Gazdaság

Sok a bizonytalanság a fúrt kutak ügyében, a gazdák kivárnak

Sok a bizonytalanság a fúrt kutak ügyében, a gazdák kivárnak

2023. június 14., szerda
Sok a bizonytalanság a fúrt kutak ügyében, a gazdák kivárnak

Több gazda, köztük Rábi János őstermelő is kivár a fúrt kutak szabályozásával kapcsolatban.

Mint ismeretes, 2018. december 20-án jelent meg a Magyar Közlönyben a vízgazdálkodásról szóló törvény módosítása, amely mentesíti a bírság megfizetése alól az engedély nélkül létesített fúrt kutak gazdáit, ha a vízjogi fennmaradási eljárást 2020. december 31-ig kérelmezik. Ezt a kormány meghosszabbította 2023. december 31-ig. A Mi Hazánk aláírásgyűjtésbe kezdett a fúrt kutak ügyében, ennek hatására elmondása szerint sikerült meghátrálásra kényszeríteni a kormányt.

Egyelőre pedig annyi biztos, hogy a kormány módosítani fog a törvényen, ám még nem lehet tudni, mit és hogyan, ezért a gazdák kivárnak. Rábi János szerint ,,ami biztos, hogy öntözés nélkül éhen halnánk, mert amit itt megtermelünk, azt mind öntözzük." - nyilatkozta a Délmagyarnak. Úgy véli, a kis és közepes, 3-4 hektáros területen gazdálkodókat hagyni kellene öntözni, a tíz hektár felettieket pedig ellátni vízzel csatornából, gondoskodva a vízpótlásról.

A cikk szerint a szabályozás eredeti célja az lett volna, hogy kiderüljön, hány kút működik Magyarországon, de ez már valószínűleg sosem derül ki. Szakértők szerint az engedély nélküli kutak komoly kockázatot jelentenek a felszín alatti víz minőségére, hiszen a tervezőknek, a hatóságoknak, a víziközmű-vállalatoknak nincs semmilyen rálátásuk azok működésére. A Magyar Vízkútfúrók Egyesületének becslése szerint napjainkban a kutak 90-95 százalékát engedély nélkül működtetik.

Fotó: Karnok Csaba

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.