Gazdaság

Több mint kétmilliárdos hulladékkezelési program zárul a Dél-Alföldön + FOTÓK

Több mint kétmilliárdos hulladékkezelési program zárul a Dél-Alföldön + FOTÓK

2012. december 12., szerda
Több mint kétmilliárdos hulladékkezelési program zárul a Dél-Alföldön + FOTÓK

Hamarosan befejeződnek a Szegedi Regionális Hulladékgazdálkodási Program kivitelezési munkálatai, a 2,1 milliárd forintos fejlesztés 2011 nyarán kezdődött és 27 hulladéklerakót érintett a körzetben – hangzott el a projektzáró konferencián szerdán Szegeden.

Szentgyörgyi Pál

önkormányzati képviselő, a projektet vezető Dél-alföldi Térségi Hulladékgazdálkodási Szervezet képviseletében elmondta: a rekultivációval megszűnt a lerakók jelentette környezeti kockázat, elhárult a felszín alatti és feletti vizek szennyeződésének a veszélye, javult a levegő minősége, gazdagodott a környezet. A projekt által érintett 27 település szilárd hulladéklerakójának egyike sem felelt meg a törvényi előírásoknak, így mindegyiket be kellett zárni. Végül 25 helyszínen rekultivációt hajtottak végre, 2 helyszínen pedig teljes elszállítás történt. A projektre 2,8 milliárd forintot nyertek, 100 százalékig támogatta az unió és a magyar állam. Ebből a beruházás során 2,1 milliárd forintot használtak fel - hangzott el a konferencián. A 27 helyszínen összesen csaknem 700 ezer köbméter hulladékot veszélytelenítettek. A cél az volt, hogy a lerakókat úgy alakítsák át, hogy illeszkedjenek a környezetbe, valamint, hogy a hulladékkal borított 41 hektárt 27 hektárra csökkentsék. A beruházás során fejlesztéssel érintett területeken 84 ezren élnek. A 2011 júniusában megkezdődött munka 95 százalékos készültségben van, ez azt jelenti, hogy a dokumentáció van még hátra. A projekt kivitelezésének zárása december 25-e.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.