Az IKV dolgozói szemétszedéssel bátorították a lakosságot a környezetük tisztán tartására

2017. április 21., péntek · 14 hozzászólás

ikv_szemetszedes003kf

Több tízmillió forintos költséget jelent az IKV SZINT üzletágának az illegális szemétlerakás. Azt tanácsolják a lakosságnak, hogy a központi segítségkérése helyett a kisebb problémákat önerőből oldják meg.
Tovább »

Rendet vágtak a Kolozsvári téren – Makrai: Nem legalizálhatjuk az illegális szemétlerakást Szegeden!

2017. január 21., szombat · 16 hozzászólás

kolozsvari_ter002kf

Cikkünk megjelenése után megrendelte a környezetgazdáktól a Kolozsvári téri illegális hulladékkupac felszámolását a körzet képviselője, így eltűnt a több tucatnyi zsák Móravárosból. Az kérdés persze, hogy mikorra termelődik újra, de ahogy Makrai László, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője a SZEGEDma.hu-nak leszögezte: az illegális hulladéklerakás jogszabályokba ütköző cselekedet, pont azért építették ki a városban a hulladékudvarok rendszerét, hogy a lakosság ott leadhassa a szelektált, nem kommunális és zöld hulladékát. Tovább »

Megeszi a szemét Móravárost – nincs gazdája az illegális hulladéknak

2017. január 6., péntek · 30 hozzászólás

szemetes_moravaros01_gs

A Kolozsvári tér mindkét végében zsákokban áll az „ottfelejtett” hulladék, a kupac tetején az ősszel lehullott falevelek díszelegnek, ami jelzi, hogy hosszú hónapok óta senki sem gondoskodott az elszállításáról. Ez az egyik neuralgikus pontja Móravárosnak, de a körzet más részeit is egyre több szemét borítja. Tovább »

Decembertől változik a szemétszállítás rendje Szeged belvárosában

2016. október 29., szombat · 13 hozzászólás

szemetszallitas01_gs

Hamarabb kezdik a kukák ürítését a belvárosban, hogy a reggeli csúcsforgalom idején már ne akadályozzák a nagy járművek a közlekedést, és az is változás, hogy a heti három helyett két alkalommal szállítják el a lakossági hulladékot. Tovább »

Évente mintegy 1,8 millió tonna élelmiszerhulladékot termelünk

2016. október 11., kedd · Hozzászólok

Magyarországon évente mintegy 1,8 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik, ennek hozzávetőleg egynegyede a háztartásokban – mondta a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára az élelmiszerpazarlásról rendezett közép-európai konferencián kedden Budapesten. Tovább »

Kertvárosból csinálna szeméttelepet a városvezetés? – tiltakoznak a szőregiek a hulladékudvar ellen

2016. július 20., szerda · 53 hozzászólás

szabo_balint_lakossagi011kf

Kivágnák a fákat is a Gyár utcánál, hogy be tudják zsúfolni a szűkös területre a tervezett hulladékudvart, amiről bár tavasszal szavaztatták a szőregieket, azok panaszait viszont, akiknek a háza közelébe építenék, nem hallották meg. Az ügyben összehívott utcafórumon a helybéliek nekiestek a körzet DK-s képviselőjének, és arra szólították fel Berkesi Ottót, hogy értük álljon ki, ne pedig a városvezetés álláspontját szajkózza. Az érintetteknek nem célja, de akár perre is mennek, nem szeretnének ugyanis a konyhaablakukból egy szemetes konténert nézegetni. Tovább »

Kukachippel lépnek fel a potyázó szemetelőkkel szemben + FOTÓK

2015. november 27., péntek · 4 hozzászólás

kukachip05kfHarminckét településen, 52 ezer kukára szereltet jeladót a Dél-alföldi Térségi Hulladékgazdálkodási Társulás. Köztük a szegedi szemeteseket is ellátják a jeladóval, így a kukásautók nyomon tudják követni, fizet-e kuka tulajdonosa az elszállításért. Tovább »

NFM: az új hulladékstratégia szem előtt tartja a lakosság és a gazdaság érdekeit

2015. október 15., csütörtök · Hozzászólok

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) egy olyan komplex, a hulladékgazdálkodás minden területét érintő hulladékstratégiát szeretne kidolgozni, amely maximálisan szem előtt tartja a gazdaság és a lakosság érdekeit, betartva a vonatkozó európai uniós szabályokat – mondta Szabó Zsolt, a tárca fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára csütörtökön az MTI-nek. Tovább »

