Gazdaság

Több mint 3 millió tonna búzát arattak le eddig

Több mint 3 millió tonna búzát arattak le eddig

2011. július 21., csütörtök
Több mint 3 millió tonna búzát arattak le eddig

Már több mint 3 millió tonna jó minőségű búza van a termelői raktárakban, az idei termés a következő aratásig fedezi az ország 2,5 millió tonnás búza szükségletét, amelyből 1,2 millió tonna kerül a malmokba - közölte a Gabonatermesztők Országos Szövetsége (GOSZ) csütörtökön az MTI-vel annak kapcsán, hogy lassan országszerte befejeződik az őszi búza aratása.

A GOSZ megjegyzi, hogy az idei aratást egyrészt a génmódosított vetőmagok ügye, másrészt az árnyékolta be, hogy a még lábon álló kukoricák és napraforgók állománya sokat romlott az elmúlt hetekben. Az erős aszály több térségben jelentősen csökkentheti a várható termést - emeli ki a GOSZ. A génmódosított vetőmagok miatt több termelő kapott kukorica növényállományt megsemmisítő határozatot, ráadásul a határozatok alapján nemcsak a közvetlenül érintett táblákat, hanem a 400 méteres távolságon belüli kukoricásokat is meg kellett semmisíteni néhány napon belül. A GOSZ szorgalmazza, hogy a termelők kapjanak "tiszta képet" a végrehajtás konkrét lépéseiről, a felmerülő károkozások jogi és anyagi biztosítékairól, valamint szeretnének anyagi és jogi támogatást kérni a magyar államtól. Az őszi vetések megkezdése előtt létfontosságú meggyőződniük a termelőknek arról, hogy a forgalomba kerülő vetőmagok biztosan nem szennyezettek - hangsúlyozza a szövetség.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.