Hogyan tovább, Jobbik? (1. rész) – reakció a hozzászólásokra

Azt sejtettem, hogy a tegnapi bejegyzésem számos Jobbik-tagnál, illetve -szimpatizánsnál kiveri a biztosítékot, amiatt azonban csalódott vagyok, hogy az általam leírtakhoz kevés érdemi hozzászólás érkezett, és – tisztelet a kivételnek – a kapcsolódó ellenvélemények feltüntetése helyett főként a személyemet támadták. Ezekre azonban nem látom értelmét reagálni. Viszont szeretném tovább részletezni a témát, bízva abban, hogy ezáltal talán érthetőbb lesz az, amire valójában gondoltam.

De mielőtt mindehhez hozzákezdenék, újfent szeretném felhívni a figyelmet arra – és most elnézést kérek azért az illetlenségért, hogy magamat kényszerülök idézni -, „hogy írásomban elsősorban a magyarországi események Jobbikra ható politikai következményeit, illetve az arra adandó esetleges jobbikos válaszokat kívánom számba venni.” Magyarán – bármilyen hihetetlenül is hangzik – nem célom a Jobbik negatív színben való feltüntetése, vagy ócsárolása. Egyszerűen csak a fennálló helyzetet, illetve annak következményeit próbálom elemezni. Na, hát ennyit a magyarázkodós részről…

Ami pedig tegnapi írásom témáját illeti – hogy a legelején kezdjem -, én úgy gondolom, hogy a demokráciában a pártok célja a hatalomhoz való hozzájutás, azaz a kormányzás lehetőségének megszerzése. Az ellenzéki pártok – amilyen a Jobbik is – tevékenységét pedig a kormányra kerülni – ellenzékben maradni értékduál határozza meg. Természetesen az előbbi elérése az elsődleges cél, hiszen ezáltal valósíthatják meg azt a programot, amellyel a választópolgárok elé álltak. Ehhez azonban komoly stratégiák kellenek, ugyanis a kormányzás csak megfelelő számú választópolgár támogatásával érhető el. Szavazatokat pedig csak különböző – és az adott párt helyzetének megfelelő – kampánystratégiákkal, illetve kampánytechnikákkal lehet szerezni. Ilyen kampánytechnika példának okáért a negatív kampány intézménye, amelyet minden egyes párt tudatosan alkalmazni is szokott. Ez alól a Jobbik sem kivétel. A párt sajátos helyzetét tekintve nem is lehet kivétel. Sőt! Ahhoz, hogy megtartsák, és esetleg növeljék a szavazótáborukat főleg a kormányzó pártokat – jelen esetben a Fidesz-KDNP-t – kell támadniuk. A Jobbik ugyanis nem a szokványos utat járta be, hiszen országgyűlésen kívüli szervezetből vált közel 17%-os parlamenti párttá. És óriási hiba lenne azt gondolni, hogy ez elsősorban a Jobbik politikusainak, azok tevékenységének köszönhető. Nem! Ez elsősorban annak köszönhető, hogy az elmúlt években a balliberális kormányok tönkretették az országot, és emellett még – nem mellékesen – a korrupciót is állami, illetve önkormányzati szintre emelték. Az MSZP azonban megbukott, így a Jobbik ezután már nem remélhet további szavazatokat a szocialisták támadásával. Ezért a célkeresztbe elsősorban a Fidesz került: minél inkább sikerül a szocialistákhoz hasonlítani a Fidesz és az Orbán-kormány tevékenységét, annál több szavazatot szerezhet a Jobbik. Erre próbáltam rávilágítani az előző írásomban. És ezzel nem azt mondom, hogy a Jobbik csalódott az MSZP bukása miatt. Ez meg sem fordult a fejemben. Csupán azt mondom, hogy új helyzet állt elő, amelyhez alkalmazkodnia kell a pártnak, mely során – a magam részéről – a Fidesz erőteljes támadására számítok.

