Közélet

Hősi halott lengyel pilóták emlékművét avatták föl Ruzsán

Hősi halott lengyel pilóták emlékművét avatták föl Ruzsán

2012. szeptember 28., péntek
Hősi halott lengyel pilóták emlékművét avatták föl Ruzsán

Hét, a második világháborúban hősi halált halt lengyel pilóta emlékművét avatták fel pénteken a Csongrád megyei Ruzsán.

Roman Kowalski

budapesti lengyel nagykövet ünnepi beszédében kifejtette, lengyel emlékhelyekkel sűrűn borított föld a magyar. Ezek egy részénél a régmúlt szentjeire, királyaira, a függetlenségi harcok hőseire emlékezhetünk. Mások pedig a két nép kapcsolatának különleges időszakait - 1939 szeptemberét, amikor több ezer lengyel menekültet fogadtak be a magyarok vagy 1956-ot, amikor mindkét országban az igazi szabadságért küzdöttek – idézik fel. Ezek az emlékek - és számos más kapcsolódási pont - fejezik ki a két nemzet világon egyedülálló barátságát. "A közös örökség olyan erős érzelmi színezetet ad kapcsolatainknak, amelyek függetlenek a politikai helyzet és a nemzetközi körülmények változásaitól" – fogalmazott a diplomata. Az emlékhelyek sora egy újabbal bővült, hét fiatal lengyel pilótáéval, akik 1944. szeptember 11-én haltak hősi halált Ruzsán – közölte a nagykövet.

Krzysztof Zabicki

, a lengyel légierő dandártábornoka felidézte, hogy a húsz-harmincöt éves katonák a brit irányítással működő 1586. Különleges Műveleti Században szolgáltak. A varsói felkelés résztvevőinek akartak légi úton segélyszállítmányt eljuttatni, amikor 1944. szeptember 11-én, hajnali 3 órakor a mai Ruzsa fölött üldözőbe vette, majd lelőtte repülőjüket egy német éjszakai vadászgép. Mindannyian szörnyethaltak, és ma a solymári brit katonai temetőben nyugszanak. Az emlékművet a fiatal, lengyel származású szegedi szobrászművész

Brzózka Marek

készítette. A 330 centiméter magas bronzból, acélból és kőből készült mű egy ég felé törő repülőgépet ábrázol.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.