Gazdaság

A lakáshiteleknél a 8,5%-os THM plafon bevezetését kéri a kormány

A lakáshiteleknél a 8,5%-os THM plafon bevezetését kéri a kormány

2023. október 5., csütörtök
A lakáshiteleknél a 8,5%-os THM plafon bevezetését kéri a kormány

A lakáshitelek iránti kereslet és a bankok közötti verseny élénkítése érdekében október 9-től, azaz jövő hétfőtől önkéntes kamatplafon bevezetésétkéria bankoktól Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter - írja a Money.hu

Ez azt jelenti, hogy az új vagy használtlakás vásárlására, valamintfelújításáraigényelhető lakossági lakáscélú hitelek teljes hiteldíjmutatóját 8,5 százalékban maximalizálná hétfőtől a minisztérium.

serébe pedig a kormány a bankok felé vállalta, hogy amennyiben egy számjegyűre csökken az infláció, akkor felülvizsgálja a kamatstopra vonatkozó szabályozást, és a szakminisztérium támogatja a Magyar Bankszövetség digitalizációs törekvéseit. Az új vállalkozóiforgóeszközhitelekesetén 12 százalékban maximalizálná a kormány a kamat mértékét.

Magyar Nemzeti Bank adatai alapján azonbanaugusztusban a lakáshitelek átlagos hitelköltség-mutatója- ami lényegében megfelel a THM-nek.

A jelenlegi verseny teret adott az egyedi árazásnak. Vagyis a hirdetményes kamatoknál jóval jobb ajánlatot is adnak a bankok egy-egy ügyletnél.

A kamatplafon főleg a kisebb jövedelemmel rendelkezők számára jelenthet nagy segítséget.

Mivel a kormány által kért kamatplafon önkéntes, azaz nem kell kötelezően betartaniuk a bankoknak, ezért az még nagy kérdés, hogy ennek hatására miként alakulnak a lakáshitelek THM-jei. Az viszont valószínűsíthető, hogy élénkülés lesz a piacon, és tovább fokozódik a hitelesekért folyó verseny, amelyből a hitelfelvevők is profitálhatnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.