Közélet

Neumann János lánya a szegedi informatika-történeti kiállításon

Neumann János lánya a szegedi informatika-történeti kiállításon

2013. június 25., kedd
Neumann János lánya a szegedi informatika-történeti kiállításon

A jövő múltja - A lyukkártyától az információs társadalomig címmel rendeztek konferenciát kedden Szegeden az Agorában látható informatika-történeti kiállítás hivatalos megnyitása alkalmából; az esemény díszvendége Neumann János lánya, Marina von Neumann Whitman volt.

A 110 éve született világhírű matematikus lánya az MTI-nek elmondta: fontosnak tartotta, hogy Amerikából ide utazzon, hiszen az informatika-történeti kiállítás édesapja munkásságának gyümölcse. "Ami itt megjelenik, azt olyan szeretettel kezelik, mintha az ő gyermeke volna" - fogalmazott. A konferencián bemutatta a közelmúltban – eddig még csak angolul - megjelent The Martian's Daughter (A marslakó lánya) című könyvét, amelyben elsősorban az életét dolgozta fel. A műben arról írt, hogy milyen hatással volt életére az édesapja, illetve bemutatta, hogy a női szerepek miként változtak a múlt század folyamán. Megjegyezte, amikor az 1950-es években elvégezte az egyetemet, úttörőnek számított abban, hogy a család mellett közgazdász-tudományos karriert is épített. A könyvében azt akarja megmutatni a mai generációknak, hogy milyen változások történtek e téren egy élet leforgása alatt. A könyv első fejezetei a családi kapcsolatokat mutatják be, majd a saját karrierjére koncentrál. Tapasztalatai szerint a legnagyobb kihívás egy nő életében a karrier és a család összehangolása, a kettő közötti egyensúly megtalálása. A mai világban még mindig teljesen normális és elvárt, hogy a nők vállalják a nagyobb szerepet a családban, bár ma az Egyesült Államokban már ez változni látszik. A Michigani Egyetemen ahol tanít, egyre elterjedtebb például, hogy a férfiak és a nők is kivehetnek 3-3 hónap szabadságot, ha gyermek születik a családban - jegyezte meg. Így - mint fogalmazott - sikereihez jelentős mértékben hozzájárult férje is, akinek segítségével egy olyan időszakban tudta megállni a helyét a munka világában, amikor ez társadalmilag szokatlan volt. Megjegyezte, hogy akkoriban sokan furcsán néztek rá. Férjével egyébként két gyermeket neveltek fel, és nemrég ünnepelték 56. házassági évfordulójukat.

Marina von Neumann Whitman

közgazdász, volt washingtoni kormányzati tanácsadó, számos nagy cég igazgatótanácsának tagja. Aktivitását bizonyítja, hogy még ma is egyetemi oktató - mondta el az MTI-nek a kiállítást és a konferenciát szervező Neumann János Számítógép-tudományi Társaság ügyvezető igazgatója.

Alföldi István

kifejtette: nagyon örültek, hogy elfogadta meghívásukat, hiszen a keddi konferencia és a kiállítás valóban "a jövő múltját" igyekszik összefoglalni. Azt, hogy honnan jutott el a világ az okostelefonok, a tabletek korszakába. A szegedi informatika-történeti kiállítás máshol még nem látott Neumann-ereklyéket is bemutat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.