Az Alkotmánybíróság alkotmányos mulasztást állapított meg az egyszázalékos egyházi felajánlásokkal kapcsolatban

2017. július 14., péntek · Hozzászólok

Az Alkotmánybíróság (Ab) mulasztásban megnyilvánuló alaptörvény-ellenességet állapított meg, mivel a törvényalkotó nem biztosította az adózóknak, hogy a személyi jövedelemadójuk egyszázalékos egyházi felajánlásáról rendelkező nyilatkozat kedvezményezettjeként valamennyi vallási közösség közül választhassanak. Az Ab határozatát pénteken tette közzé a honlapján. Tovább »

Alkotmánybíróság előtt a CEU-törvény – a Fidesz szerint az ellenzék pontosan azt teszi, amit Soros elvár tőlük

2017. április 21., péntek · 20 hozzászólás

Áder János; Ignatieff, Michael; Enyedi Zsolt

Vissza kell verni a magyar oktatás ellen irányuló fideszes támadást – közölték az LMP politikusai pénteki sajtótájékoztatójukon, amelyet az Alkotmánybíróság épülete előtt tartottak azt megelőzően, hogy benyújtották beadványukat az úgynevezett lex CEU ellen. Tovább »

Toroczkai: Nem adom fel, mert a történelem engem igazol majd!

2017. április 13., csütörtök · 27 hozzászólás

korrupciomentes_ovezet02_gs

„Továbbra is azt gondolom, hogy a magyar társadalomra veszélyt jelent a politikai jellegű homoszexuális propaganda és a politikai jellegű iszlamizáció egyaránt” – szögezte le Toroczkai László, aki portálunknak elmondta, hiába semmisítette meg az Alkotmánybíróság a helyi rendeletüket, nem adja fel, az Országgyűlés elé szeretné vinni a kérdést, hogy megfelelő szinten szabályozzák. Tovább »

Az Alkotmánybíróság megsemmisítette a muszlim vallás gyakorlását korlátozó ásotthalmi szabályozást

2017. április 12., szerda · 4 hozzászólás

burka_muszlim_muzulman

Az Alkotmánybíróság (Ab) alaptörvény-ellenesnek találta és megsemmisítette a közösségi együttélés alapvető szabályairól szóló ásotthalmi önkormányzati rendeletnek azt a paragrafusát, amely szerint tilos közterületen a müezzin tevékenysége, a burka és a csador viselése, valamint az olyan propagandatevékenység, amely a házasságot nem egy férfi és egy nő életközösségeként mutatja be. Tovább »

Toroczkai: Ragaszkodok a rendeletünkhöz, ki fogja állni a törvényesség próbáját!

2016. december 21., szerda · 11 hozzászólás

korrupciomentes_ovezet02_gs

Az Emberi Jogok Európai Bíróságához is hajlandó fordulni Toroczkai László, ha végül elveszti a nagy vihart kavart rendeletük elleni jogi „csatát”. Ásotthalom polgármestere a SZEGEDma.hu megkeresésére közölte, sem a kormányhivatallal, sem az ombudsmannal nem ért egyet, és ha megsemmisítik a közösségi együttélés alapvető szabályairól szóló rendeletük egyes passzusait, másnap új előterjesztést tesz a képviselő-testület asztalára. Tovább »

Az IM reméli, hogy az Alkotmánybíróság elismeri a közigazgatási bíráskodás fontosságát

2016. december 16., péntek · Hozzászólok

biro_birosag_jogasz_ugyved

Az Igazságügyi Minisztérium (IM) közleményben fejezte ki reményét aziránt, hogy az Alkotmánybíróság (Ab) a közigazgatási perrendtartásról szóló törvény megvizsgálása után elismeri a közigazgatási bíráskodás fontosságát. Tovább »

Illegális bevándorlás – Magyarország érvelését segítheti az Ab véleménye

2016. december 3., szombat · 5 hozzászólás

Jean-Denis Mouton francia jogászprofesszor, az európai uniós jog és az alkotmányjog szakértője szerint a magyar kormány kötelező kvóták ellen való érvelését segítheti az Alkotmánybíróság (Ab) szerdai állásfoglalása. Tovább »

Az Alkotmánybíróság vizsgálhatja, hogy az uniós kvótarendszer sérti-e az ország szuverenitását

2016. november 30., szerda · Hozzászólok

Az Alkotmánybíróság (Ab) vizsgálhatja, hogy az Európai Unió intézményei útján történő közös hatáskörgyakorlás sérti-e az emberi méltóságot, más alapvető jogot, vagy Magyarország szuverenitását, illetve történeti alkotmányán alapuló önazonosságát. Az Ab erről szóló határozatát szerdán tette közzé a honlapján. Tovább »

