Közélet

Jövő hónapban folytatódik Gyimesi pere

Jövő hónapban folytatódik Gyimesi pere

2012. február 9., csütörtök
Jövő hónapban folytatódik Gyimesi pere

Március 12-én folytatódik Gyimesi László által Botka László ellen jó hírnév megsértése miatt indított per tárgyalása a Szegedi Törvényszéken. Az MSZP-s polgármestert tavaly november 17-én tartott sajtótájékoztatóján adott nyilatkozata miatt perli a fideszes politikus.

„A Gyimesi sajtótájékoztató, a Tóth-féle feljelentés, az egy éves késedelem 250 millió forint kárt okozott Szeged város adófizetőinek” – ez az a mondat, ami miatt nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás bűncselekményének gyanúja miatt

tett feljelentést

Gyimesi László

, valamint jó hírnév megsértésért beperelte

Botka Lászlót

. A csütörtöki tárgyaláson a Fidesz szegedi elnöke kifejtette, az alperes valótlan dolgot állított róla. „Ha ez igaz lenne, ellehetetlenítené közéleti tevékenységemet, hiszen ezen tényállítás szerint negyedmilliárd forint kárt okoztam 170 ezer szegedinek” – jelentette ki. Ezért kérte a bíróságot a jogsértés megállapítására, továbbá arra, hogy sajtóorgánumokban kérjen bocsánatot a kijelentésért az MSZP-s polgármester. Botka László 2011. november 17-ei

sajtótájékoztatóján

a trolibuszbeszerzést bírálta, számításai szerint 250 millió forint kárt okozott a városnak a szegedi Fidesz.

Az alperes jogi képviselője, Bálint Gábor öt pontban vázolta fel a tárgyaláson a felperesi kérelem alaptalanságát. Kifejtette, álláspontjuk szerint nem magánszemélyként, hanem közszereplőként tartottak a felek sajtótájékoztatót, ezért nem indítható polgári per. Vizsgálni kell továbbá, hogy tényállításról vagy véleménynyilvánításról van-e szó jelen esetben. Megjegyezte azt is, hogy a felperes nem csatolt minden szükséges dokumentumot a peranyaghoz. Gyimesi azzal érvelt, hogy név szerint őt nevezte meg a polgármester az említett sajtótájékoztatón, illetve kifejtette, miért értékeli úgy, hogy tényállításról, nem pedig a polgármester véleménynyilvánításáról van szó. A bíró kérdésére az alperes ügyvédje közölte, a hangfelvétel valódiságát nem vitatják, ám a peranyaghoz csatolt dokumentumokból és hanganyagból nem állapítható meg, hogy nagy nyilvánosság előtt elhangzott-e, a mellékelt újságcikkekben ugyanis a kifogásolt mondat nem jelent meg szó szerint. A Fidesz szegedi elnöke közölte, a hangfelvételt egy helyi rádió honlapjáról töltötte le, ott a hírműsorban több alkalommal is elhangzott tavaly november 17-én.

Lakatos Péter

bíró a műsor felvételének csatolását kérte, ezért a tárgyalás március 12-én 11 órakor folytatódik a Szegedi Törvényszéken.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.