Gazdaság

Versenyezteti a közútkezelőket a KKK

Versenyezteti a közútkezelőket a KKK

2009. december 5., szombat
Versenyezteti a közútkezelőket a KKK

Versenyeztetéssel választja ki az M43 autópálya Szeged-Makó-Csanádpalota/Nagylak közötti szakaszainak közútkezelőjét a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ (KKK), amelyre eddig még nem volt példa.

A KKK közleménye szerint a pályázat célja a versenyfeltételek megteremtése a közútkezelői tevékenység piacán. Az M43 az első autópálya, amely gyorsforgalmi kapcsolat kialakítását biztosítja Romániával, és a tranzitforgalom jelentős részét bonyolítja majd, így megépítése a kormány kiemelt beruházásai között szerepel. Az M43 autópálya Szeged és az országhatár közti szakasza összesen 55 kilométer hosszú, jelenleg részben építés, részben előkészítés alatt áll, Makóig 2010 augusztusára ér el, míg az utolsó szakasz forgalomba helyezése 2012 negyedik negyedévében várható. A KKK közleményében kiemelte: a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium (KHEM) és a KKK közös célkitűzése, hogy az építések költségtakarékos kivitelezése mellett az országos közutak üzemeltetése, működtetése is a legkisebb költségek mellett, a leghatékonyabb módon valósuljon meg. Ennek elérése érdekében tette lehetővé a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény módosítása a versenyhelyzet megteremtését, amely - nem kizárva a jelenlegi közútkezelőket sem - a piaci mechanizmusok működése folytán várhatóan kedvezően hat az üzemeltetési árakra. A tervezett intézkedés keretében a KKK hirdetmény közzétételével induló tárgyalásos közbeszerzési eljárás során választja ki az M43 autópálya közútkezelőjét 8 éves időtartamra. Pályázni november végétől lehet, míg az eljárást lezáró eredmény kihirdetésének tervezett időpontja 2010. március vége. A nyertes ajánlattevő a szerződés teljesítését várhatóan 2010 áprilisában kezdi meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.