Lengyelország 50 millió euróval járul hozzá a migrációs válság kezeléséhez

2017. szeptember 19., kedd · Hozzászólok

Lengyelország újabb összeggel járul hozzá az Európai Uniót érő migrációs válság kezeléséhez, 50 millió eurót (mintegy 15 milliárd forintot) fizet be az Európai Beruházási Bank (EIB) erre szánt – a Közel-Kelet, az Észak-Afrika és a Nyugat-Balkán térségét érintő – alapjába – közölték kedden a lengyel pénzügyi tárca honlapján. Tovább »

Testvérmegyei szakembereket fogadtak Szegeden

2017. szeptember 16., szombat · Hozzászólok

A lengyelországi Łódź vajdaság hivatalából területfejlesztéssel és uniós pályázatokkal foglalkozó szakemberek látogattak el Csongrád megyébe. A tanulmányút célja volt, hogy megismerjék a Csongrád Megyei Önkormányzat területfejlesztéshez kapcsolódó feladatait és tevékenységét. Tovább »

Novák: a kormány nyitott az európai együttműködésre a szociálpolitikában

2017. szeptember 5., kedd · Hozzászólok

A magyar kormány nyitott arra, hogy előrelépés történjen a közös európai szociálpolitika irányába, ennek feltétele a magyarországi családpolitikai eredmények megőrzése – mondta Novák Katalin család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár kedden az MTI-nek. Tovább »

Szydlo: Lengyelország védeni fogja az EU alapértékeit

2017. augusztus 29., kedd · Hozzászólok

Lengyelország védeni fogja az Európai Unió alapértékeit, az egyes tagállamok érdekei nem szoríthatják háttérbe a biztonságot – hangsúlyozta a kedden a lengyel köztévében is sugárzott videofelvételen Beata Szydlo kormányfő, az uniós politikusok Varsó politikáját bíráló nyilatkozataira reagálva. Tovább »

Varsó Brüsszelnek: a menekültek átirányítása súlyosbítja a migrációs válságot

2017. augusztus 23., szerda · Hozzászólok

Az uniós menekültelosztási rendszer rossz, súlyosbítja a migrációs válságot, sérti a tagállamok hatáskörét – szögezte le Mariusz Blaszczak lengyel belügyminiszter, összefoglalva azt a választ, amelyet majd Brüsszelbe továbbítanak a kvótaügyben zajló kötelezettségszegési eljárás keretében. Tovább »

Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Lengyelország ellen

2017. július 29., szombat · Hozzászólok

Hivatalos értesítő levelet küldött az Európai Bizottság Lengyelországnak, amellyel elindította az uniós alapszerződés hetes cikke szerinti, kötelezettségszegési eljárást az igazságszolgáltatást érintő lengyel szabályozások miatt. Tovább »

Lengyel miniszter: a V4 példamutató a nyugati civilizáció védelmében

2017. július 13., csütörtök · Hozzászólok

A visegrádi csoport (V4) példát jelent a többi európai ország számára a nyugati civilizáció erősítésében és védelmében – jelentette ki csütörtökön Antoni Macierewicz lengyel nemzetvédelmi miniszter a visegrádi országokból érkezett partnereivel közösen megtartott sajtóértekezleten, Varsóban. Tovább »

Kövér: Szent László politikája megvédte Magyarország szuverenitását

2017. június 29., csütörtök · Hozzászólok

Szent László politikája mind a Nyugattal, mind pedig a Kelettel szemben megvédte Magyarország szuverenitását – húzta alá Kövér László, az Országgyűlés elnöke csütörtökön Krakkóban, a magyar lovagkirály személyiségét bemutató szabadtéri kiállítás megnyitóján. Tovább »

Kövér: egymásra utalt, baráti nemzet a magyar és a lengyel

2017. június 26., hétfő · Hozzászólok

A magyar és a lengyel egymás iránt hű, baráti és egymásra utalt nemzet – mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke hétfőn Budapesten, amikor a XI. kerületi Goldmann György téren felavatták a második világháború idején Magyarországon lengyel menekülteket segítő és zsidó embereket mentő Henryk Slawik és idősebb Antall József – Antall József volt miniszterelnök édesapja – emlékművét. Tovább »

Szijjártó: az Európai Bizottság mikor akar ártatlan százak halálával foglalkozni?

