Bulvár

Fókabemutatót adtak át a Szegedi Vadasparkban + FOTÓK

Fókabemutatót adtak át a Szegedi Vadasparkban + FOTÓK

2013. március 23., szombat
Fókabemutatót adtak át a Szegedi Vadasparkban + FOTÓK

Fókabemutatót adtak át szombaton a Szegedi Vadasparkban, az érdeklődők üvegfalú medencében figyelhetik meg a tengeri emlősök viselkedését.

Veprik Róbert

igazgató elmondta, az új bemutató helyszínén jelenleg két borjúfóka (Phoca vitulina) látható, Svájcból, a zürichi, illetve a berni állatkertből érkeztek. A fiatal hím és nőstény még nincs egyesztendős. Hamarosan bővül a szegedi állatkert fókacsapata, Németországból még két nőstény érkezik a Tisza-parti városba. A szakember bízik abban, hogy a tágas bemutatót megkedvelik a tengeri emlősök, és hamarosan utódoknak is örülhetnek majd az állatbarátok. Az Atlanti- és a Csendes-óceán partközeli, kevésbé sós vizeiben őshonos borjúfókák a leggyakoribb fókafajnak számítanak. Régebben húsukért és zsírjukért vadászták, ma is sok példány sérül meg vagy pusztul el, amikor beleakad a halászhálókba. A Szegedi Vadaspark fiatal borjúfókái 80-90 kilogrammosak, a kifejlett példányok tömege elérheti a 170 kilogrammot, testhosszuk megközelítheti a két métert. A faj egyedei a természetben halakkal, rákokkal és puhatestűekkel táplálkoznak, az állatkertekben pedig heringet és tintahalat kapnak. A fókák a szárazföldön nehézkesen mozognak, a vízben viszont annál fürgébbek. Idejük nagy részét a táplálék keresésével töltik, egy nap négy-nyolc kiló halat is elfogyasztanak. A faj párzási időszakon kívül magányosan él. A nőstények 2-6, a hímek 3-7 éves korukban válnak ivaréretté. A borjúfókák vemhessége 320 napig tart, általában egy utódot hoznak világra.

Fókákkal mókáztak

A borjúfóka-bemutatónál körbesétálva a medencét a látogatók megismerhetik az Északi-tengert, és az azt érintő környezeti problémákat, sőt, azt is, hogy itt, Magyarországon tudatos fogyasztóként mit tehetnek azért, hogy ezek a hatások mérséklődjenek. A fókák számára egy 160 négyzetméteres, 2 méter mély medence épült, amelyben édesvíz található, emellett pedig egy kisebb, sósvizes medence. A sarkon álló kis házban helyezték el a rendszer szívét, a medencetechnikát. A fókabemutató teljes költsége közel 35,1 millió forint volt. Ebből 15 millió forint Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzatának támogatása és 16,6 millió forintot a Vadaspark saját forrásaiból fedezett. A Szegedi Vadasparkért Alapítvány 3,5 millió forinttal tudta támogatni a projektet, amely az 1%-os felajánlásokból érkezett, valamint jelentős, 1 millió forint értékű támogatást kapott a vadaspark a Szegedi Vízmű Zrt.-től, amelyben a legjelentősebb tétel a csatornázás volt. A bemutatót a szombati Fóka-móka rendezvény keretében adták át, az esemény után az SZTE Ságvári Endre Gyakorló Általános Iskola tanulói Fóka-móka jelenetet adtak elő, a nap folyamán pedig sok más mellett akadályversenyen vehettek részt az érdeklődök, volt arcfestés, úszás a szárazon, csokihalevés és fókanyelven való örömujjongás is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.