Kvótareferendum: az Ab újabb alkotmányjogi panaszokat utasított vissza

2016. július 14., csütörtök · 6 hozzászólás

Az Alkotmánybíróság visszautasította a kormány által kezdeményezett kvótareferendum ellen legutóbb benyújtott alkotmányjogi panaszokat – olvasható az Ab honlapján csütörtökön közzétett két végzésben. A bíróságok az október másodikára kitűzött népszavazás ügyében minden jogorvoslatot elutasítottak, ezek után pedig a határidő lejárta miatt már újabb nem nyújtható be.
Tovább »

A kormány új gyülekezési törvényt készít elő

2016. július 12., kedd · Hozzászólok

Trócsányi László; Pintér Sándor

A kormány új gyülekezési törvényt készít elő, hogy korrigálja az Alkotmánybíróság (Ab) által kedden megállapított mulasztásos alkotmánysértést. Trócsányi László igazságügyi miniszter kedden, Budapesten tartott sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, tudomásul veszik az Ab azon felszólítását, hogy a törvényalkotó az év végéig határozza meg azokat a szempontokat, amelyek alapján kezelhetővé válik a magánszférához és a gyülekezéshez való alapjogok összeütközése.
Tovább »

Kvótareferendum – Tuzson: lesz népszavazás a kényszerbetelepítés ellen

2016. június 21., kedd · 5 hozzászólás

Az Alkotmánybíróság (Ab) keddi döntésének következtében lesz népszavazás ősszel a kényszerbetelepítés ellen, a referendum kiírása és megszervezése elől minden akadály elhárult – mondta Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár budapesti sajtótájékoztatóján.
Tovább »

Normakontroll – Alkotmánybíróság: húsvét után várható döntés az államfő indítványairól

2016. március 13., vasárnap · Hozzászólok

Várhatóan húsvét után születik meg az Alkotmánybíróság (Ab) döntése Áder János indítványairól, amelyekben a köztársasági elnök előzetes normakontrollt kért a Magyar Nemzeti Bankról, valamint a postai szolgáltatásokról szóló törvény módosításáról – közölte Bitskey Botond, az Ab főtitkára az MTI-vel.
Tovább »

Az államfő normakontrollt kért az MNB- és a postattörvény módosításáról

2016. március 9., szerda · Hozzászólok

Áder János

Előzetes normakontrollt kért Áder János államfő a Magyar Nemzeti Bankról, valamint a postai szolgáltatásokról szóló törvények módosításáról az Alkotmánybíróságtól (Ab) – áll az államfő nyilatkozatában, amelyet a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) szerdán juttatott el az MTI-hez. Tovább »

Ami a szakkönyvekből kimaradt – egykori alkotmánybírók az asztal körül

2016. március 4., péntek · Hozzászólok

pro_jure_alkotmanybirosag004kfVolt alkotmánybírók osztották meg tapasztalataikat a diákokkal a Pro Jure szegedi joghallgatók közössége szervezésében. Az egykori bírák olyan ügyek részleteibe is betekintést engedtek, melyekről korábban csak a sajtóban olvashattak a hallgatók.
Tovább »

Gulyás Gergely: a Fidesz várja az Ab mielőbbi döntését

2015. december 4., péntek · Hozzászólok

Gulyás Gergely

A Fidesz reméli, hogy az Alkotmánybíróság (Ab) mielőbb dönt Székely László ombudsmannak az európai uniós kvótarendszerrel kapcsolatos beadványáról – közölte Gulyás Gergely, a kormánypárt frakcióvezető-helyettese pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.
Tovább »

Az ombudsman az Alkotmánybírósághoz fordul az uniós kvótarendszer ügyében

2015. december 3., csütörtök · Hozzászólok

Az ombudsman az Alkotmánybírósághoz fordul az uniós kvótarendszer ügyében. Székely László, az alapvető jogok biztosa a menedékkérők tömeges áthelyezésével kapcsolatos jogi aggodalmakat tisztázná – közölte a biztos hivatala csütörtökön az MTI-vel.
Tovább »

Devizahitelek – Nem alkotmányellenesek a forintosítást elrendelő törvényi rendelkezések

2015. december 2., szerda · Hozzászólok

Elutasította az Alkotmánybíróság (Ab) kedden azokat a kérelmeket, amelyek a deviza- vagy devizaalapú fogyasztói jelzálogkölcsön-szerződésekből eredő követelések forintosítását elrendelő törvényi rendelkezések alaptörvény-ellenességének megállapítására irányulnak – közölte a testület szerdán az MTI-vel. Tovább »

Alkotmányellenes a nyugdíjazásáról szóló népszavazási kezdeményezés (FRISSÍTVE)

2015. szeptember 15., kedd · Hozzászólok

Az Alkotmánybíróság (Ab) keddi döntése szerint alkotmányellenes a Kúria azon döntése, amely lehetővé tette a férfiak – nőkhöz hasonlóan – 40 év munkaviszony utáni nyugdíjazásáról szóló népszavazási kezdeményezést. Így nem lehet megtartani az erről szóló népszavazást. Tovább »

