Gazdaság

Árfolyamgát: a helyzet egyre fokozódik

Árfolyamgát: a helyzet egyre fokozódik

2012. szeptember 25., kedd
Árfolyamgát: a helyzet egyre fokozódik

Egyre többen veszik igénybe az árfolyamgátat, ám az igazi roham csak most várható - derül ki a napokban közzétett statisztikákból és előrejelzésekből. A legfrissebb PSZÁF statisztikák azt mutatják, hogy az árfolyamgát öt hónapja indult rendszerében az első négy hónap során összesen 43 186 gyűjtőszámlahitel-szerződést kötöttek a deviza jelzáloghitellel rendelkezők. Ebből mintegy 35 877 kezdte meg a gyakorlatban is a működést.

Egy másik statisztika szerint, amelyet a bankszövetség publikált, augusztus végéig már 70 ezer fölé nőtt a szerződők száma, az érintett hitelállomány pedig elérte a 650 milliárd forintot. Ez a becslés azt mutatja, hogy a jogosultak mintegy 15 százaléka élt már a lehetőséggel a nyár végéig. Jól látható, hogy az idő múlásával egyre csak élénkül a devizahitelesek érdeklődése az árfolyamgát rendszere iránt. Ezek az arányokat összevetve a bankok várakozásaival - miszerint az év végéig a jogosultak 50-70 százaléka is bekerülhet a rendszerbe - látható, hogy csak most indulhat el az igazi roham a bankoknál. A 2012. december 31-i időpontra ugyanis különösen fontos odafigyelni, hiszen eddig lehet csak jelentkezni az árfolyamgátra. Ha valaki az árfolyamgát mellett dönt, akkor maximum öt évig, de legfeljebb 2017 júniusáig lehet rendszerben, azonban három év után dönthet, hogy esetleg a saját anyagi, vagy a világgazdasági helyzet kedvezőbbre fordulásával visszaáll a rendes törlesztésre. Ebben az időszakban az alacsonyabb törlesztőrészletek miatt megspórolt pénzt érdemes félretenni, hogy a gyűjtőszámlán szereplő tartozás kiegyenlítésére több forrásunk legyen. Erre a legalkalmasabb megoldás a lakás-takarékpénztár, ahol a befizetett összeget az állam annak 30 százalékával meg is toldja egészen évi 72 ezer forintig. A befektetés legalább 4, legfeljebb pedig 10 évre köthető, havonta pedig minimum 2400, legfeljebb 20 ezer forint helyezhető el a számlán, s erre érkezik még az állami támogatás összege. Ezáltal pedig komoly hozam érhető el, hiszen ez a megtakarítási forma teljes mértékben mentesül a kamatadó alól. Az ide elhelyezett pénzt a futamidő lejártával ingatlanvásárlásra, felújításra, vagy pedig ingatlanhitel kiváltására használhatjuk fel. Ráadásul emellé alacsony betéti- és hitelkamatú kölcsön is igényelhető.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.