A Jobbik átragasztotta a szlovák utcanévtáblákat Szegeden (FRISSÍTVE) + FOTÓK

A szegedi közgyűlés döntése értelmében a kissebségek házának a sarkán lévő Osztrovszky és Teleki utcanévtáblákat szlovák névtáblával is megjelölték, amit most a Jobbik szegedi szervezete tiltakozásul a szlovák nyelvtörvény ellen átragasztott.

A Szegedi Szlovák Önkormányzat kezdeményezésére, a szegedi közgyűlés jóváhagyása után a nyolc kisebbségi önkormányzatnak otthont adó épület két sarkára, az Oszróvszky utcára és a Teleki utcára a magyar mellé szlovák utcanévtáblát is felszereltek: Ulica Osztróvszkeho és az Ulica Telekiho felirattal.

A Jobbik megyei és szegedi szervezetének elnöke, Tóth Péter mindkét táblára egy-egy feliratot ragasztott elmondása szerint azért, mert így kívánják kifejezni tiltakozásukat egy olyan nemezettel, Szlovákiával szemben, ahol 82 magyar településen még mindig nem engedték kihelyezni a magyar névtáblákat. „Egy olyan nemzet kisebbsége kérte és kapta meg városunkban a lehetőséget szlovák utcanévtáblák kihelyezésére, melynek anyaországában bizonyos esetekben tiltják a magyar nyelvhasználatot, és a magyar állampolgárság felvételét. Mi nem a kisebbségi jogok ellen vagyunk, sőt mi is támogatnánk például, ha a szlovák származású Prohászka Ottokárnak kívánnának szobrot állítani városunkban. Mi a történelemhamisítás és a szlovák állam magyar kisebbséget sújtó törvényei ellen emelünk szót” – mondta el a politikus, majd az Osztróvszky táblára a „tiltakozásul a szlovák nyelvtörvény ellen” feliratot, a Teleki táblára pedig a „Felvidék magyar” feliratot ragasztotta fel.

Osztróvszky József egyébként Szeged reformkori ellenzéki politikai életének szervezője volt, majd 1848–49-ben Szeged egyik országgyűlési képviselőjévé választották, később kormánybiztos lett. Osztróvszky 1861-ben rövid ideig Szeged polgármestere is volt.

A DK elítéli a Jobbik megmozdulását

A Demokratikus Koalíció szegedi szervezete péntek késő esti sajtóközleményében ítélte el a Jobbik fellépését. A nyilatkozatot az alábbiakban változtatás nélkül közöljük.

A Demokratikus Koalíció szegedi szervezete mélyen elítéli a Jobbik szegedi elnökének mai barbár akcióját.

Elfogadhatatlannak tarjuk, hogy a XXI. Század Európájában megtörténhet az, hogy a szlovák nyelvtörvényre hivatkozva leragasztják a Nemzetiségek Háza falán lévő idegen nyelvű utcanév táblát.

Demokrata számára felfoghatatlan ez a fajta magatartás, továbbá nem értjük, hogy a Jobbik szegedi elnöke milyen összefüggést lát a Magyarországon élő szlovákok és az anyaországban alkalmazott nyelvtörvény között.

Arra kérjük Tóth Pétert, hogy azonnal kérjen bocsánatot minden, Magyarországon élő kisebbségi állampolgártól.

Szeged, 2012. június 1.

Demokratikus Koalíció Szeged

69 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

 • '>
  69. BoszniaiPiramis
  2012. június 18., hétfő, 11:07
  Válaszolok

  http://kepfeltoltes.hu/120618/oriaskoponyaboszniaban_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
  friss lelet a boszniai piramisnál találtak egy orias koponyát…uyge ez se létezik?
  monokolursz jol eltünt azota

 • '>
  68. Macskabölcső
  2012. június 4., hétfő, 10:10
  Válaszolok

  Anno, azt tanították nekünk, (még egyetemi szinten is) hogy a Fin-Ugor nyelv családhoz tartozunk.Ennek a valós alapja annyi, mint 1 Bantu-Eszkimó testvériségnek.A HUN-MAGYAR nyelvcsaládba tartozunk(Hunor-Magor)Magyarságunk bizonyítékai szerte a világban megtalálhatóak.pl észak amerikai 7000 éves rovásírásos kavics,vagy a dél amerikai Eqvadorban található Tayos barlang,és az ősi Magyar nyelvet beszélő bennszülött népcsoport.(you tube, Móricz János, az Ecuadori tvben)

 • '>
  67. 0662-esbértroll
  2012. június 4., hétfő, 09:56
  Válaszolok

  monokoloursz,söt az m1 duna tv mellett
  az echo tv is foglalkozott már a boszniai piramisokkal
  és te erre azt mondod nem létezik ugye?

 • '>
  66. 0662-esbértroll
  2012. június 4., hétfő, 09:54
  Válaszolok

  meglátszik hogy atvn nincsenek kulturális müsorok
  🙁

 • '>
  65. 0662-esbértroll
  2012. június 4., hétfő, 09:44
  Válaszolok

  monokolourszt már ne keressétek ezután
  többé nem mer ide irni szénné égettétek

 • '>
  64. Nyilasi_Eszti
  2012. június 4., hétfő, 09:04
  Válaszolok

  monokoloursz ird be dmre is
  had okosodjanak ök is

 • '>
  63. Nyilasi_Eszti
  2012. június 4., hétfő, 09:03
 • '>
  62. Nyilasi_Eszti
  2012. június 4., hétfő, 09:01
 • '>
  61. Nyilasi_Eszti
  2012. június 4., hétfő, 08:56
  Válaszolok

  29 moonkoloursz bebuktad,mi lenne az a szivesség?