Ab: alkotmányellenes az állami földvagyonról szóló törvény nemzeti parkokkal kapcsolatos módosítása

2015. június 1., hétfő · Hozzászólok

Alkotmányellenes az állami földvagyonról szóló törvény nemzeti parkokkal kapcsolatos módosítása – mondta ki az Alkotmánybíróság (Ab) hétfői nyilvános határozathirdetésén. A testület szerint ugyanakkor nem alaptörvény-ellenes, hogy a törvény egyes, a Nemzeti Földalapba tartozó földterületek esetében lehetővé tette haszonbérleti szerződések felmondását, illetve megszüntetett előhaszonbérleti jogokat.
Tovább »

Balogh Elemér: Valódi otthonommá vált Szeged

2015. május 23., szombat · 5 hozzászólás

balogh_elemer01_gs

Balogh Elemér nagy megtiszteltetésnek tartja a díszpolgári címet, amellyel kapcsolatban úgy fogalmazott: sohasem érezheti úgy az ember, hogy teljesen megszolgálta azt. Az SZTE jogi karának tudományos ügyekért felelős dékánhelyettese a SZEGEDma.hu-nak arról is nyilatkozott, hogy a kilencévnyi alkotmánybíráskodás mindig is meghatározó része marad életének, és arra is kitért, hogy szeretett városától, Szegedtől sosem szakadt el. Tovább »

Az Ab megszüntette a tényleges életfogytiglannal kapcsolatos eljárását

2015. január 21., szerda · Hozzászólok

csillagborton_gs

Az Alkotmánybíróság (Ab) megszüntette azt az eljárását, amelyben egy konkrét büntetőügy bírájának indítványára a tényleges életfogytiglani szabadságvesztés alkotmányosságát vizsgálták, ugyanis időközben megváltozott az erre vonatkozó szabályozás, így az indítvány okafogyottá vált.
Tovább »

Paczolay: az alkotmánybíráskodásnak az alapjogokat kell védenie

2014. november 5., szerda · Hozzászólok

Az alkotmánybírósági hatáskörök szűkítése, az alkotmánybíró-választás rendjének megváltoztatása, illetve az Alkotmánybíróság (Ab) döntéseit felülíró alkotmányozási gyakorlat idején az alkotmánybíráskodás számára a túlélés is kérdésesnek tűnt, ezek után fontos eredmény, hogy az új szabályozás a jövőre nézve is megteremtette a hatékony alkotmánybíráskodás lehetőségét – mondta Paczolay Péter, a testület elnöke szerdán a rendszerváltás negyedszázados évfordulója alkalmából a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tartott konferencián. Tovább »

Ab: alaptörvény-ellenes az egészségügyi törvény egy bekezdése

2014. július 15., kedd · Hozzászólok

Az Alkotmánybíróság alaptörvény-ellenesnek minősítette, ezért megsemmisítette az egészségügyi törvény azon bekezdését, amelyben a cselekvőképes ember közokiratban történő vizsgálatok, beavatkozások visszautasíthatóságának egyes részletszabályait rögzítették – közölte az Ab kedden a honlapján.
Tovább »

Alkotmányellenes a családi pótlék szabályozása

2014. május 6., kedd · Hozzászólok

Az Alkotmánybíróság (Ab) szerint a közös háztartásban, együtt nevelt gyermekek után ugyanannyi családi pótlék jár akkori is, ha az őket nevelő szülők házasságban, és akkor is, ha élettársi kapcsolatban élnek. Ennek biztosítása azonban hiányzik a családtámogatási törvény családi pótlékról szóló szabályaiból, ezért az Ab felhívta az Országgyűlést, hogy az alaptörvény-ellenességet előidézett hiányosságot december 31-ig orvosolja.
Tovább »

Király Júlia: Nincs felelőtlen eladósodás felelőtlen hitelezés nélkül

2014. április 5., szombat · Egy hozzászólás

SZS20140403_kiraly_julia_004A neves közgazdász szerint a magyar magánszektor devizahitelezésben csúcsosodó túladósodása többek között arra figyelmeztet: mindig figyelni kell rá, hogy a kormányzat az ország lehetőségeihez képest növekedjen, fogyasszon és költekezzen.
Tovább »

Az Ab-hez fordul a Szegedi Ítélőtábla a tényleges életfogytiglan miatt

2014. április 3., csütörtök · Hozzászólok

Felfüggesztette a másodfokú eljárást csütörtökön a bátmonostori hármasgyilkosság ügyében a Szegedi Ítélőtábla, és az Alkotmánybírósághoz (Ab) fordul. Azt kéri, hogy a testület foglaljon állást, a tényleges életfogytiglani szabadságvesztés ellentétes-e az emberi jogok európai egyezményének embertelen büntetést tiltó rendelkezésével. Tovább »

Következő oldal »