Gazdaság

Vigyázat, aranyláz! – Nepperek járják az országot

Vigyázat, aranyláz! – Nepperek járják az országot

2010. június 18., péntek
Vigyázat, aranyláz! – Nepperek járják az országot

Avagy hová tűnik a nemzet aranya?

Nem mindennapi, úgy is fogalmazhatnánk, veszélyes hirdetés jelent meg a minap napilapunk hasábjain, melyre egy olvasónk hívta fel figyelmünket: „Törtarany-felvásárlás azonnali fizetéssel, 3900-4500 forintig. Igény esetén házhoz megyünk… telefonszám.” Hogy is van ez, háztól viszik el a családi ékszereket, mint a pucolt baromfit vagy egy kiló krumplit? Mi a garancia arra, hogy nem vágnak át, nem rabolnak ki? Ki mer így eladni, még jobb kérdés, ki merészkedik ilyen illegális tevékenységet folytatni, sőt hirdetni is ezt? Utánanéztünk, mi áll az ügy hátterében, és rendkívül érdekes eredményre jutottunk. Az elmúlt 2-3 évben az arany világpiaci ára megduplázódott. A gazdasági-pénzügyi válság hatására az emberek bizalma alaposan megingott a különböző befektetési formák iránt, és figyelmük mindinkább a tartós értéket képviselő befektetési arany felé fordult. Nem utolsó sorban Kína és India ugrásszerűen megnövekedett kereslete is az egekbe repítette az aranyárakat. A szegedi zacisok megerősítették, néhány napja valóban megnőtt az érdeklődés a nemesfém iránt, a nepperek vagy megbízóik szabályosan kitakarítják a zálogházakat, vásárolják fel a zálogjegyeket, visznek mindent, ami arany és csillog. Sőt, olyannyira elszemtelenedtek, hogy a zálogházba betérőket is leszólítják, megpróbálják rábeszélni őket az üzletre, vagy pedig kint a zaci előtt asztalkát állítanak fel, és ott intézik az ékszerfelvásárlást.

Aranyat az utcáról

A Vám- és Pénzügyőrség a nemesfémtárgyak és termékek vizsgálatáról, hitelesítéséről és nemesfémtartalmuk tanúsításáról szóló 145/2004. (IV.29.) Kormányrendelet alapján a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal Kereskedelmi, Piacfelügyeleti, Nemesfémvizsgáló és Hitelesítő Hatósággal (NEHITI) közösen végzi a nemesfémtárgyakra vonatkozó tevékenységek ellenőrzését. A Vám- és Pénzügyőrség Dél-alföldi Regionális Parancsnokságának illetékességi területén (Csongrád, Békés, Bács-Kiskun Megyében) 2009. évben a vám- és pénzügyőri hivatalok ellenőrei a NEHITI munkatársaival összesen 69 nemesfém forgalmazással foglalkozó vállalkozást ellenőriztek. Az ellenőrzések során az alábbi megállapításokat tettük: • 2 esetben NEHITI felszólítás a pénzmosás elleni belső szabályzat bemutatására • 1 esetben összesen 17 db nemesfémből készült termék további vizsgálatra berendelésre került a NEHITI-hez • 5 esetben a fémjelzési szabálysértés megindítása a NEHITI értesítése alapján • 1 esetben a szakképesítést igazoló bizonyítvány nem volt a helyszínen az ellenőrzés során • 15 esetben az adott címen, a NEHITI engedély alapján nyilvántartott tevékenység már korábban megszűnt, melyről a NEHITI részére értesítést az érintettek nem küldtek • 1 esetben a működési engedély módosítására (javítás és zálogból visszamaradt ékszerek kereskedelmi forgalmazása) lett felszólítva az ellenőrzött gazdálkodó.
Több érdekelt felet is megszólítottunk, kényes ügyről lévén szó, talán nem meglepő, mindenki csak név nélkül vállalta a beszélgetést. A nemesfém-kereskedelem szigorú szabályozás alá esik, üzleten kívül ugyanis nem forgalmazható sem drágakő, sem nemesfém, vagy abból készült ékszer. Mégis házalva, utcán, mindenhol adják-veszik az aranyat. „Elszabadult a pokol, az arany felvásárlásával a cigányság gazdaságilag padlót fogott” – fogalmaz az egyik zálogház alkalmazottja. „Köztudott, hogy a romák mindig is aranyban tartották értékeiket, ezért a ló és az említett nemesfém jelenti számukra az igazi értéket. Most az utolsó tartalékaiktól is megszabadítják őket. Többségük nem gondol a jövőre, mi lesz, ha majd elfogy az ékszerért kapott pénz, és nem lesz mit a zaciba adni, ahonnan már nem számíthat segítségre” – részletezi. Minden jel arra utal, hogy a hirtelen aranyfelvásárlási láz mögött tehetős üzletemberek, tőkeerős vállalkozók, jól szervezett hálózatot üzemeltető nepperek állnak, akik a begyűjtött aranyat külföldre szállítják, beolvasztják, majd vegyszeres kezeléssel 99,99 százalékos tisztaságú befektetési aranylapocskák formájában hozzák vissza. Ez több szempontból is káros az országra nézve: egyrészt kikerül az országból az arany, másrészt ennek hatására csökkenni fog a zálogházak és ékszerüzletek forgalma, az emberek pedig felélik utolsó tartalékaikat. Egy országos hálózattal rendelkező szaküzlet vezetője megerősítette a leírtakat, ők is tapasztalják a nem mindennapi aranybumot. Szerinte a gazdaságin kívül szociális problémát is indukál az aranymizéria. A fővárosban már korábban megkezdődött roham Szegedre is begyűrűzött. Hogy mi lesz a vége, senki sem tudja. A magyar lakosság rövid idő alatt megszabadul családi ékszereitől, de mikor vásárolja majd ezeket vissza? Mennyi időnek kell eltelnie ahhoz, hogy újra megerősödjön az a társadalmi réteg, amely most az utolsó bevethető értékek pénzzé tételével még lejjebb csúszik a társadalmi ranglétrán?