Illegális migráció – 15 tonnányi szemetet gyűjtöttek a szegedi környezetgazdák

2015. szeptember 29., kedd · 10 hozzászólás

szemetszedes_migransok_nogradi_tibor09_gs

Több mint tizenöt tonna hulladékot gyűjtött be és szállított el a migránsok után a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. A társaság a szemét begyűjtésén kívül több száz zsákot biztosított, továbbá több ezer védőkesztyűt és egészségügyi maszkot. Tovább »

Migránsok után takarítottak a klebelsbergtelepiek + FOTÓK

2015. július 22., szerda · 16 hozzászólás

szemetszedes_migransok_nogradi_tibor10_gs

Tompaszigetiek és Klebelsbergtelepen élők csatlakoztak a körzet képviselőjének, Nógrádi Tibor felhívásához, hogy összegyűjtsék a migránsok által hátrahagyott szemetet azokon a külterületi részeken, melyek beleesnek a migrációs útvonalakba. Tovább »

Idén is Európa legaktívabb szemétgyűjtői voltunk

2015. június 16., kedd · 3 hozzászólás

Az 5. TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért! akcióval idén is Európa legaktívabb önkéntesei voltunk. A Let’s Clean Up Europe! (LCUE, Tisztítsuk meg Európát!) összeurópai kezdeményezéshez a – 2015. május 15-17. között lezajlott – TeSzedd! akcióval Magyarország adta a szemétgyűjtési helyszínek és a résztvevő önkéntesek több mint felét. Hasonló eredmény született egy évvel korábban is: 2014-ben hazánk egyedül teljesítette a teljes európai uniós elvárást összesen 4 évre előre a szemétszedés résztvevőinek tekintetében. Tovább »

Befejeződtek az új homokhátsági hulladékgyűjtési rendszer építési munkálatai

2015. június 2., kedd · Hozzászólok

Befejeződtek a homokhátsági hulladékgyűjtési és -hasznosítási rendszer építési munkálatai, az uniós támogatással, mintegy 5 milliárd forintból megvalósuló környezetvédelmi beruházás mintegy 300 ezer embert érint a térségben – mondta a Homokhátsági Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás elnöke az MTI-nek kedden. Tovább »

Újabb rekord a TeSzedd! történetében

2015. április 30., csütörtök · Egy hozzászólás

Az 5. TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért! akcióra május 7-ig lehet jelentkezni. Az idei országos szemétgyűjtésre mostanáig 1520 jóváhagyott találkozási pontot hoztak létre az esemény weboldalán az önkéntesek, akik tavaly 1654 találkozási pontot regisztráltak előre. Ennek következtében az idei akcióra 2015. április 30-án 16:00 órától már csak önkéntesek regisztrációját tudjuk fogadni, új találkozási pont létrehozására ettől az időponttól nincs lehetőség. Tovább »

Lassú a hatósági eljárás – Még hetekig éktelenkedhet a szemét a Göndör sornál + FOTÓK

2015. március 20., péntek · 7 hozzászólás

gondor_sor19

Pet palackok, befőttes üvegek, ruhák és autógumik – többek között ezekkel szembesül hetek óta az, aki Petőfitelepen, a Göndör sor környékén jár. Az illegálisan szétdobált hulladék várhatóan még egy darabig ott éktelenkedik, a hatósági eljárás ugyanis hosszadalmas. Tovább »

Szelektív hulladékgyűjtés – csak néhány szegedi tartja lelkiismereti kérdésnek

2015. február 26., csütörtök · 4 hozzászólás

szelektihulladek02_gs
A szegediek már közel 10 éve élhetnek a szelektív hulladékgyűjtés lehetőségével, mégis csak egy szűk réteg tartja fontosnak és követendően az otthonában keletkezett felesleg szétválogatását. Más európai országokban pénzbüntetést jár a felelőtlen szemetelőknek, s úgy tűnik ezt a gyakorlatot kénytelenek lesznek itthon is bevezetni.
Tovább »

Idén is háromnapos lesz az országos szemétgyűjtési akció

2015. február 20., péntek · Hozzászólok

Idén is lesz TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért! szemétgyűjtési akció. A május 15-17. közötti rendezvény idén is kapcsolódik az Európai Bizottság által – a LIFE+ EWWR-programjának részeként – kezdeményezett Let’s Clean Up Europe! (Tisztítsuk meg Európát!) nemzetközi szemétgyűjtési akcióhoz. Tovább »

