Zvonko Bogdan ismert vajdasági népdalénekes Szegeden + VIDEÓ

A Szegedi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat, valamint a Szegedi Szerb Nemzetiségi Önkormányzat bált rendez Zvonko Bogdan ismert vajdasági népdalénekessel a Forrás Szállóban, február 25-én, 19.30-as kezdettel.

Több évtizedes énekesi és dalszerzői múltra visszatekintő legenda érkezik Szegedre: Zvonko Bogdan, a tamburazene koronázatlan királya teszi tiszteletét nálunk. A Balkánon nagy népszerűségnek örvendő tamburazene – mely a boszniai bércektől a szlavóniai és vajdasági lankákig mindenhol az éttermek, kávéházak, lakodalmak elengedhetetlen tartozéka – legendája ő, kinek nevéhez sok felejthetetlen új szerzemény kötődik, de koncertjein megszólalnak a hagyományos számok is. Az utolsó vérbeli trubadúrok egyike zenekarával érkezik, egyenesen Péterváradról, hol anno Balázs Janika, a világhírű tamburavirtuóz oldalán írta be magát a zenei legendák világába.

Magyarországon már volt példa rá, hogy a szerb és a horvát nemzetiségi önkormányzatok közösen szerveztek kulturális programokat, ez inkább déli szomszédjainknál számít újdonságnak, hiszen a ’90-es évek elején kirobbant kegyetlen és véres délszláv háborúkat nehéz máról holnapra elfeledni. Roczkov Tomiszlávtól, a szerb önkormányzat elnökétől megtudtuk, az 1990-es évek óta ilyen neves szerbiai művész nem járt Szegeden. „ A horvátokkal mi nagyon jó megvagyunk, hiszen a helyi kisebbségek tevékenysége többnyire politikamentes” – fogalmaz Tomiszláv. „A horvát nemzetiségi önkormányzat elnökével, Dušan Marjanovićtyal közösen döntöttünk úgy, hogy meghívunk egy neves szerbiai előadót, így mindkét fél nagy örömére szolgál, hogy Zvonko Bogdanra esett a választás.”

A Szegedi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat megalakulása óta tervezi, hogy a horvát és a bunyevác népdalok, népszokások minél szélesebb körű megismertetése, bemutatása céljából meghívja Zvonko Bogdant városunkba. Dušan Marjanović, a horvát önkormányzat elnöke elmondta, a Prelo végére szervezték az eseményt, amely a horvátok és bunyevácok nagy evéssel, ivással, lakmározással egybekötött hagyományos téli mulatsága. A Prelo története több száz évre nyúlik vissza. Eleinte családoknál rendezték meg: ilyenkor minden korosztály összejött a gyerekektől az idősekig és együtt szőttek, fontak, beszélgettek. Olykor még egy kiválasztott mesélő is volt köztük. Így múlatták a hosszú, téli napokat, amikor nem kellett a mezőgazdasági munkákkal foglalkozni.

Ezt a fajta zenét egyaránt kedvelik a szerbek és a horvátok is, így a két nemzetiségi önkormányzat vezetőjének nem volt nehéz megállapodniuk az előadó személyében.

A bálra szóló belépő 8000 forint, melyben benne foglaltatik a vacsora is.

6 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

 • '>
  6. Szabadkai
  2012. február 25., szombat, 10:18
  Válaszolok

  Olyan sok szerb él Szegeden, hogy egy szerb népdalénekest is ide kell hívni miattuk?

  Közben meg magyar előadóknak, zenekaroknak negtiltják már a Délvidékre való belépést is!

 • '>
  5. Édes Erdély
  2012. február 21., kedd, 09:29
  Válaszolok

  Délvidéki induló

  Szabadka, Zombor, Újvidék.
  Honvédsereg virágra lép.
  Visszatér majd szent határunk,
  Ősi földön jár a lábunk,
  Szívünkben öröm ég!

  Új hajnal fénye virrad ránk.
  Nagyobb lesz újra szent hazánk.
  Visszatér szép Délvidékünk,
  Visszaadja Isten nékünk,
  Vigyázzon mireánk!

 • '>
  4. Szegediner
  2012. február 21., kedd, 08:43
  Válaszolok

  Eszék031

  Zombor nem Szerbia!
  A Délvidék kifejezés a Bánát, Bácska, Dráva-háromszög vidékét illeti. A Vajdaság elnevezés csak a szerbek által kitalált és erőszakolt mesterséges név, amelyet sajnos nagyon sok magyar média is átvett.

 • '>
  3. Dalriada_Eszti
  2012. február 21., kedd, 06:00
  Válaszolok

  nekem a metapedia 😛

 • '>
  2. Eszék031
  2012. február 20., hétfő, 23:26
  Válaszolok

  Szegediner…a Délvidék az nem Vajdasár, a Délvidék az Horvátország, a Szerbiai részt ahol magyarok laknak azt Vajdaságnak hivják. Jol fogalmazott a szegedma.hu, meg amugy is Zvonko Bogdan az Zomborbn (Sombor) született ami majdnem Horvátország, Zomborban sok horvát és magyar nemzetiségű lakos él a szerb mellett, én inkább azt a mondatot kritizálnám, idézem… úgy, hogy meghívunk egy neves szerbiai előadót…NEM SZERBIAI HANEM HORVÁT, könyörgöm nézzünk már utánna a neten mielőtt beadnak egy ilyen szöveget, hiszen a google meg a wiki barátunk….

 • '>
  1. Szegediner
  2012. február 20., hétfő, 09:08
  Válaszolok

  Merrefelé van az a Vajdaság? A magyar nyelvű, magyar médiában nem kellene inkább a Délvidék elnevezést használni?