Kérésre házhoz mennek

Megkerestük a Vám- és Pénzügyőrség Dél-alföldi Regionális Parancsnokságát (VPOP), ahol Némedi Varga Éva őrnagy, sajtófelelős egy jogszabályra hívta fel a figyelmünket, mely szerint ,,a nemesfémből készült ékszer, díszműáru és egyéb tárgy forgalmazására irányuló kereskedelmi tevékenység csak a kereskedelmi hatóság által kiadott engedéllyel folytatható”. Leegyszerűsítve ez azt jelenti, hogy nem lehet „házalni” az arannyal. A vámhatóság soron kívül értesítette az illetékes vám- és pénzügyőri hivatalt. „A bejelentésben foglaltak – esetleges szabálysértés – kivizsgálása érdekében a vámhatóság megteszi a szükséges intézkedést az eljárás bevezetéséről” – tudatta a VPOP. A rendőrségen is érdeklődtünk, ők már a Vám- és Pénzügyőrség szóvivőjével való egyeztetés során tudomást szereztek az ügyről. Megerősítették: az eset a fináncok hatáskörébe tartozik. Végezetül felhívtuk az apróhirdetésben megadott mobilszámot. Egy budapesti hölgy jelentkezett, aki – miután megtudta, mit óhajtok – azonnal párjának adta át a készüléket. Az úr elmondta, tegnap is Hódmezővásárhelyen voltak, és az ékszerbolt előtt vásárolták fel az érdeklődők aranyát, de a cég emberei kívánságra házhoz is mennek. Viszik a kis mérleget, helyben lemérik a cuccot, és azonnal fizetnek. Kérdésemet – hogy mi lesz a felvásárolt arany sorsa – már gyanúsnak találta, és kinyomta a telefont. Csütörtökön rekordszinten zárt New Yorkban az aranyár, augusztusi lejáratra 1248 dollárba került egy uncia arany, ami több mint 18 dolláros, vagyis 1,5 százalékos emelkedést jelentett napi szinten. Ez soha nem látott szintnek felel meg, az eddigi rekordot a június 8-án elért 1245 dolláros szint jelentette. Az elemzők az elkövetkező napokban újabb csúcsokra számítanak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.