Közélet

Rétvári Bence: példaértékű a Csongrád megyei áldozatsegítő program

Rétvári Bence: példaértékű a Csongrád megyei áldozatsegítő program

2012. november 8., csütörtök
Rétvári Bence: példaértékű a Csongrád megyei áldozatsegítő program

Példaértékű áldozatsegítő és áldozattá válást megelőző program indult Csongrád megyében – jelentette ki a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön, Szegeden a "Nem vagyunk egyedül" című, TÁMOP-5.6.1.C-11/2-2011-0023 projekt nyitókonferenciáján.

Rétvári Bence

elmondta: jelenleg sok hasonló program fut az országban, de ilyen széleskörű összefogásra, melyben a kormányhivatal mellett a rendőrség, a civil személyvédelem, az egyházak, az egyetem és más civil szervezetek is együttműködnek még nem indult az áldozatsegítés körében. Kifejtette: a bűncselekmények jelen vannak az életben, de a társadalmi szolidaritás jegyében el kell követni mindent, hogy az áldozatok szenvedései enyhüljenek, az anyagi és erkölcsi károk csökkenjenek. Minden évben az európai statisztikák szerint a kontinens lakosságának negyede, azaz 125 millió ember kerül kapcsolatba érintettként vagy hozzátartozóként valamilyen bűncselekménnyel. Magyarországon 2011-ben 161 ezer fő lett felderített bűncselekmény áldozata - mondta. Az állam számára a legfontosabb prioritás a polgárok védelme. Ehhez szükséges a 21. századi bűnmegelőzési politika kialakítása, melyben az egyik leglényegesebb terület az áldozattá válás megelőzése. Fontos, hogy az állampolgárok tudatában legyenek a valós veszélyeknek, mire készüljenek is fel. Ebben segítenek az olyan projektek, mint a Csongrád megyei - mondta Rétvári Bence. Magyarország európai viszonylatban is széleskörű szolgáltatási rendszerrel bíró, fejlett áldozatsegítéssel rendelkezik, melynek nyolc fontos eszköze van: az áldozatok tájékoztatása, az érdekérvényesítés segítése, jogi tanácsadás, azonnali pénzügyi segély, állami kárenyhítés, pszichológiai segítség, a rendőrségeken gyermekbarát meghallgató szobák létrehozása, valamint a büntetőeljárás során a sértettet megillető jogok biztosítása. Ez a hazai áldozatsegítési rendszer több ponton megelőzi az uniós követelményeket, hiszen olyan szolgáltatásokat is nyújt, melynek biztosítása nem kötelezettség. A működés során szerzett a hazai tapasztalatok átadásával előremutató szakmai segítséget tudunk nyújtani a tárgyban európai szinten folyó jogalkotó munkában - mondta az államtitkár.

A jövőben is kiemelt figyelmet szánnak az áldozattá válás megelőzésére és az áldozatok segítésével kapcsolatos figyelemfelkeltő kampányokra. Ezért is támogatja az állam a Csongrád megyei kezdeményezéshez hasonló programokat. A kétéves program 148 millió forintból valósul meg, melynek vezetője a Csongrád Megyei Kormányhivatal, konzorciumi partnereivel, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitánysággal és a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamarával, valamint együttműködő szervezeteivel, a Szegedi Tudományegyetemmel, a Szeged-Csanádi Katolikus- és a Csongrádi Református Egyházmegyével, és a LÉT – Lakótelepi Emberek Érdekképviseleti Társulásával. Ennek során például interaktív előadássorozat indul a nyugdíjasklubokban, de őket segíti majd a program során létrejövő civil összefogás, az Önkéntes Látogatói Háló is. Hasonló programok lesznek a tanyavilágban. A tanyákon élők és a lakótelepi időskorúak biztonságérzetének növekedését várják a program részeként kiépülő jelzőrendszertől. Létrehozzák a Bűnmegelőzési Információs Pontot is, amely általános – telefonos és személyes – tájékoztatást vállal, valamint több egyetemi képzést is szerveznek - hangzott el a konferencián. Az eseményről készült részletes beszámolónkat

az alábbi linkre kattintva

olvashatják!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.