2017. június 14., szerda · Hozzászólok

Szijjártó Péter

Brüsszelt bírálta a külgazdasági és külügyminiszter szerdán, amiért nem foglalkozik a terrorfenyegetettséggel, viszont Magyarország és két másik közép-európai ország ellen kötelezettségszegési eljárást indít a kvótaügyben. Tovább »

Szijjártó: a migráció témájában kristálytiszta a visegrádi egység

2017. június 12., hétfő · Hozzászólok

A migráció témájában – az Európai Unió szempontjából legfontosabb kérdésben – kristálytiszta a visegrádi egység, a kötelező kvótákról szóló, 2015-ben hozott döntés pedig megsértette az uniós szerződéseket – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Varsóban a Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszterrel közösen tartott sajtóértekezletén. Tovább »

Novák Katalin: Lengyelország és Magyarország szerint is fontosak a családi értékek

2017. május 19., péntek · Hozzászólok

novak_katalin02_gs

Lengyelország és Magyarország szerint is fontosak a családi értékek, ezt mindkét ország igyekszik kormányzati szinten is megjeleníteni és támogatni a családbarát szemléletmódot a lehető legtöbb területen – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára pénteken az MTI-nek telefonon azután, hogy Balog Zoltánnal, az emberi erőforrások miniszterével közösen Varsóban megbeszélést folytatott Elzbieta Rafalska lengyel család- és munkaügyi, társadalompolitikai miniszterrel. Tovább »

Kövér László: az illegális migráció Közép-Európa újbóli kényszer alá rendelésének egyik eszköze

2017. május 18., csütörtök · Hozzászólok

Az illegális migráció Közép-Európa újbóli kényszer alá rendelésének és egész Európa gyengítésének egyik eszköze – értékelte Kövér László, az Országgyűlés elnöke csütörtökön Varsóban, a kelet-közép- és kelet-európai országok parlamenti csúcstalálkozóján. Tovább »

Lengyel-Magyar Barátság Napja Csongrád testvérmegyéjében

2017. március 28., kedd · 5 hozzászólás

magyar_lengyel_baratsag1

Csongrád megye testvérmegyének, Łódź tartomány egyik legrégebbi városában, Piotrków Trybunalskiban a Lengyel-Magyar Barátság Napját programsorozattal ünnepelték. A gálaest díszvendégei Andrzej Duda lengyel és Áder János magyar köztársasági elnök volt. A Csongrád Megyei Önkormányzatot Kakas Béla közgyűlési elnök és Biernacki Karol, Lengyelország tiszteletbeli konzulja képviselte. Tovább »

Áder János: az Európai Uniónak a nemzetállamok közösségének kell maradnia

2017. március 24., péntek · Hozzászólok

DUDA, Andrzej; Áder János

Magyarország és Lengyelország azon az állásponton van, hogy az Európai Uniónak (EU) a nemzetállamok közösségének kell maradnia – mondta Áder János köztársasági elnök pénteken Piotrków Trybunalskiban, a lengyel-magyar barátság napja alkalmából tartott államfői találkozó utáni sajtóértekezleten. Tovább »

Bem városáról nyílt kiállítás Szegeden a Lengyel-Magyar Barátság Napján + FOTÓK

2017. március 24., péntek · Hozzászólok

lengyel_magyar_baratsag_napja15_gs

Kiállítás nyílt Tarnów városáról a Millenniumi Kávéházban, amelyet az érdeklődők még pár napig megtekinthetnek a teremben. A magyar-lengyel sorsközösség a két nép verseiben is megjelenik. Tovább »

A magyar és a lengyel államfő részvételével tartják az idei lengyel-magyar barátság napját Lengyelországban

2017. március 12., vasárnap · Hozzászólok

Áder János magyar és Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök részvételével tartják meg az idei lengyel-magyar barátság napi rendezvénysorozatot. A központi, kétnapos ünnepségek március 24-én kezdődnek a közép-lengyelországi Piotrków Trybunalskiban – közölte vasárnap a lengyel államfő szóvivője, Marek Magierowski. Tovább »

A lengyel kormányfő és a német kancellár szerint fenn kell tartani a Moszkvával szembeni szankciókat

2017. február 7., kedd · Hozzászólok

Beata Szydlo lengyel miniszterelnök és Angela Merkel német kancellár kedden Varsóban egyetértett abban, hogy fenn kell tartani az Oroszországgal szembeni uniós szankciókat. A tárgyalásokat követő közös sajtóértekezleten mindketten Oroszországot tették felelőssé a minszki megállapodások megvalósulásának kudarcáért. Tovább »

A Saul fiát díjazták a lengyel filmkritikusok

2017. február 2., csütörtök · Hozzászólok

A Lengyel Filmművészek Szövetségének (SFP) filmkritikusi szakosztálya a legjobb külföldi film kategóriában az Arany Filmszalagok (Zlote Tasmy) elnevezésű elismerés különdíját ítélték oda Nemes Jeles László Saul fia című alkotásának – közölte az MTI-vel csütörtökön Barbara Hollender lengyel filmkritikus. Tovább »

