Az Agórában díjazták Szeged kiválóságait + FOTÓK

Immár hagyományszerűen a Magyar Kultúra Napján osztották ki a Szeged Kultúrájáért díjakat, illetve Kölcsey-érmeket kedd délután. Élete munkásságáért Pál Tamást, a Szegedi Nemzeti Színház karmesterét jutalmazták, Kölcsey-érmet kapott többek között Bátyai Edina is.

1989 óta ünnepeljük a magyar kultúra napját annak emlékére, hogy – éppen 190 évvel ezelőtt – 1823. január 22-én tisztázta le Kölcsey Ferenc a Himnusz kéziratát. A magyar kultúra napja alkalmából kedd délután megkoszorúzták Kölcsey Ferenc Nemzeti Pantheonban elhelyezett mellszobrát. Az eseményen fejet hajtottak a költő előtt Szeged Megyei Jogú Város, a Szegedi Tudományegyetem, a művészeti, közművelődési intézmények, civil, kulturális és politikai szervezetek képviselői is. A koszorúzáson közreműködött a MÁV Hazánk Énekkar.

Szeged értéke a fejekben van

A koszorúzás után a magyar kultúra napja alkalmából ünnepséget rendeztek a Szent-Györgyi Albert Agórában, ahol a város kulturális életének meghatározó szereplőit díjazták. Faludy György alkalomhoz illő, Óda a magyar nyelvhez című versét szavalta el Pataki Ferenc, majd Szecsődi Ferenc hegedűművész a Szegedi Szimfonikus Zenekar kíséretében játszott a nagyelőadó színpadán. Előadásukat követően a Szeged Kultúrájáért Díjakat és a Kölcsey-érmeket Solymos László alpolgármester adta át, aki köszöntőjében hangsúlyozta: Szeged mindig is a magyar kultúra egyik legfontosabb központja volt, melynek különlegességét az itt élők sokszínűsége adta: a napsugaras tájházakban élőktől a zsidóságon és a sváb közösségeken át mindenki együtt építette újjá a várost az árvíz idején, együtt alakították ki annak hagyományait, kultúráját. “Szeged városa kiváló példa arra, hogy egy hely kulturális öröksége annál értékesebb, minél színesebb” – emelte ki az alpolgármester.

1921-ben az egyetemmel együtt a tudomány is beköltözött a városba, ahol különböző nézeteket valló jeles személyiségek közösen tettek a város felvirágoztatásáért – emelte ki Solymos László. Hangsúlyozta továbbá, hogy a város legnagyobb értéke a fejekben van, ezeket az értékeke pedig védeni kell. “A Szegedi Tudományegyetem szellemisége azóta is eredményekre sarkall, kultúrára kötelez. Nem hittük volna, hogy 2013-ban arról kell majd beszélnünk, hogy az európai kultúrával ellentétes az, amikor az egyetem kapuit bezárják a szegények előtt, és nem tekintik tárgyalópartnernek őket” – mondta az alpolgármester.

Pál Tamás életműdíjat kapott

Szeged Kultúrájáért díjjal tüntették ki Szonda Évát, a Szegedi Nemzeti Színház operaegyüttesét, Tóbiás Klára zománcművészt valamint Lapis András szobrász- és éremművészt – utóbbit egyben hetvenedik születésnapja alkalmából is felköszöntötték a rendezvényen.

A szegedi kultúrát éltető alkotókat, előadókat, a kultúraközvetítést és -szervezést, a mecénási tevékenységet Kölcsey-éremmel jutalmazták, melyet a következő személyeknek adtak át: Zsadon Flóra táncművész, Szabó Éva Andrea mozivezető, Takó Edit könyvtáros, Plavecz Ildikó galériavezető, Bátyai Edina, a Szegedi Szabadtéri Játékok volt igazgatója (aki betegség miatt nem tudott jelen lenni a rendezvényen), Popovics Lőrinc szobrász, Szelezsán István harsonaművész és Hász Róbert író. A népművészet ápolásáért a Török József Hagyományőrző Együttest is kitüntették, a Factory Creative Studio Kft. pedig a kultúra pártolásáért kapta az elismerést. Legvégül élete munkásságáért Pál Tamás, a Szegedi Nemzeti Színház karmestere vehette át az emlékérmet.

A díjátadót követően a Szeged Táncegyüttes Ficergő Csoportjának, valamint a Fool Moon vokálegyüttesnek az előadását is megtekinthette a közönség, majd a díjazottak szobraiból, installációiból összeállított tárlatot is megnyitották az Agórában.

5 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

 • '>
  5. Já_nosi
  2013. január 23., szerda, 13:47
  Válaszolok

  szeged sirásói egy teremben?de egyvalaki hianyzik a képekröl…

 • '>
  4. Já_nosi
  2013. január 23., szerda, 13:46
  Válaszolok

  áldoki pincze,jol elvan magában.

 • '>
  2013. január 23., szerda, 13:36
  Válaszolok

  A január 22-i névnaphoz kapcsolódnak a Vince-napi népszokások.

  Ezt a napot, más névnappal, különösen a Magyar Kultúra Napjával is ünnepelni, amikor ehhez a naphoz semmiféle olyan esemény nem fűződik, ami azt egyébként is emlékezetessé tenné, hát…

  A január 22-i Vince névnapomat, éveken át környezetemre tekintettel, április 5-re “tettem át”, mivel december hónap kiürítette zsebeiket, amiért is munkatársaim hálájuknak mindig is hangot adtak.
  Kitüntettek is, lehet hogy jobban járnának, ha szebb és pénzesebb napokon vehetnék át megérdemelt jutalmaikat.

 • '>
  2. jozkó
  2013. január 22., kedd, 22:53
  Válaszolok

  Első sorban / kalimpáló lábakkal, “lópihenjben” / ülnek az “ünnepeltek”, ahogy illik…

 • '>
  1. tiborvagyokHodi
  2013. január 22., kedd, 17:35
  Válaszolok

  mennyi savanyu arc egy helyen