Kultúra

Csernus Tibor kiállításával nyílik meg a vásárhelyi Tornyai-múzeum

Csernus Tibor kiállításával nyílik meg a vásárhelyi Tornyai-múzeum

2012. augusztus 24., péntek
Csernus Tibor kiállításával nyílik meg a vásárhelyi Tornyai-múzeum

Csernus Tibor 2007-ben Párizsban elhunyt festőművész gyűjteményes kiállításával nyílik meg az uniós támogatással felújított és kibővített hódmezővásárhelyi Tornyai-múzeum.

A múzeumépület rekonstrukciója és bővítése fontos része a Hódmezővásárhelyen befejezéséhez közeledő, 4,2 milliárd forintos összköltségű kulturális városrehabilitációs programnak – mondta

Almási István

alpolgármester pénteken az alföldi városban tartott sajtótájékoztatón. Mint fogalmazott, a fejlesztés új időszámítás kezdetét jelenti a város és a térség kulturális életében. A múzeum felújítása lehetővé teszi, hogy Hódmezővásárhely országosan is egyedülálló kulturális értékeit méltó körülmények között mutathassa be.

Nagy Imre

múzeumigazgató elmondta, hogy az újonnan kialakított időszaki kiállítótérben és a múzeum felújított szárnyában, összesen tíz teremben Csernus Tibor csaknem száz alkotását mutatják be a nagyközönségnek. A tárlat anyagának gerincét a Kogart-gyűjteményéből származó festménykollekció adja, emellett mintegy tucatnyi alkotást Kovács Gábor személyes tulajdonából kölcsönöz a múzeumnak. A látogatók Csernus Tibor késői életművének teljes spektrumát megismerhetik a kiállításon, amelyen szerepelnek nagy méretű olajképek, pasztellek, grafikák, köztük jó néhány olyan alkotás, amelyet Magyarországon korábban még nem mutattak be – tudatta a művészettörténész. Nagy Imre hangsúlyozta, hogy a Csernus-kiállítás az első jelentősebb állomása a Kogart-gyűjteménnyel tervezett hosszú távú együttműködésnek. A szakember elmondta, hogy Csernus Tibor több mint fél évszázados életműve nemcsak a magyar képzőművészetben tölt be meghatározó szerepet, hanem az egyetemes festészet történetének is szerves részét képezi. Már fiatal korában Magyarországon külön iskola jött létre körülötte, Párizsban pedig olyan új festői világot alakított ki, amely Európában és a tengerentúlon egyaránt egyedülálló. Csernus Tibor 1964-tól egészen 2007-ben bekövetkezett haláláig alkotott a francia fővárosban. Bár a festőművész soha nem állított ki Hódmezővásárhelyen, munkássága, festői stílusa mégis nagymértékben befolyásolta a kortárs magyar alkotók műveit. A Kovács Gábor Művészeti Alapítvány 2009-ben vásárolta meg a teljes művészi hagyatékot és hazahozta a párizsi műterem berendezését.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.