Közélet

Szeptemberben Szent-Györgyi Albert köszöntheti a Szegeden korzózókat

Szeptemberben Szent-Györgyi Albert köszöntheti a Szegeden korzózókat

2013. január 30., szerda
Szeptemberben Szent-Györgyi Albert köszöntheti a Szegeden korzózókat

A felújított Dugonics téren, a rektori hivatal Kárász utca felé néző sarkán kapna helyet Szent-Györgyi Albert egész alakos szobra Szegeden, amit a Nobel-díjas születésének 120. évfordulóján avatnának fel 2013. szeptember 16-án.

Gyimesi László

(Fidesz-KDNP) tanácsnok terjeszti elő az elképzelést a következő közgyűlése elé. „Álláspontom szerint fontos, hogy városunk és az egyetem emblematikus alakjáról maradandó formában is megemlékezzünk, ezért javasoltam, hogy Szeged Megyei Jogú Városa emeljen maradandó, nemes anyagból készült, jellegzetes köztéri szobrot a legnevesebb magyar tudós születésének 120. évfordulója alkalmából, a felújított Dugonics téren a rektori hivatal mellett, az épület Kárász utca felőli saránál. A szobor így a városunk egyetemistái és turistái által leginkább látogatott helyen, ráadásul

Szent-Györgyi Albert

egykori rektori irodájának ablaka alatt állhatna” – mondta el portálunknak Gyimesi, aki hozzátette, hogy javaslata szerint a megvalósításához szükséges közgyűlési döntést követően országos pályázatot írna ki a város. A szobor avatására 2013. szeptember 16-án, Szent-Györgyi Albert születésének 120. évfordulóján kerülne sor. Megtudtuk: a szobor megvalósításához bruttó 6,5 millió forint, a pályázati díjakhoz bruttó 500 ezer forintot kellene biztosítani a 2013. évi költségvetésben. Az ügyben a következő közgyűlés hozhat döntést, a testület február végén, március elején ülésezhet legközelebb.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.