Bulvár

Bölcs pápát szeretnének az SZTE kutatásának válaszadói

Bölcs pápát szeretnének az SZTE kutatásának válaszadói

2013. március 7., csütörtök
Bölcs pápát szeretnének az SZTE kutatásának válaszadói

Személyes tulajdonságait tekintve mindenekelőtt bölcs pápát látnának szívesen XVI. Benedek utódaként a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) vallástudományi tanszéke által végzett magyarországi kutatás válaszadói - tájékoztatta Máté-Tóth András tanszékvezető professzor csütörtökön az MTI-t.

A megkérdezettek kétharmada európait, ötöde pedig afrikait vár a pápai trónra. A

friss kutatás

eredményei szerint a válaszadók olyan új pápát látnának szívesen, aki elsősorban lelkipásztori tapasztalatokkal rendelkezik és járatos a világi ügyekben. Úgy vélik, hogy az új pápa mindenképpen büszkeséget jelent annak az országnak, amelyikből származik. Megerősítené a katolikus egyház helyzetét és általában fellendítené a vallási életet. Legfontosabb feladatainak tartják, hogy álljon a szegények és az elnyomottak mellé, legyen megértő a nem katolikusok iránt, és szorgalmazza a világ vallásai közötti párbeszédet. A vallásukat aktívan gyakorló katolikusok még inkább pasztorális irányultságú pápát szeretnének, aki járatos a teológiában. Legkevésbé az egyházjogi jártasságot tartják fontosnak. Az egyházfő személyes tulajdonságai közül a katolikusok a bölcsesség mellett azt kívánják, hogy imádságos lelkületű legyen. Legkevésbé fontos számukra, hogy Mária-tisztelő legyen vagy kiemelkedő tudós. A pápa nemcsak a vallási, hanem általánosságban a spirituális életet is fellendítené szülőhazájában a gyakorló katolikusok véleménye szerint. Feladataként pedig a szegények melletti kiálláson kívül elsősorban a keresztények közötti egység és a tévtanításokkal” szembeni fellépés szerepel az elkötelezett katolikusok válaszaiban. A mintegy 1300 fős teljes mintán elvégzett felmérés az internetezők körében készült. A kérdőíveket teljes egészében kitöltő több mint ezer válaszadó között a nemek aránya kiegyensúlyozott, a felsőfokú végzettségűek, a települések közül pedig a Budapesten és a megyeszékhelyek lakók felülreprezentáltak. A válaszadók kétharmada katolikusnak vallja magát, több mint egyharmada pedig aktívan gyakorolja hitét. A

Máté-Tóth András

és

Nagy Gábor Dániel

által elvégzett vizsgálat alátámasztja azokat a korábbi kutatási eredményeket, amelyek szerint az emberek Európában elsősorban azt várják el az egyháztól, hogy a szegényeknek fogja pártját, az egyház képviselőitől pedig azt, hogy megértő és bölcs magatartást tanúsítsanak. A professzor közölte, a magyarországi kutatás következtetései hasonlóak a más módszerekkel végzett nemzetközi eredményekhez. A német nyelvterület teológusprofesszorai elsősorban a globális látásmódot, az internet által meghatározott kommunikációra és a pluralizmus kezelésére vonatkozó érettséget, valamint az egyház belső reformja iránti nyitott bátorságot várják el az új pápától, valamint új lendületet a második vatikáni zsinat szellemiségének képviselésében és megvalósításában.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.