Az északkelet-lengyelországi Elkben zavargások törtek ki, miután egy kebab bárban megkéseltek egy helyi lakost

2017. január 1., vasárnap · Hozzászólok

Zavargások törtek ki az északkelet-lengyelországi Elkben vasárnap, miután szilveszter éjjel egy kebab bárban meggyilkoltak egy helyi lakost; a rendőrség őrizetbe vette az étterem négy alkamazottját – vélhetően algériai, marokkói és tunéziai állampolgárokat -, valamint a bárt megrongáló tüntetőket. Tovább »

Lengyelországban csökkentik az egykori kommunista biztonsági apparátus volt tisztviselőinek nyugdíját

2016. december 30., péntek · 6 hozzászólás

Az átlagnyugdíj szintjére csökkentik a jövő év októberétől Lengyelországban az egykori kommunista biztonsági apparátus mintegy 32 ezer volt tisztviselőjének nyugdíját, egyúttal 70 ezer forintnak megfelelő összegre emelik a minimálnyugdíjat, az erről szóló törvényeket pénteken hagyta jóvá Andrzej Duda államfő. Tovább »

A visegrádi együttműködés negyedszázados jubileumát ünnepli

2016. december 28., szerda · Hozzászólok

Orbán Viktor

Erős, választóvonalak nélküli Európáért emeltek szót a visegrádi négyek abban a február 15-én, Prágában kiadott közös nyilatkozatban, amellyel a csoport megalakulásának 25. évfordulójáról emlékeztek meg. Tovább »

Kaczynski egyértelműen elutasítja Donald Tusk újraválasztását az Európai Tanács elnökévé

2016. december 27., kedd · Egy hozzászólás

Jaroslaw Kaczynski, a Lengyelországban kormányzó, jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) párt elnöke egy kedden megjelent interjúban egyértelműen elutasította, hogy pártja támogassa Donald Tusk újraválasztását az Európai Tanács elnökévé. Tovább »

Szakértő: a munkavállalók 60 százaléka érzi jól magát a munkahelyén

2016. december 18., vasárnap · Hozzászólok

A magyar munkavállalók 60 százaléka érzi jól magát a munkahelyén, míg Lengyelországban ez az arány 75 százalékos, az Egyesült Államokban pedig még magasabb – mondta Baja Sándor, a Ranstad Hungary Kft. ügyvezető igazgatója vasárnap, az M1 aktuális csatornának nyilatkozva. Tovább »

Csongrád megyei honvédekre emlékeztek Przemyślben

2016. december 17., szombat · 20 hozzászólás

20161216_105420 (2)

Emléktáblát állított Hódmezővásárhely és Szeged városa az első világháború 5. honvéd gyalogezred magyar katonáinak, a lengyelországi Przemyśl erődjénél tanúsított hősies helytállásukért. Az I. világháborúban itt szolgált Csongrád megyei honvédek hősiességét mostantól négynyelvű márványtábla hirdeti Európa egyik legnagyobb erődrendszerében. Tovább »

Felavatták az első világháborús 5. honvéd gyalogezred emléktábláját Lengyelországban

2016. december 16., péntek · Hozzászólok

Felavatták az első világháborús 5. honvéd gyalogezred magyar katonáinak emléktábláját a lengyelországi Przemy¶l erődrendszerhez tartozó Borek erődnél pénteken – tájékoztatta a hódmezővásárhelyi önkormányzat az MTI-t. Tovább »

Az Európai Unió és a közép-európai térség megerősítéséről egyeztettek a V4 házelnökei

2016. december 4., vasárnap · Hozzászólok

Az Európai Unió (EU) és a közép-európai térség megerősítéséről egyeztettek a visegrádi csoport (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia – V4) parlamenti elnökei azon a munkamegbeszélésen, melyet a hétvégén a délkelet-lengyelországi Przemyslben megtartottak. Tovább »

Karate: Szalai Gréta aranyérmet szerzett Lengyelországban

2016. november 30., szerda · Hozzászólok

karate

A lengyelországi Lublinnban rendezték meg november 26-27-én az IKO Kyokushinkaikan Karate Szövetség Európa Bajnokságát. A két napos versenyen 20 ország több mint 600 versenyzője küzdött meg a dobogós helyezésekért. Tovább »

A lengyel kereszténység hajnaláról nyílt kiállítás az altemplomban

2016. november 19., szombat · Hozzászólok

konferencia_kiallitas23_gs

Lengyelország keresztény gyökereiről nyílt tárlat a dóm altemplomában, amely a 10. századba kalauzolja el az érdeklődőket, bemutatva a korabeli társadalmi viszonyokat, a szláv hitvilágot és a kereszténység felvételének következményeit. Tovább »

