Közélet

A médiatörvényt ért külföldi támadás csak ürügy + FOTÓK

A médiatörvényt ért külföldi támadás csak ürügy + FOTÓK

2011. január 13., csütörtök
A médiatörvényt ért külföldi támadás csak ürügy + FOTÓK

Pálffy István: „Mi nyugodtak vagyunk, önök is legyenek nyugodtak”

Mágori Józsefné Makó és térsége országgyűlési képviselője Pálffy Istvánt, a KDNP médiapolitikusát, az országgyűlés kulturális és sajtóbizottságának alelnökét hívta meg arra a - Kisbagolyhoz címzett étteremben megtartott - lakossági fórumra, amelyen az új médiatörvényről és ennek kapcsán a Magyarország ellen indult külföldi kampányhadjáratról volt szó. Mágoriné felkonferálva a témát hangsúlyozta, nem a médiatörvény bántja a nyugati gazdasági lobbi érzékenységét, hanem inkább a bankadót és a multikat sújtó különadót nem tudják megemészteni. Most, hogy a kormány a válság kezelése kapcsán nem a lakosság meg a kis- és középvállalkozók vállára helyezi a terhet, hanem a multikat adóztatja, akik eddig is kiváltságokat élveztek és milliárdos támogatásokat kaptak, ideje, hogy viszonozzák az eddig kapott segítséget.

Elkendőzik az igazságot

Pálffy az új médiatörvény megalkotásának szükségességét ismertette. Az 1996-os, régen túlhaladott jogszabályról megállapította, az nem a választók felhatalmazása, akarata alapján született, hanem az MSZP-hez és az SZDSZ-hez közeli hatalmi és gazdasági körök érdekeit tükrözte, minden kontroll nélkül azt képviselte. Egyesek azért bírálják idehaza ilyen hevesen a jogszabályt, mert az új intézkedések után már nem lehet annyi pénzt kilapátolni a közmédiából, mint eddig – fogalmazott Pálffy. Ezt az egyszerű igazságot próbálják meg elkendőzni, amikor a sajtószabadság hiányáról papolnak, vagy diktatúrát, fasizmust emlegetnek. Nagy a lárma külföldön is – ennek hátterére Mágoriné jó rávilágított –, kileng az inga, aztán szépen megáll majd, és megnyugszik középen. Pálffy már a nyáron számított a mostanihoz hasonló támadásokra, biztosra vette, hogy a vesztesek és külföldi segítői mindent el fognak követni a kormány lejáratásáért, különösképpen most, hogy Magyarország az EU soros elnöki tisztét tölti be. A médiaszakember szerint a törvény maximálisan megfelel az EU-ban is honos demokratikus normáknak, sőt az ő tapasztalataikat is beépítették. Magyarország ugyanúgy elkötelezte magát az alapvető emberi és társadalmi értékek mellett, mint az EU, és igyekszik a legjobb szándéka szerint a legjobbat alkotni.

Képesek vagyunk megfelelő jogszabályt alkotni

Az EU szakbizottsága megkapta a törvény hiteles angol fordítását, és nyilván górcső alá veszi annak minden fejezetét. Belátja majd, hogy mi is képesek vagyunk az EU keresztény értékrend szerint olyan jogszabályt alkotni, mint bármely más nemzet, és végső soron nálunk sem a hatóság fogja eldönteni a médiával kapcsolatos vitás kérdéseket, hanem a független bíróság – szögezte le Pálffy. Az est végén kérdések hangzottak el, majd Égető Gyulának, a Promenád hírportál tulajdonosának a felvetésére – hogy tenni kellene valamit a vidéki média megmentése érdekében, mert a gazdasági válság teljesen padlóra küldte a vidéki sajtót – válaszolva Mágoriné elmondta, igenis lobbizni fog, hogy a vidéki sajtótermékek mielőbb támogatásban részesüljenek. Nem szabad hagyni, hogy elvérezzenek – mondta. Pálffy ígéretet tett, konkrét lépéseket tesz az ügyben, hiszen a munkahelyteremtés a vidéki médiára is vonatkozik. Gyors, hatékony központi megoldást kell találni, szerinte az új Széchenyi-terv lenne alkalmas erre. A médiatörvényről rendezett fórumot a vendég a következő szavakkal zárta: „Mi nyugodtak vagyunk, önök is legyenek nyugodtak.” A Pálffy Istvánnal készített hosszabb interjúnkat a hétvégén olvashatják!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.