabb területek bevonásával ez a probléma is orvosolható. A feldolgozóipar és könnyűipar egyébb területei is helyet követelhetnének a városban.

Az egészségipar fejlesztése is megkerülhetetlen; új orvosi műszerekre, technológiákra, gyógyszergyártásra, és rehabilitációs eszközökre van szükség. Ezek előállítása magas technológiai és tudásszintet és igen magas számú dolgozói létszámot követel meg. Azonban az előbb felsoroltak mindegyike igényel egy valós logisztikai központot, mely nem egy egyszerű raktárként üzemel, de professzionális munkaerő és technológia által képes ellátni, az említett tervezetek igényeit. Szegednek megvan mind a földrajzi, mind a mezőgazdasági háttere, hogy az elhangzottakat megvalósítsuk. A vasút és a légiközlekedés fejlesztésével, a logisztikai központ által, hatalmas területeket vonhatnánk be a termelői és kereskedelmi szektorokba. Arról nem is beszélve, hogy az ezekhez szükséges szakképzés is helyben van, hisz a Szegedi Tudományegyetem biztosítja a szakemberek folyamatos képzését, illetve utánpótlását. A város, egyetem, gazdaság kölcsönösen egymás javát tudják szolgálni.

Az ipar és a mezőgazdaság fejlesztése magában foglalja a város gyarapodását, nem csak gazdasági értelemben, de lélekszámát tekintve is. Ennek okán, új lakóövezetek épülhetnek, melyeket a felfejlesztett tömegközlekedés kötne össze, mind a betelepített ipari és mezőgazdasági területekkel, mind a belvárossal. Természetesen az efféle változások és innovációk időigényesek. A felsoroltak együttes megvalósítása valószínűsíthetően tíz évet venne igénybe, ám ez időtartam alatt a munkahelyek száma folyamatosan gyarapodna. Azoknak pedig, akik ezen tervek hallatán felteszik a kérdést, honnan lesz pénz minderre csak annyit mondok, hogy 2014 és 2020 között, az EU támogatásainak 60 százalékát gazdaságfejlesztésre lehet használni pl. a fent említett innovatív beruházások támogatására.

Szegednek megvannak az adottságai, hogy még nagyobbá, és még élhetőbbé váljon. Nem kell más, mint – ami az elmúlt időszakban hiányzott – stratégia, tervszerűség, nyitott szem, bátorság és határozottság, hogy elkezdhessük megvalósítani, történelmi városunk revitalizációját. A következő blogokban Hidakról, majd e tervek hogyanjáról osztanám meg véleményemet!

Ugrás az oldal tetejére

Hozzászólások

Eddig 7 hozzászólás érkezett.

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

A SZEGEDma.hu tekintettel van a személyiségi jogokra, elutasítja a gyűlöletkeltést és az uszítást. Kérjük, tegyen így Ön is, hiszen a hozzászólást saját felelősségére írja!
Ön a(z) 54.198.133.40 IP címről szól hozzá.

 • 7. hooligan hozzászólt ekkor: 2013. szeptember 17., kedd, 14:45
  Válaszolok

  Az a helyzet, hogy míg Botka aki, most Szentgyörgyivel példálózik nem támogatta, hogy a szegedi egyetem az Ő nevét vegye fel. Amíg Bartha városi koncepciókat javasol nekünk ez a szerencsétlen uszít, a helyi Fidesz meg elbújik. Ez a blog is építő jellegű,… hajrá Bartha, hajrá Szeged!

 • 6. durro Hunor hozzászólt ekkor: 2013. szeptember 17., kedd, 11:32
  Válaszolok

  A Pick ura nem nagyon fejleszt itt, megy Mohácsra. A szántóföldek további lebetonozása helyett meg kellene nézni a volt téglagyár területét pl.,hogy mi van ott. Ez gyakorlatilag bent van a városban, vagy a volt Merkur telepet, azon is ott a tábla, hogy eladó, mégse kell senkinek, csak a gaz nyeli el évek óta.

 • 5. Triton hozzászólt ekkor: 2013. szeptember 14., szombat, 12:53
  Válaszolok

  “…Nem kell más, mint – ami az elmúlt időszakban hiányzott – stratégia, tervszerűség, nyitott szem, bátorság és határozottság, ..”
  Ebben a mondatban szerintem minden és mindenki benne van az elmúlt 11 évben. A Kormány csak tervekre és átgondolt elképzelésekre tud pénzt adni. Lsd Szombathely stadion és sportcsarnok beruházás 9,5 mrd. A befektető, a bank , stb szintén csak terveket, strtégiákat tud megfontolni. A nihil senkit sem érdekel. Ez a blog is előremutató, sok jó elképzelést tartalmaz. Valóban kell hozzá a városházi és Kgy-i munka is. Talán 2014-től ilyen is lesz!

 • 4. Sicka hozzászólt ekkor: 2013. szeptember 14., szombat, 11:58
  Válaszolok

  2. vállalkozó, kit akarsz elkergetni? A város tényleges vezetői és döntéshozói 2010 ősze óta a Fidesz és a Jobbik, mert ők ketten a közgyűlésben mindent el tudnak dönteni jobbra vagy balra. Ami a cikket illeti, semmi konkrétum nincs benne azon kívül, hogy mi volna jó. Hol az ehhez szükséges befektető? A bank amelyik ad rá hitelt? A kormány amelyik milliárdokért autópályát és repülőteret, vasúti pályaudvart épít? Jelenleg a Fidesz legnagyobb feladata, hogy megint 2/3-ot szerezzen és megmaradjon a többségük mentelmi joga.

 • 3. jozkó hozzászólt ekkor: 2013. szeptember 14., szombat, 09:59
  Válaszolok

  Tudnánk páran, mit kellene csinálni.
  Kevesebben, de még azt is, hogyan.
  Még kevesebbek pedig megcsinálják azt, amit akarnak.
  Leginkább csak zavarja őket a mi “lepisált lángész füstölgésünk”.
  Amikor eljön az ideje – jóllehet csak arra a rövid időre ! – megszerzik a támogató tömegbázist, hogy legitim is legyen a hatalmuk.
  Az élet ritkán igazolja a “sok lúd disznót győz” példabeszédet!
  De hát – innen szép nyerni!
  Más kérdés: lehet-e, megéri-e, mit is akarnak valójában az emberek?

 • 2. vállalkozó hozzászólt ekkor: 2013. szeptember 14., szombat, 09:43
  Válaszolok

  Ha Szegeden nem sikerül ezt a kártékony városvezetést elkergetni, akkor ebben a városban rövidesen a fű sem fog nőni. A megyeszékhely pedig Vásárhely lesz.

 • 1. értelmiségi hozzászólt ekkor: 2013. szeptember 14., szombat, 09:40
  Válaszolok

  Bartha Úr meglátásaiban sok pozitív gondolat van. De szeretném jelezni, hogy a kevesebb, néha több. Szeged esetében egy olyan alapprogram kialakítása lenne szükség ami rövid távon elindítható és a szegediek is támogatják a benne foglaltakat.

Ugrás az oldal tetejére