Csendben gyűlik a szemét a Csöndes utcában + FOTÓK

2015. február 14., szombat · Hozzászólok

illegalis_szemet04_gs

Csendélet a Csöndes utcában – fogyasztói társadalmunknak görbetükröt állító installációként is tekinthetünk a Csöndes utcában felhalmozott szemétrakásra. Az ott élők inkább sehogy sem szeretnének rátekinteni, de a bútorok és a hulladékok hetek óta díszítik az utcasarkot. Tovább »

Állami kézbe kerülhet a hulladékgazdálkodás

2015. február 12., csütörtök · Hozzászólok

szelektihulladek04_gs

A hulladékgazdálkodás állami irányítás, kezelés alá kerülhet, ám a működtetés, a tevékenység, a szolgáltatás helyi szinten marad – mondta Szabó Zsolt fejlesztés- és klímapolitikáért és kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár Hejőpapiban, a 3,6 milliárd forintból elkészült mechanikai hulladék-előkezelő mű avatásán, csütörtökön. Tovább »

Szemétrakások választják el a Tiszától az alsóvárosiakat + FOTÓK

2015. január 17., szombat · Hozzászólok

maglya_sor_szemet01_gs

Rendszeresen változtatják illegális szemétlerakóvá a Máglya sort annak ellenére, hogy a szakasz az egyetlen kijárót jelenti a Tiszához az alsóvárosiak számára. Az itt élők panaszkodtak továbbá a Nagyállomás melletti alagútra is, amely teljesen kivilágítatlan és balesetveszélyes, ráadásul nyilvános vécének használják. Tovább »

Száz köbméternyi hulladékot takarítottak össze a fővárosi közterületeken szilveszter után

2015. január 1., csütörtök · Hozzászólok

A szilveszteri ünneplés után délutánra mintegy száz köbméter hulladékot takarítottak össze Budapest közterületein – közölte az FKF Nonprofit Zrt. csütörtökön az MTI-vel. A fővárosban várható havazás, illetve ónos eső miatt péntek hajnaltól ismét életbe lép a legmagasabb, hármas készültségi fokozat. Tovább »

Változó nyitva tartással üzemelnek a szegedi hulladékudvarok az ünnepek alatt

2014. december 18., csütörtök · Hozzászólok

A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. közleményben tájékoztatta ügyfeleit, hogy (személyes és telefonos) ügyfélszolgálatuk december 24-én, december 29-30-31-én, valamint január 2-án zárva tart. Továbbá a szegedi és vidéki hulladékudvaraik nyitva tartása a karácsonyi és újévi ünnepek tekintetében az alább olvashatók szerint módosul. Tovább »

Rekordszámú résztvevő az Európai Hulladékcsökkentési Héten

2014. december 1., hétfő · Hozzászólok

Minden eddiginél jobb eredménnyel zárult az idei Európai Hulladékcsökkentési Hét Magyarországon. Az Európai Bizottság kezdeményezésébe több mint 100 ezer embert sikerült bevonni, összesen 150 különböző akcióban hazánkban november 22-30. között. Az önkéntesek többnyire újrahasználattal kapcsolatos ötleteket valósítottak meg. Az Európai Hulladékcsökkentési Hetet immár harmadik alkalommal rendezték meg Magyarországon, az akciók sikeres lebonyolítását az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség (OHÜ) koordinálta. Tovább »

Júliustól csak nonprofit gazdasági társaság szedheti a szemetet

2014. június 27., péntek · Hozzászólok

Változnak a szemétszállításra vonatkozó szabályok július elsején, ezt követően a tevékenységet csak az a nonprofit gazdasági társaság végezheti, amely hulladékgazdálkodási közszolgáltatási engedéllyel és az OHÜ Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. által kiállított minősítő okirattal rendelkezik. Tovább »

A kiskertes övezetben és az üdülőterületeken is lesz szemétszállítás

2014. április 22., kedd · 9 hozzászólás

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Szeméttelepnek használja a lakosság bizonyos rétege továbbra is a szelektív gyűjtőszigeteket, és az üdülőterületeken is rendre hulladékkupacok jelennek meg. Ez utóbbi problémát orvosolhatja, hogy májustól bevezetik a szemétszállítást. Tovább »

Szelektív hulladékgyűjtés – van még mit tanulniuk a szegedieknek

2013. november 20., szerda · 13 hozzászólás

szelektihulladek02_gsKözel 15 éve van Szegeden szervezett szelektív hulladékgyűjtés, a lakótelepeken 51 gyűjtőszigetet alakítottak ki, továbbá 7 hulladékudvar is működik, de a környezetgazdálkodási cég vezetője szerint bőven van még mit tanulnunk és tennünk e téren.