Mindemellett még azt is látni kell, hogy az áprilisi választásokon a Jobbik – legalábbis véleményem szerint – túlnyerte magát, ugyanis a jövőben minden 17%-nál rosszabb eredmény csalódást fog kelteni a Jobbik tagsága, illetve a szavazótábora körében. És a Jobbik táborának esetleges megcsappanását követően a párt vezetésének egyre több kritikát kell majd kiállnia, mely következtében komoly belső viták alakulhatnak ki, amit nem lesz könnyű kezelni. Meggyőződésem, hogy a Vona Gábor vezette pártelnökség is tisztában van ezzel, és ezért mindent megtesz annak érdekében, hogy a Jobbik megőrizze támogatottságát. Ennek érdekében a párt a parlamentben igyekszik a Jobbik-szavazók elvárásainak megfelelő javaslatokat tenni, kiáll a Gárdáért – amely belső harcok esetén komoly veszélyt jelenthet, lévén saját tagsággal és önkormányzattal rendelkező szervezetről van szó, amely akár a Jobbik riválisává is válhat – valamint erőteljes negatív kampányt folytat a kormányzó pártok ellen. Ez utóbbit részben azért teszik, hogy a szocialisták meggyengülésével keletkező űrt kitölthessék. Ezen tevékenységüket a tegnapi bejegyzésemben már részleteztem, és nem kívánom ismételni magam.

Viszont azt fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy amiről most írok, az a politika úgymond sötét oldala. A szükséges rossz, amellyel minden egyes párt, még a legtisztább szándékúak is találkoznak. A pártok ugyanis egymással versengenek a szavazatokért, mégpedig annak érdekében, hogy kormányra kerülhessenek, és ezáltal lehetőséget kapjanak politikai programjuk véghezvitelére. Ellenzékben ugyanis sok esetben csak „szájkaratézni” lehet, és kizárólag a kormányzó pártok jóindulatán múlik egy-egy ellenzéki javaslat elfogadása. Ilyen helyzetben volt a Fidesz az elmúlt nyolc évben, a következő négyben pedig a Jobbiknak jut ez a szerep. És ha a radikális párt további sikereket akar elérni, akkor az útját bizony keresztezni fogja a politika sötét oldalának azon része, amit legegyszerűbben úgy hívhatunk: NEGATÍV KAMPÁNY!

Ui.: érdemes figyelni a híradásokat. A Jobbik még az első választási kudarcán sincs túl, a párton belül azonban máris komoly ellentétek feszülnek. Néhány egészen friss hír: „Beszivárgók okoznak feszültséget a Jobbikban?”, „Vonának megígérték, ha ellenük tesz, kirángatják a Parlamentből”, valamint „Feloszlatták a Jobbik egyik legnépesebb alapszervezetét”. A beszivárgókkal kapcsolatos veszélyre – amelyet most egy napokban távozó Jobbik kabinetvezető erősít meg – egy régebbi írásomban már felhívtam a figyelmet… No, hát mindezek tükrében talán érdekes lehet majd a „Hogyan tovább, Jobbik?” című bejegyzésem második része…

11 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

 • '>
  2010. július 28., szerda, 13:02
  Válaszolok

  cseh,szerencsére a mszp is csökken
  a széthullás küszöbén van
  hehe

 • '>
  10. idesüss
  2010. július 28., szerda, 12:04
  Válaszolok

  A Jobbik teljesítette küldetését, a Jobbik maradhat.
  De csak csökkentett mértékben.

  Ez nem az én, hanem a szimpatizánsok véleménye.

  A Jobbik kényszerhelyzetbe hozta a Fideszt nemzeti jellegű döntések meghozatalában.

  Ugyanakkor olyan mértékben támadta a Fideszt, hogy az könnyen teljesíti a nemzetközi elvárást: visszaszorítani a Jobbikot.