Közösen nyitnának Kína felé a V4-ek

2016. november 16., szerda · 6 hozzászólás

kakasbela

A V4-Kína konferencia legfőbb célja az volt, hogy a felek megteremtsék egy hosszú távú együttműködés alapjait – mondta el portálunknak Kakas Béla közgyűlési elnök, aki hazánkat, s ezen belül a dél-alföldi régiót képviselte a tanácskozáson a lengyelországi Łódź városában. Tovább »

Trócsányi László Szegeden: A szabad Európához való tartozás vágyát mutatta meg 1956

2016. október 23., vasárnap · 13 hozzászólás

56_os_megemlekezes74_gs

A lengyel és a magyar történelem közös tanulsága a kiirthatatlan szabadságvágy Trócsányi László szerint. Az igazságügyi miniszter a Rerrich Béla téren a lengyel-magyar szolidaritás jegyében rendezett ünnepségen kijelentette, forradalmakat le lehet verni, de még a totalitárius rezsimeknek sincs totális hatalma az emberi szívek és elmék, a lelkiismeret felett. Tovább »

Łódź vajdasággal közösen ünnepel a megyei önkormányzat + FOTÓK

2016. október 23., vasárnap · Hozzászólok

lengyel_magyar_talalkozo05_gs

A lengyelországi Łódź vajdaság előjáróival közösen emlékezik a 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeire a Csongrád Megyei Önkormányzat és a kormányhivatal. Ennek keretében szombaton a Szentesen tartott megemlékezésen vettek részt, majd az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba látogattak el. Tovább »

Nem sikerült a lengyel kommunistáknak, ami a magyaroknak igen: a teljes téeszesítés + FOTÓK

2016. szeptember 29., csütörtök · 2 hozzászólás

lengyel_magyar_konferencia014kf

A lengyel és a magyar kollektivizálásról tartottak előadásokat a két ország történészei a dóm altemplomában szeptember 29-én. A lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete (IPN) és a magyar Nemzeti Emlékezet Bizottsága kutatói összevetették, hogy miben volt hasonló, s miben eltérő a két állam kommunista pártjainak viszonya a parasztsághoz. Tovább »

Így harcolt a vidék a kommunisták ellen – lengyel-magyar konferenciát rendeznek Szegeden

2016. szeptember 27., kedd · 5 hozzászólás

levkonferencia

A Csongrád Megyei Levéltár a házigazdája a konferenciának, amelyen a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete és a magyar Nemzeti Emlékezet Bizottsága történészei adnak elő. Lengyelországban és Magyarországon is működött parasztpárt a II. világháború után, azonban az eltérő viszonyokra eltérő választ adtak. Tovább »

Lengyelország 25 határőrt és 25 rendőrt küld Magyarországra

2016. szeptember 16., péntek · Hozzászólok

Lengyelország több tucat határőrt és rendőrt küld Magyarországra, a magyar-szerb határhoz – közölte pénteken a lengyel közszolgálati televízió hírcsatornája, a TVP Info. Az egyik lengyel biztonsági hírportál rendőrségi forrásokra hivatkozva írta: a kontingens 25 határőrből és 25 rendőrből áll.
Tovább »

Orbán Viktor fogadta a lengyel szenátus elnökét

2016. szeptember 13., kedd · Hozzászólok

Orbán Viktor

Teljes egyetértés van Magyarország és Lengyelország között az Európai Unió jövőjét és a migrációs válsághelyzetet érintő legtöbb kérdésben – hangzott el Orbán Viktor miniszterelnök és Stanislaw Karczewski, a lengyel szenátus elnöke keddi budapesti tárgyalásán, amelyről Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője tájékoztatta az MTI-t.
Tovább »

Kövér: Magyarország és Lengyelország kezdeményező akar lenni az Európáról szóló vitában

2016. szeptember 12., hétfő · Hozzászólok

Kövér László

Magyarország és Lengyelország kezdeményező szerepet szeretne betölteni az Európa jövőjéről folytatott vitában – mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke hétfőn Budapesten, miután az Országházban fogadta Stanislaw Karczewskit, a lengyel szenátus elnökét.
Tovább »

Több lengyelt is toborozhatott az Iszlám Állam

2016. augusztus 30., kedd · Hozzászólok

Több, főként Nyugat-Európában élő lengyelt is toborozhatott soraiba az Iszlám Állam (IÁ) – írta kedden a Rzeczpospolita című lengyel napilap, szakértői véleményt is idézve, amely szerint a terrorszervezet a vallási szektákéhoz hasonló módszereket használ európai híveinek beszervezéséhez. Tovább »

Következő oldal »