Tovább »

Az idén is lesz TeSzedd! országos szemétgyűjtő akció

2013. augusztus 14., szerda · Egy hozzászólás

Az idén ismét megrendezik a TeSzedd! országos szemétgyűjtési akciót szeptember 14-én, az akcióval a szervezők az önkéntes tevékenység és a környezettudatos viselkedés fontosságára kívánják felhívni a figyelmet – mondta Illés Zoltán, a VM környezetügyért felelős államtitkára az esemény szerdai beharangozó sajtótájékoztatóján, Budapesten. Tovább »

Szemetet gyűjtött a Jobbik ifjúsági tagozata + FOTÓK

2013. június 15., szombat · 3 hozzászólás

szemetszedes09_gsA Jobbik ifjúsági tagozata hagyományteremtő szándékkal rendezte meg idén első alkalommal országos szintű szemétszedési akcióját, amelyhez a radikális párt szegedi fiataljai is bekapcsolódtak. A Bertalan híd környékén gyűjtötték a hulladékot. Tovább »

Gyerekek a tisztább környezetért – szemétszedési akció Szegedtől Zsombóig + FOTÓK

2013. április 22., hétfő · 2 hozzászólás

szemetszedes0_gsDorozsmai és zsombói általános iskolások is csatlakoztak a Magyar Közút Nonprofit Zrt. országos szemtétszedési kampányához. A Föld Napján a két település közötti útszakaszt tisztították meg.
Tovább »

9600 fa életét mentette meg a megyei papírgyűjtő akció

2012. december 18., kedd · Hozzászólok

800 tonna papír hulladékot és 16,5 tonna PET-palackot gyűjtöttek össze a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. és a Csongrád Megyei Településtisztasági Kft. közös akcióján.
Tovább »

Több mint kétmilliárdos hulladékkezelési program zárul a Dél-Alföldön + FOTÓK

2012. december 12., szerda · Hozzászólok

Hamarosan befejeződnek a Szegedi Regionális Hulladékgazdálkodási Program kivitelezési munkálatai, a 2,1 milliárd forintos fejlesztés 2011 nyarán kezdődött és 27 hulladéklerakót érintett a körzetben – hangzott el a projektzáró konferencián szerdán Szegeden.
Tovább »

Kihirdették a hulladék-rekultivációs vetélkedő döntőseit + FOTÓK

2012. december 3., hétfő · Hozzászólok

Befejeződtek a Szegedi Regionális Hulladékgazdálkodási Program, Hulladéklerakók Rekultivációja című projekt kivitelezési munkálatai, melynek keretében 26 településen a korábban bezárásra kerülő szilárdhulladék-lerakók rekultivációja valósult meg. A projekt keretében vetélkedőt hirdettek meg 5-8. osztályos általános iskolásai számára. Az első fordulós feladatok leadási határidejéig 8 nevezés érkezett.
Tovább »

Telefoncurling és papírgyártás – szelektív forgatag Szegeden + FOTÓK

2012. szeptember 27., csütörtök · Hozzászólok

„Körforgó – szelektív forgatag” címmel országjáró kampányt indított útjára az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség. A szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítő kampány hetedik vidéki állomása Szeged volt: a rókusi Tesco parkolójában játékos vetélkedőkkel tanították a gyerekeket és szüleiket is a környezettudatos életmódra.
Tovább »

Szemetet gyűjtöttek a szerb és a magyar rotarysok + FOTÓK

2012. július 17., kedd · Hozzászólok

Az első Rotary Regatta szerbiai és hazai résztvevői a zöld program keretében kedden délelőtt szemétszüreten vettek részt. A Tisza által partra sodort szemetet gyűjtötték az újszegedi oldalon, a szakmai segítséget pedig (zsákok, kesztyűk, konténer) a Szegedi Környezetgazdálkodási Kft. biztosította. Miért is kell a vendégekkel szemetet szedetni, kérdeztük Farkas Andrástól, a Szent-Györgyi Albert Rotary Klub volt elnökétől.
Tovább »

Éjjel-nappal takarítják a borfesztivál szeméthegyeit + FOTÓK

2012. május 25., péntek · 12 hozzászólás

Tízezer háromszázhúsz kilogramm szemét – ez a borfesztivál első hétvégéjének mérlege, ennyi üveg-, kommunális- és papírhulladékot hagytak maguk után cirka három napot követően a fesztiválra látogatók. A hétvégi programdömping alatt is hasonló mennyiségre lehet számítani, feltéve, ha marad a jó idő.
Tovább »

Következő oldal »