Gazdaság

A "fenntartható építészetért" vándorkiállítás Szegeden

A "fenntartható építészetért" vándorkiállítás Szegeden

2010. április 27., kedd
A "fenntartható építészetért" vándorkiállítás Szegeden

Az országszerte sikeres Holcim Awards for Sustainable Construction (a fenntartható építészetért) vándorkiállítás Budapest, Debrecen, Győr, Sopron és Pécs után megérkezett Szegedre. A Szegedi Tudományegyetem - József Attila Tanulmányi és Információs központja egyben a záró helyszíne a nemzetközi építészeti verseny világdöntőjének nyertes pályaműveit bemutató kiállítással egybekötött kreditpontos, a környezettudatos és fenntartható építészetről szóló szakmai fórumnak.

Az eseményt országszerte nagy szakmai érdeklődés övezte, több mint félszáz építész, hallgató és tanár vett részt a kiállításokon. A szegedi helyszínen április 26-tól két héten keresztül várja az érdeklődőket a kiállítás, ahol többek között

Janesch Péter

és csapatának „Négy negyed egy egész” című pályamunkája is megtekinthető, amelyet a szakmai zsűri az európai pályaművek versenyén aranyéremmel jutalmazott, és amely a világdöntőbe is bejutott. A svájci Holcim Foundation for Sustainable Construction által immár második alkalommal meghirdetett pályázatára ötezer projektterv érkezett a föld 121 országából. A Holcim Awards a Fenntartható Építészetért világverseny olyan innovatív építészeti projekteket hivatott megismertetni, melyek fenntartható megoldást jelentenek az építészet és az építkezés napjainkban felmerülő kihívásai számára helyi, regionális és globális szinten is. A 2 millió dollár összdíjazású 2008/2009 Holcim Awards világverseny döntőjén egy marokkói, egy vietnámi és egy kínai pályamű vívta ki az értékelő bizottság egyértelmű elismerését. „Az autonóm ház, egy önellátó épület, mely a hálózatoktól (víz, gáz, villany, csatorna) függetlenül működik. Rendkívül takarékos, és igényeit a természet megújuló forrásaiból nyeri. Törekvése elébe megy az EU céljainak, mely 2011-től a passzívház szabvány, majd ezután az energetikailag önellátó épület bevezetését tervezi. Az Autonóm Ház ezen túlmutatva az ökológikus és fenntartható működést teszi teljessé: kiterjeszti a vízhasználatra, az épület anyagaira és teljes életciklusára. Ez a legtöbb, amit ma egy házépítőnek tudnia kell, ha gondol a jövőre” - mondta Ertsey Attila, a Kós Károly Alapítvány kuratóriumának elnöke, a Magyar Építész Kamara alelnöke. (Bővebben:

www.autonomhaz.eu

) „A fenntartható építészetben kulcsfontosságú, hogy az épületek energia felhasználásának mutatói ellenőrizhetők legyenek, ebben a jelenlegi legszigorúbb európai követelményeket a passzívházakra vonatkozó előírások jelentik, melyek hozzásegítenek a CO2 kibocsátás csökkentéséhez” - fogalmazott Kiss Ida építész (további információ:

www.zeroco2.hu

). „A Holcim Awards világverseny nagyszerűsége abban rejlik, hogy világméretű tudásmegosztást tesz lehetővé a fenntartható építés és építészet innovatív megközelítésének támogatásával, ösztönzésével és elterjesztésével. Rendezvényünk célja, hogy ösztönözzük a magyar szakembereket és egyetemistákat a július 1-től elinduló Holcim Awards pályázati cikluson való részvételre” - emelte ki Márta Irén, a Holcim Hungária Zrt. kommunikációs igazgatója, a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért alelnöke. A kiállítás megtekinthető április 26-tól május 9-ig, a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs központban (SZTE TIK, 6722 Szeged, Ady tér 10.). További információ:

www.holcimfoundation.org

.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.