Gazdaság

Határmenti együttműködés geotermális energia terén

Határmenti együttműködés geotermális energia terén

2012. március 8., csütörtök
Határmenti együttműködés geotermális energia terén

A Vajdaság geotermális energiaforrásainak felhasználásáról született megállapodás csütörtökön Újvidéken, a tartományi kormány, a szerb olajipari vállalat (NIS) és két magyarországi cég, az EU–FIRE, valamint a GMV között.

Vajdaság részéről az együttműködési megállapodást

Radoslav Strikovic

tartományi energiaellátási titkár írta alá, aki hangsúlyozta: Magyarország rendkívül nagy tapasztalatokra tett szert a geotermális energia felhasználásában, a tartományi kormány részéről ezért esett a választás a két magyar vállalatra. Kiemelte, hogy a csütörtöki megállapodás eredményeként hamarosan megkezdődik az első projekt megvalósítása, amelynek célja a Vajdaság területén található geotermális források hasznosítása hő- és villamos energia termelésére.

Kovács Péter

, az EU–FIRE Kft. ügyvezetője, az MTI belgrádi tudósítójának elmondta, hogy a mostani megállapodás előzményeként, a magyar kormány közbenjárására tárgyalásokat kezdeményeztek a vajdasági kormánnyal a geotermális energiaforrások hasznosításáról. A csütörtökön aláírt együttműködési megállapodás alapján az EU–FIRE Kft. jogot szerzett az következő évekre a geotermális projektek megvalósítására – húzta alá. Hangsúlyozta, hogy az EU–FIRE Nagykikinda városával már konkrét tárgyalásokat folytat a geotermális energiaforrások bekapcsolásáról a távfűtési rendszerekbe. Az ilyen projektek iránt Zenta és Magyarkanizsa is érdeklődést tanúsít - tette hozzá. A vajdasági projektek megvalósítása során a magyar gazdasági partner elsősorban szakmai tudását és tapasztalatát biztosítja. Ezek a tapasztalatok a geotermális források felkutatásával, kiaknázásával és energetikai célú hasznosításával kapcsolatosak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.