Közélet

Keresztúri: A városháza díszterme nem egy kocsma

Keresztúri: A városháza díszterme nem egy kocsma

2011. április 17., vasárnap
Keresztúri: A városháza díszterme nem egy kocsma
A maratonira nyúlt pénteki közgyűlésen nem egyszer kísérték heves viták az előterjesztéseket. Eddig szinte minden párt kommentálta az eseményeket. Botka László polgármester egyenesen rendkívüli helyzetként vizionálta a pénteken született döntések után Szeged jövőjét. Most Keresztúri Farkas Csaba, a Jobbik képviselője értékeli a közgyűlést. A jobbikos képviselő szerint több olyan fontos döntés is született, ami a képviselők nagyobb rálátását segíti, jobban bevonja a város irányításának folyamataiba őket. Számos jogkör került bizottsági hatáskörbe, mint például a kétmillió forint feletti beszerzések, Keresztúri Farkas Csaba szerint ez hozzájárulhat ahhoz, hogy a kis- és középvállalkozókat jobban be tudja vonni a különböző beruházásokba a város, ami eddig nem nagyon volt jellemző. Több tulajdonosi jogosítvány is átkerült bizottsági hatáskörbe. Ami lényeges még, hogy nem fogadták el a 2010-es évi zárszámadást és belső ellenőrzésről szóló jelentést, mert az Állami Számvevőszék korábbi törvényességi megállapításait nem követték korrekciók. Az üzleti tervek elfogadása kapcsán a politikus kifejtette, hogy az előző vezetés öröksége és a szűkös költségvetés miatt lehetett több mínuszos terv. Az üzleti tervek néhány hónapon belül, ahogy a cégek új vezetése teljes egészében befejezi az átalakításokat, új stratégiai rendszerük bevezetését, korrigálhatóak. „Néhány hónapon belül már konkrétan látnunk kell, hogy a cégvezetők milyen vonalak mentén képzelik el a racionalizálásokat. Az IKV-nál például új hasznosítási koncepciót kell kidolgozni. Ott kiadatlan lakások tömkelege van. Azt mondom tehát, hogy e kérdésben várjuk meg a nyár végét” – így Keresztúri.

Keresztúri: A csatornaügy miatt is lehetett volna rendkívüli helyzet

„Úgy gondolom, hogy a polgármester pénteken bebizonyította azt is, hogy méltatlan a városháza tekintélyéhez, becsületsértő, rágalmazásokkal teli kijelentései nem egy városvezető szájába valóak, ez megengedhetetlen, és ezt nemcsak én, hanem az LMP és a Fidesz képviselői is többször jelezték felé. Kezdeményezni fogom az ezzel kapcsolatos kommüniké kiadását. A városháza díszterme nem egy kocsma” – emelte ki a politikus hozzátéve, hogy a közgyűlésen ismét bebizonyosodott az is, miszerint Botka László csak papol az egyeztetésről, de amikor ő kiad valamit, és az a dolog nem úgy van, rögtön megsértődik, és olyan hangnemet használ, ami megengedhetetlen. „Az IKV üzleti tervének elfogadása után is azzal kürtölte tele a várost, hogy rendkívüli helyzetet vezet be, és hogy ezek után csak lejárt határidejű kifizetéseket lehet teljesíteni. Egyrészről eddig is csak a lejárt határidejű követeléseket teljesítettük, másrészről, amiből ő most ügyet csinál, az Szeged város költségvetésének egy százaléka, ennyit érintenek a módosítások. Hogyan lehet azt nyilatkozni az ország második legnagyobb költségvetésű városában, hogyha annak egy százaléka módosításra kerül, akkor az egész város büdzséje tarthatatlan lesz, és rendkívüli helyzetbe sodródott a város?” – fogalmazott, majd emlékeztetett arra, hogy a szegedi csatornaberuházás kapcsán az unió bizonyos közbeszerzési eljárások elmulasztása miatt mintegy 466 millió forint büntetést szabott ki, erről a múlt héten levelet is írt az NFÜ Szegednek. Akkor érdekes módon nem hirdetett rendkívüli helyzetet a polgármester – tette hozzá.

A polgármesterre szállt vissza az egyeztetés hiánya?

Hasonlóan, ahogy a közgyűlést követően Haág Zalán (Fidesz-KDNP), most Keresztúri is úgy nyilatkozott portálunknak, hogy a díszpolgári címek odaadományozásánál Botka László nem törekedett konszenzusra. „Botka László nevében én kérek elnézést Dobozy professzor úrtól (Dobozy Attila bőrgyógyászprofesszor, akadémikus – a szerk.), de egy hárompárti megegyezés következménye Gyimesi Kálmán operaénekes kitüntetése. Botka László együttműködésre alkalmatlanságát mutatja, hogy egyeztetés nélkül, önhatalmúlag hozott be a közgyűlés elé egy jelöltet, akinek ráadásul a nevével is visszaélt: a közgyűlést megelőző napon telekürtölte a sajtót, miközben egyik párttal sem egyeztetett e kérdésben. Amit Botka mondott, hogy a cím leértékelődött, és hogy nem történt megegyezés, az éppen őrá száll vissza, mert nem volt semmi más alternatív javaslata: vagy az általa előterjesztett név, vagy semmi. Ezen a hozzáálláson sürgősen változtatnia kell. A polgármesternek nincs többsége a közgyűlésben, kezdjen el egyeztetni a képviselő-testülettel, amely nagyobb beleszólást szeretne a munkába” – mondta Keresztúri. A díszpolgári címmel kapcsolatban kiemelte, annak külön örül, hogy végre Rákosit megfosztották e címtől.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.