 • '>
  9. Antimukk
  2010. július 28., szerda, 09:24
 • '>
  8. Mukk
  2010. július 22., csütörtök, 16:13
  Válaszolok

  6-oska azért mert hamar megfájdul a szemük a sok olvasástól, szokniuk kell a betűket…

 • '>
  7. Che
  2010. július 22., csütörtök, 14:41
 • '>
  2010. július 22., csütörtök, 11:52
  Válaszolok

  az az igazsag hogy egyre kevesebb jobbikos olvassa az oldalt…
  bocs

 • '>
  5. Turul
  2010. július 22., csütörtök, 11:00
  Válaszolok

  tudtad

  Olyan esetben amit most tettél illik megjelölni a forrást, hiszen ez nem a Te írásod…
  Ugye?

 • '>
  4. Mukk
  2010. július 21., szerda, 16:19
  Válaszolok

  tudtad
  ennek mi köze a fenti cikkhez?

 • '>
  3. tudtad
  2010. július 21., szerda, 15:57
  Válaszolok

  Jóllehet néha önálló politikát folytató pártnak tűnhet, a Semjén Zsolt vezette KDNP olyannyira nem független a Fidesztől, hogy támogatottságát még mérni sem tudják a közvélemény-kutatók. Ennek ellenére a KDNP fontos stratégiai szövetségese Orbán Viktornak.

  Azt sem lehet megbecsülni, a két párt „stratégiai szövetsége” miatt hányan szavaznak a Fidesz-KDNP-re kizárólag a KDNP miatt. „Mivel a Fidesz már hátrahagyta a 90-es években még itt-ott érzékelhető antiklerikalizmusát, a keresztény értékrendet követők körében is abszolút támogatottságot élvez. Véleménykülönbség legfeljebb a két elkülönülő pártszervezet között lehet, épp a különállás miatt. A szavazótáborok esetleges elkülönítését az is nehezíti, hogy a Fidesz és a KDNP által jelölt miniszterelnök egyértelmű népszerűségnek örvend, illetve a gazdasági válság miatt nincsenek napirenden olyan ideológiai kérdések, amelyek esetleg megosztanák a jobboldalt” – mutatott rá az elemző.

  A KDNP és a Fidesz olyannyira egybeolvadt, hogy még a 2010-es országgyűlési választásokon induló kereszténydemokrata jelölteket is Orbán Viktor választotta ki a felcsúti meghallgatásokon. Elemzők szerint praktikus okai is vannak a szövetségnek: a Fidesz-KNDP például két frakciót alapíthatott és mivel a frakciók külön szólalhatnak fel, több politikus nyilvánulhat meg, erősítheti egymás üzeneteit.

  Jó példa utóbbira, hogy az előző ciklusban – míg frakciótársaik minduntalan kivonultak a parlamentből – Semjén Zsolt és Navracsics Tibor együtt „dolgozta meg” a volt kormányfőt, Gyurcsány Ferencet – ennek fontosságát egy interjúban maga Semjén is hangsúlyozta. De legalább ilyen jól jött a Fidesznek a KDNP, amikor a radikálisabb szavazóknak „üzenhetett” rajta keresztül.

  Amikor még önállóan mérni tudták a párt támogatottságát, a KDNP rendre 1 százalék alatti eredményt ér el, míg a hibahatár általában +/-3 százalék.

 • '>
  2010. július 21., szerda, 14:43
  Válaszolok

  meg a 300.000 ft-ért leselejtezett terepjárókról is lehetne cikk,szekeres meddig lehet még szabadlábon?

 • '>
  1. Lehet megint popsiba
  2010. július 21., szerda, 13:22
  Válaszolok

  Egyébként egy 10 éves suhanc mit ért a politikához?Ha ezeket Löffer Úr írná az egészen más lenne, mert ő ért hozzá.Csak Ő nem ír hülyeségeket.
  Ja és kedves Franki, a Fidesz minek köszönheti a 2/3-ot?Véletlen nem az elmúlt 8 év balliberális ámokfutásának?mh?
  Vagy miért nem írsz a grippen ügyről, vagy arról hogy jó e az országnak, hogy szakképzetlen párt katonákat ültettek semleges vezetői pozízióba?