Metál és háború I.

Az oké, hogy metál, na de MILYEN??? – mondotta régen egy haverom. És különben is – teheti hozzá a laikus – miköze a metálnak a háborúhoz? Az elkövetkező pár alkalommal a zene (konkrétan a heavy metal vagy valamely alfaja) és a történelem összefonódásával kapcsolatban osztanék meg pár gondolatot, egy minisorozat keretében. Csapjunk is a húrok közé!

Power metal

A power metal a heavy metal egyik alfaja. Legfőbb jellegzetessége a gyors, dallamos hangzás, általában férfi énekessel. A klasszikus heavy metal felállás (énekes, két szóló- és egy basszusgitáros, dobos) billentyűssel is kiegészül, ezáltal még telítettebb, töményebb, masszívabb zenei hangzást elérve. Szövegvilága sokkal epikusabb a hagyományos heavy metalnál, vagy egyéb alfajokénál és általában koncepciózus tematikával bírnak.

Nos, a heavy metal és a történelem, illetve a háborús témák szorosan összefügghetnek, elég ha arra gondolunk, hogy a heavy metal alapvetően sötét, borúlátó szövegvilággal operál és ezt tovább erősíti az elektromos gitárok torzított hangja és a dob dübörgése. Mi sem alkalmasabb ezek után háborús-epikus témák zenei megjelenítésére.

Amiről ezúttal szó lesz az a Sabaton nevű svéd heavy, pontosabban power metal zenekar.

A Sabaton 1999-ben alakult a svédországi Falun városában és egy igencsak összeszokott, összetartó csapat, tagjai ma is ugyanazok akik 11 éve alapították (Joakim Brodén – ének, Rickard Sundén – gitár, Oskar Montelius – gitár, Pär Sundström – basszusgitár, Daniel Mullback – dob, Daniel Mÿhr – billentyűs hangszerek).

A banda a kezdeti demókból 2001-ben kiadott, fantasy-témájú Fist for Fight albumtól eltekintve a történelmi és háborús témákra ment rá. A 2005-ben megjelent Primo Victoria dalai már egyértelműen modern kori, 20. századi konfliktusokról szólnak a második világháborútól kezdve (Primo Victoria, Wolfpack, Stalingrad), a hatnapos háborún (Counterstrike) és a vietnámi háborún keresztül (Into the Fire), a két, Irak elleni háborúig (Reign of Terror, Panzer Battalion). Ugyanezt a vonalat tartja a 2006-os Attero Dominatus is, itt a második világháborús téma (Attero Dominatus, Nuclear Attack, Rise of Evil) mellett a korábbi világégés (Angels Calling), valamint a falklandi (Back in Control) és a délszláv háború (We Burn) mozzanatait foglalják gitárszólókba.

sabaton_band_2010 A Sabaton „háborúinak” sorában a 2007-es Metalizer jelent „tűzszünet”, mely újrahangszerelt korábbi demókat, kiadatlan dalokat és átdolgozott verziókat összesítő dupla CD. 2008-ban folytatódik a harc: kijön a The Art of War címet viselő ötödik stúdióalbum melyet szinte már csak az 1914–1918 (Cliffs of Gallipoli, The Price of a Mile), illetve a 1939–1945 közötti világégés inspirál (Ghost Division, 40:1, Unbreakable, Talvisota, Panzerkampf, Union – Slopes of St. Benedict, Firestorm) és ennek méltó folytatása az idén május 21-én megjelent Coat of Arms. A banda egyébként a megjelenés másnapján Budapesten lépett fel az Open Air Metal Festen, majd ezt követően indult az új albumot népszerűsítő európai turnéra, melynek keretében az ősz folyamán ismét fellépnek hazánkban. Az új album promóciójának egyik, ma már egyre beváltabb gyakorlataként, a teljes album meghallgatható a Sabaton honlapján. Ugyanitt a készülő legújabb klip kulisszatitkairól is elérhető egy kisfilm.

Végül még egy meglepő adat: bár itthon viszonylag kevéssé ismert, rétegzene kategóriába eső csapatról van szó, szerintem mégiscsak figyelemre méltó, hogy a május 21-i megjelenés hetén, a MAHASZ 20. heti (május 17–23.) eladási listáján, két nap forgalmazás után az új album a 9. helyen nyitott (igaz következő héten már nem volt a legjobb 40-ben).

Ennyit felvezetőnek a Sabatonról. Következő alkalommal az új albumot fogom részletesebben bemutatni. Addig is, hogy ne maradjunk zene nélkül, íme az egyik legjobb szám hivatalos klipje (ilyen sincs nekik túl sok, sajnos) a bandától, a 40:1:

2 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

 • '>
  2. Löffler Tibor
  2010. június 8., kedd, 10:12
  Válaszolok

  Az eredeti angol szöveg a kliphez:

  40:1

  Baptised in fire.
  40 to 1

  So silent before the storm
  Awaiting command
  A few has been chosen to stand
  As one outnumbered by far
  The orders from high command
  Fight back, hold your ground!

  In early September it came
  A war unknown to the world
  No army may enter that land
  That is protected by Polish hand
  Unless you are 40 to 1
  Your force will soon be undone

  Baptised in fire
  40 to 1
  Spirit of Spartans
  Death and glory
  Soldiers of Poland
  Second to none
  Wrath of the Wehrmacht brought to a halt

  The 8th of September it starts
  The rage of the Reich
  A barrage of mortars and guns
  Stand fast, the bunkers will hold
  The captain has pledged his life
  I’ll face my fate here!
  The sound of artillery strike
  So fierce
  The thunder of guns

  So come, bring on all that you’ve got
  Come hell, come high water,
  Never stop
  Unless you are 40 to 1
  Your lives will soon be undone

  Baptised in fire
  40 to 1
  Spirit of Spartans
  Death and glory
  Soldiers of Poland
  Second to none
  Wrath of the Wehrmacht brought to a halt

  Always remember, a fallen soldier
  Always remember, fathers and sons at war
  Always remember, a fallen soldier
  Always remember, fathers and sons at war
  Always remember, a fallen soldier
  Always remember, buried in history

  No army may enter that land
  That is protected by Polish hand
  Unless you are 40 to 1
  Your force will soon be undone

  Baptised in fire
  40 to 1
  Spirit of Spartans
  Death and glory!
  Soldiers of Poland
  Second to none
  Wrath of the Wehrmacht brought to a halt

  No, no, no

  [40 1 Lyrics On http://www.elyricsworld.com/ ]

 • '>
  1. pt
  2010. június 7., hétfő, 23:57
  Válaszolok

  Panzer barátom! Ismét kiváló az írás! Csak egy ártatlan kérdés metálügyben (hátha ez további írásokat is inspirál magyar metálbandákhoz kapcsolódva): hogy lehet az, hogy a magyar alföldön nincs olyan feldolgozásokat játszó hobbizenekar, amelytől ne kérnének Ossiant vagy / és Pokolgépet? 🙂